reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WSZYSTKO O KARMIENIU

patka zamocz smoka w kukurydzy bonduelle ;D ;D
hihihihihihi.... ;D
przepraszam! wiem, ze to poważne sprawy... ale jakoś mi się nasunęła ta reklama ;D

reklama
Patka - Tymek też cięzko zassysa smoczka. Dzisiaj kupiłam mu już ostatni dostępny model .... może ten mu do gustu przypadnie . Wisienka i balonik nie bardzo ....:-)
...a dzieciaczki stresują się gdy są wybudzane np do odbijania :-)

Patka Tracy poleca smoka w pierwszych 3 miesiącach... Ja też nie chciałam go używać, ale po kilku nieprzespanych nocach się złamałam ;D

do 3 miesiaca zycia smok mozna stosowac "bezkarnie". dziecko ma tak silny odruch ssania, ze nie ktore po prostu potrzebuja.
moj Mały nie chce ssac z gołego cyca. musze Go oszukiwac z nakładkami na piersi ( efekt dokarmiania przez 3 pierwsze doby), w szpitalu oczywiscie nikt nie pomoze i nie nauczy ( tak mi poszarpały cycyki, ze bylam skłonna zrezygnowac z karmienia piersia). i to jest moja schiza, ze sie nie nauczy ssac cycka, a nakladki mozna stosowac krotki czas. moze ktos zna jakis sposob ?
Teddy nie przejmuj sie tym karmieniem. Ten nacisk na naturalnosc spowodowal tylko, ze te co nie karmia czuja sie gorsze.( oj dano mi to odczuc w szpitalu !) Wnerwia mnie to.

Co do tematu smoczka, to jestem zaskoczona, że niektóre dzieci ich nie lubią. Mój Daruś to by chyba wygrał konkurs w pluciu smoczkiem na odległość ;D Nawet nie pomogło na dłużej umoczenie go w moim mleku. Pomemłał, pomemłał, pomyślał i ... wypluł :D

Patka Dawidkowi się tak bardzo ulewa bo on za dużo zdjada. A to że przy piersi ulewa świadczy tylko o tym, że ssał a nie połykał i wszystko mu "wyleciało" ;) Mojemu Olivkowi też się to zdarza, ale ja pilnuję jak widzę, że tylko wisi na piersi to go odstawiam. Najważniejsze aby Dawidek przybierał na wadze! Mój Olivek dzisiaj ważył 4134g ;)

Jeśli wypluwa smoczek to może kup inny model/kształ, bo skoro daje się oszukać palcem to i smoczkiem powinien. Może przytrzymaj mu go trochę przy buzi aż "zassie".

Odnośnie wad zgryzu - rozmawiałam z moją koleżanką logopedką - wg niej gorsze jest ssanie palców niż smoczka, tylko dziecko nie powinno ssać go bez przerwy.

Tak jest dokładnie jak mówisz Doxiaczku. Dawidek zasypia przy piersi, staram sie wtedy go wybudzać albo odstawiać go (mały nie chce wpuścić czasem piersi a to jest już bolesne)
Smoka ze trzy razy "zassał" ale spróbuję jeszcze z innymi modelami, bo wyraźnie ssanie go uspokaja, a przecież nie może moja pierś służyć mu za smoka ;) :)

hmmm wiem coś o tym, mój też czasem jak się przyssie to nie mogę go oderwać! Najbardziej boli jak odchyla główkę trzymając nadal pierś! Ja staram się włożyć w kącik ust mały palec i wtedy łatwiej jest wyjąć pierś.

Ja też nie chcę dopuścić, aby Olivek traktował pierś jak smoczek :)

reklama
Oooo z tą główką trafiłaś w samo sedno. Zastanawiam się co to będzie jak trochę podrośnie i będzie go bardziej interesować otoczenie i tym samym będzie się bardziej wiercić.
Chyba będę musiała sobie znaleźdź jakąś izolatkę do karmienia ;D ;D ;D

Do góry