reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko O Karmieniu Piersia I Butelka

U nas małe zmiany w kwestiach karmienia.........Postanowilam zrobic inaczej niz mowi pediatra.........bo ona mowi ze dobrze, a z efektow jest niezadowolona.....wiec niech spada na drzewo :sorry:
Po pierwsze od 2 dni nie daje malemu w dzien mleka............
I teraz nasze menu wyglada mniej wiecej tak:
  • 9-10 - kaszka na max 90 - 120 ml mleka + ok. pol sloiczka owocow - czesto zostawi troszke
  • 11-12 - np banana - zjada od 3/4 do calego
  • 13-14 - obiadek/gesta zupka - objetosciowo mniej wiecej tyle co w sloiczku 190 g, czesto troszke zostawi
  • ok 16-17 - serek albo twarozek albo kanapeczka
  • okolo 18 - albo troche chlebka/albo herbatniczek/czasemk jajecznica - zalezy co jadl wczesniej
  • 20 - kaszka z butelki na dobranoc
No i teraz poki co jeszcze w nocy pije 2 x mleko..................ale od dzisiejszej nocy chcemy sprobowac to zmienic............tak zeby mleko bylo tylko nad ranem. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
No i ogolnie jakie beda efekty jak pojdziemy na wazanie za miesiac - stwierdzilam ze jak maly ma ochote to niech sobie czesciej cos podjada, skoro duzo na raz nie potrafi......Moze w ten sposob wiecej sobie w dziej podje i uda sie wyeliminowac nocne karmienia....
Co o tym myslicie??????

reklama
Aneta-warto wprowadzić jakieś zmiany w rozkładzie posiłku dziecka, szczególnie jeśli nie przybiera na wadze, tak jak powinno:tak: Ja tez tak niedawno zrobiłam i jest trochę lepiej:-p Tylko ja bym się na twoim miejscu zastanowiła nad tym nocnym karmieniem, bo u mnie przyniosło wręcz odwrotny skutek-nie karmiłam Basi w nocy, a jakiś czas temu zaczęłam i jest lepiej:-) No ale jeżeli jesteś zdecydowana to spróbuj i wtedy zobaczysz, czy jest z korzyścią dla Kubusia. Każde dziecko przecież jest inne;-)

Anetko,
nasz jadłospis wygląda bardzo podobnie, tylko ja daję małej około 16 drugie danie. Nie wydaje mi się, żeby tyle jedzonka to było mało. Co do mleka to Alicja chyba już 5 noc przespała bez nocnej butelki, pije mleczko dopiero rano po przebudzeniu. Zwiększyłam jej teraz porcję ze 120 ml na 150 ml.

Ja bym też nadal karmiła w nocy. U nas jest tak, że Nacia od ostatniego razu nic nie przybrała, wręcz może nawet spadła:confused2::-(. A teraz, przez tą chorobę, aż się boję pomysleć, ile waży.:zawstydzona/y::wściekła/y: Z centyla też spadła, bo coraz starsza jest, a nie tyje i nie rośnie, choć pediatra mówi że to normalne (ma 75cm).
Ja ją nadal karmię w nocy, wypija ok. godz. 3.00: 210ml. Myślę, że nie utyła przez to, że pomimo, iż więcej się rusza, je takie same ilościowo porcje. Dziś dałam jej mleka z 7 miarek, a nie tak jak zawsze z 6 i o dziwo wypiła:szok::tak:. Poza tym, do tej pory dawałam tylko mojej zupki ok. 130 ml, a dziś dołożyłam misiowego ogródka 120ml i też zjadła, tak więc musze jej zwiększyć porcje.
Uważam, że mleka takie dziecko powinno nadal pić, mi mówila pediatra, że 500ml dziennie, bo wiadomo, wapń i te sprawy.:-):tak: U nas mleka nawet więcej wypija, ale ja jestem zadowolona, nawet, jak w nocy muszę wstać. Myślę, że jak nie podasz mleka w nocy, to tym bardziej nie będzie przybierać na wadze.

