reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wszystko o karmieniu piersia

dziewczyny macie jakieś cudowne sposoby na zwiekszenie ilosci mleka? karmie w sposób mieszany czyli cyc + laktator + dokarmianie bebilonem, pije herbatki i sie naprawde nie stresuję bo nie mam czym ... mała po dokarmianiu przybrała książkowo ok 250g w tym tygodniu (zjada połowę mojego połowę mieszanki), bardzo ładnie ciagnie bo po niej nic już nie udoję więc cyc pusty...mogłaby w sumie dostac mniej sztucznego i przybrać dolne min. czyli 150g....ale strasznie nerwowa sie robi jak nie dopije sobie a nie chcę jej tak stresować .... a upał okropny więc ja rozumiem....

reklama
Moja na Nanie + cycu początkowo przybrała rewelacyjnie (wyszło 38g na dzień) potem zjechała niecałe 300g w 5 dni więc uważaj...... teraz już tylko na butli i widzę że znowu przybiera. W poniedziałek będzie położna z wagą to sprawdzimy...

No ja wagę mam w domu więc ważę co 2-3 dni, mała zjada tyle ile chce sztucznego, jak sie napije do syta to nawet zostawia niedopite na chwile obecną. Położna kazała sprawdzać co tydzień przyrost, ja tylko pilnuje by miała min 7 posiłków dziennie, a cycki i tak mi nie dadzą zrobic wiekszej przerwy niż 4,5h w odciaganiu bo bolą więc mała ma przymusową pobudke na cyc i koniec, pozatym po cycu zawsze jej sie odbija więc napewno pije....

Nocanka, czemu tak bardzo ci mała spadła? nie chciała jeść? czy jakis zastój mleka miałas?

kochane podpowiedzcie co mam zrobic..
sytuacja wyglada tak moja mala slicznie ssie co by nie bylo cyc butla smoczek wszystko jej jedno niestey ja po moim cudownym porodzie bylam na slinych narkotycznych lekach i nie bylo mowy o cycu i takim sposobem w cyckach pusto sie zrobilo w szpialu jak odstawili mi leki popila troche tej siary i pustka przedwczoraj z cycow mi lecialo wiec jej dalam i jeden dzien pila z cycka na noc juz niestey nie bylo nic byla polozna powiedzial ze lepiej butla bo wykoncze siebie i dziecko bo bylo okropnie nerwowa bo chciala jesc a ja pustki nawet herbatki laktacyjnie sie nie sprawdzili wiec posluchalam i zostalam na samej butli.... zaczelam jesc normalnie czeresnie smazone mieso itd i co sie stalo??? dzis na cycyki nie moge wyrobic ale po tym jedzeniu boje sie ja przystawic do piersi :-( nie wiem co robic????????????????????

Daria, a nie mówiłam, że tak będzie!? wstrzymaj się może z dzień i próbuj odciągać i zobaczymy. Bo to co zjadłaś to bodajże dostaje się do mleka po 6 h ale to chyba teorie...

Kiedyś mnie na słodkkie naszło i dziubnęłam trochę czekolady. Ale na szczęscie było w porządku. Je jak mały harpagan :-D;-)

Ostatnia edycja:
kochane podpowiedzcie co mam zrobic..
sytuacja wyglada tak moja mala slicznie ssie co by nie bylo cyc butla smoczek wszystko jej jedno niestey ja po moim cudownym porodzie bylam na slinych narkotycznych lekach i nie bylo mowy o cycu i takim sposobem w cyckach pusto sie zrobilo w szpialu jak odstawili mi leki popila troche tej siary i pustka przedwczoraj z cycow mi lecialo wiec jej dalam i jeden dzien pila z cycka na noc juz niestey nie bylo nic byla polozna powiedzial ze lepiej butla bo wykoncze siebie i dziecko bo bylo okropnie nerwowa bo chciala jesc a ja pustki nawet herbatki laktacyjnie sie nie sprawdzili wiec posluchalam i zostalam na samej butli.... zaczelam jesc normalnie czeresnie smazone mieso itd i co sie stalo??? dzis na cycyki nie moge wyrobic ale po tym jedzeniu boje sie ja przystawic do piersi :-( nie wiem co robic????????????????????

Ja bym przystawiła mimo wszystko do cyca, póki jest jeszcze szansa na odbudowę laktacji. Ja jem wszystko i mojej małej nie szkodzi. A jak przeoczysz moment, to z karmienia cycem nici:tak: Póki Ci się nie ustabilizuje, to karm jak najczęściej cycem i dokarmiaj butlą, a po jakimś czasie ( jak będziesz miała więcej pokarmu) spróbuj odstawić butlę.

Minutka, chociaż z taką dietką co miałysmy w ciaży to małej nie powinno nic być ;-);-)
spróbuj Daria!!! powodzenia!! może będziesz taką krówką mleczną jak ja:-D:-D:-D

dziewczyny, a ja mam pytanie ile mniej więcej jedzą wasze pociechy w ciągu dnia? moja mała tak różnie, że czasem myślę, że jest ciągle głodna. Teraz przy tych upałach to je dokładnie co godzinę przez 10 minut, tylko jeden "posiłek" zazwyczaj ten po kąpieli a przed spaniem to trwa nawet do 45 minut (z tym, że z przerwami więc je może z 20 minut). W nocy budzi sie tylko raz około 4 nad ranem, a zasypia koło 20-21. Przesypia całą noc i nie płacze żeby ją dać do piersi. Mnie się wydaje, że ona w ciągu dnia tak często chce do cycusia, bo tylko jest spragniona i pije. Dlatego spróbowałam jej dać w butelce wody mineralnej ugotowanej ale tak mi się zachłysnęła, że myślałam, że się udusi. Teraz jej podaję po kilka kropelek do buzi zakraplaczem no i to już lepiej się sprawdza, ale ona wtedy mało pije i za chwilę znów chce. Nie wiem co mogę jeszcze wymyślić żeby małej nie chciało się tak pić.Czy z piersi ona napewno ma odpowiednią ilość picia? Jak to wygląda u was?

Regina, jesli normalnie Ci śpi później to wszystko jest w porządku... jak śpi i nie grandzi więc jest jej dobrze! ja młodej nie dopajam jeszcze... moja się obje dwa cyce naraz i spi 4 h... w nocy nawet 6 :szok: w międzyczasie ściągam 100!! mleka i mam na wypadek czkawki :-D bo ją łapie od czasu do czasu ;-)

reklama
Fajnie macie dziewczyny, bo ja mojego Piotrusia dopajam herbatką koperkową. Wolałabym piersią, ale wtedy to już bym w tych cyckach nic nie miała na wieczór. Mój Mały co godzine by jadł, a tak to go troszkę oszukuję i do wieczora starcza. W nocy jest super bo mały jak zaśnie o 22 to dopiero budzi się o 4 i wtedy mam dużo mleczka, a pozniej 6-7 i już tyle nie mam. Nieraz na noc daje mu 100ml Bebilonu, bo już mnie tak bola cycki, że aż szczypią i to w trakcie karmienia jak i po karmieniu.

Do góry