a wiecie ja malej nigdy nie robie wiecej mleka niz 200 ml mimo ze czasem widze ze moglaby wydoic wiecej ... jakos tak mi sie wydaje ze jak glodna to zje wiecej czegos innego potem...
i tak mamy ze mleczko jest 3 razy dziennie po 200 ml rano po poludniu i przed spankiem (8-15:30-20), czasem jak mam :confused2: to dodaje kaszki albo robie na gesto rano sniadankowo lub wieczorem na dobre spanko
rano zawsze mala chce cos wiecej wiec dostaje kanapeczke, najczesciej je to co ja bo sie prosi jak piesek stajac przy moim krzesle jak cokolwiek jem :sorry:
w ciagu dnia miedzy butlami je jak najwiecej malych posilkow, tu zupke, tam sloiczek wolowinki to chlebka to bananka, co znajde w spizarmi, chiriosy ma zawsze pod reka jakbym ja byla zajeta a ta zdychala z glodu ;-)
na jutro kupilam kurczaka, papryke, dynie, marchewe i bede dusic z ryzem i pomidorami:happy:

Anetko a nic nie napisalas o obiadku, piszesz ze zupka, a co z makaronem, ryzem, ziemniaczkami tak z miesem? mi pediatra kazala sie skupic na czerwonym miesie aby mala przybierala na wadze :nerd: i mala sie zajadala ryzem z miesem mielonym wolowym i warzywami... to ja podtuczylo glownie, tak mi sie wydaje ...

KTOSIU - jak to nie napisalam o obiadku? Napisalam OBIADEK/GESTA ZUPKA - w zaleznosci od dnia.....czasem daje 2 danie, a czasem zupke na gesto z mieskiem i makaronem/ryzem/ziemniaczkami (na przemian).

PYSIU - jak nie sprobuje to sie ne przekonam...nie moge zakladac ze ograniczenie nocnych karmien napewno nie wplynie na zwiekszenia ilosci zjadanych w dzien. Poza tym ja nie chce przeciez calkowicie wykluczyc mleka........Mleko dostaje w kaszce, poza tym przed snem i jeszcze rano............Poza tym teraz dostaje jeszcze mleko o polnocy i czesto budzi sie okolo 3......Idealnie byloby gdyby te 2 karmienia wykluczyc.......Ale na poczatek przynajmniej jak ominie nas to o 3 to bedzie super. A najfajniej by bylo gdyby zaczal wypijac wieksze ilosci - czesto jak sie obudzi w nocy to tylko 90 ml wypija - to raczej nie swiadczy o gigantycznym glodzie...........

Poki co udalo sie wyrzucic jedno karmienie. Jak probowalismy o polnocy dac wode to wyl jak dziki, uspokoic sie nie dal - dopiero mleko podzialalo, wiec ewidentnie tego karmienia potrzebowal :tak:

A u nas maly sukces.......tzn postanowilismy z M wyniesc sie z sypialni zeby sprawdzic czy to wplynie na lepszy sen mlodego (on zawsze sie przebudza jak tylko tam wejde mimo ze cicho sie zachowuje)......wiec my spalismy w salonie....a on tam sam....................zasnal o 20....i obudzil sie dopiero o 4 :szok: :biggrin2: - wtedy M dal mu mleko............no i ostatecznie pospal do 7:30 z jednym przebudzeniem......do 8 siedzial sobie sam w lozeczku i radosnie cichutko podspiewywal :-D:-D:-D
Malo tego - na sniadanie zjadl kaszke na 120 ml wody + owoce - czyli tyle ile jeszcze nigdy nie udalo mu sie zjesc.....a zaraz potem jeszcze troszeczke chlebka.
Jeden raz nie znaczy ze to bedzie regula i ze to rozwiazanie jest dobre - ale jestem pelna optymizmu :tak::-)

Kupiłam dla Alicji mleko Nestle Junior z kleikiem ryżowym. Na pudełku jest, że można od roku. Moje dziecko co prawda ma już rok (od 5 dni;-)), ale może to jednak za wcześnie... nie skonsultowałam z pediatrą... Alicji smakowało:tak:

reklama
A ja chyba bede konczyc karmienie, bo mala coraz bardziej sie pcha do cyca do tego stopnia ze w niedzile karmilam ja na mszy w kosciele schowana w choinkach:wściekła/y:a wogole moja gin powiedzila ze radzilaby mi juz konczyc bo bedzie coraz gorzej. I rzeczywiscie robi sie coraz gorzej bo zaczyna na mnie wymuszac, strsznie sie denerwuje jak nie chce dac i nie bardzo chce mi jesc inne rzeczy bo woli cyca i co najgorsze znowu zaczela usypia przy cycu:angry:

Do góry