reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko O Karmieniu Piersia I Butelka

Aneta ja tez sie nad tym zastanawialam, zeby jakos oduczyc mala "mleczkowania" w nocy, ale wiem ze jak nie dam po jej przebudzeniu to bedzie sie krecic dopoki nie dostanie. Wtedy dopiero na drugi boczek i zasypia spokojnie. A tak wogole to duzo Wasze dziciaczki wypijaja mleka bo Martyna to raczej 120 tylko, no czasem 150 ale wiecej to nigdy pratycznie, no moze raz czy dwa sie zdarzylo :no:.

reklama
dziewczyny ja w nocy podawalam wode bo tak jak gdzies wyczytalam dzidzia zakoduje sobie ze to tylko woda i ze nie oplaca sie wstawac:tak:dziwne to ale podzialalo !!! juz od prawie m-ca nie ma w nocy jedzenia...predzej mi sie wdawalo ze skoro sie budzi to widocznie jest glodna ale skoro potrafila 1 czy 2 nocki przespac i nie umarla z glodu to kolejne tez potrafi:tak::tak::tak:
nie wiem czy to dobre podejscie same zadecydujcie...a w jezyku niemowlat to wyczytalam....

No jesli z karmieniem mialo by byc tak jak dzis - to ja jestem za....bo okolo polnocy i potem okolo 5 to jest cool:tak:

I musze powiedziec ze u Kuby znaczna poprawa apetytu - są czasem gorsze dni....ale ogolnie jest bardzo dobrze....az jestem w szoku.

Dobowe karmienie wyglada tak:
  • okolo polnocy - 180 ml mleka
  • okolo 5:30 100 - 120 ml mleka
  • 9:30 - kaszka na 90 ml mleka + 60 g owocow
  • 13:30 - 120 - 150 ml mleka
  • 17:00 - 190 g zupki
  • 20:00 - 180 - 210 ml kaszki smaczny sen
  • W miedzyczasie flipsy i koktajl Menu Smakosz Gerber - pol butelki (wiecej na dzien nie chce pic)
Tyle ze czasem obudzi sie troche w innych godzinach i godziny mi sie przesuwaja.......acha i ml ktore podaje to ilosc wody wiec mleka tak naprawde wychodzi wiecej:tak:
Jestem zadowolona - mysle ze jest bardzo dobrze:-)

Niczko jeszcze raz dziekuje za "jezyk niemowlat" ksiazka jest switna wlasnie ja czytam i sie oderwac nie moge, Ala wyspala sie w czsie drzemki i wlansie sie bawi, wiec ja korzystam z sytuacji i czytam:tak::tak::tak::-D

Monika kw ja tez wczoraj czytalam te ksiazke ;-):tak::-)jestem na 76 stronie dopiero :-)
Anetka no to ciesze sie ze Kubus ma taki ladny apetyt :-)

Wczesniej napisalam to pytanie na ogolnym wateczku, ale Szmina mnie troche nakierowala tutaj wiec raz jeszcze pytam:

-pisalam już, ze Diabelek chce tylko piers i z ledwością wciskam kaszke na noc. Po sobocie i piatku wpadlam już w taka depreche, ze postanowiłam, ze piers będzie jedynie rano, na noc i w nocy… Chyba, ze już nie dam rady z jego buntem anty łóżeczkowym w dzien. I tak w niedziele o 6:00 h dalam piers, potem o 8:30 dwa jogurciki danonki – takie malusie. O 12:00 h idzie słoiczek jakiegos obiadku (i tu w niedziele był okropny bunt, ale się zaparlam i wepchnęłam w niego caly sloj – 180 ml czas karmienia 1h !!!), potem o 15:00 h maly słoiczek owocow .125ml (bunt, ale o niebo mniejszy niż o 12:00 h), o 19:00h słoiczek kaszki hippa Dobra noc (zero sprzeciwu, Dziubek się pieknie otwieral i weszlo kolejne 180 ml). Potem o 20:00 h piers, no i w nocy 3 razy piers… Dzis powtórzyłam schemat i… zero, zero, zero buntu :-). Ale czy to wystarczy maleństwu??? Czy nie za malo Go karmie?

AMORECZKU - nie wiem ile maluszek zjada podczas karmienia piersia....ale mnie sie wydaje i ze i tak duzo tych posilkow:dry:Razem z karmieniami nocnymi wychodzi mi 9 posilkow:szok:....Moj Kuba posilkow zjada max 6 razem z nocnym......no i je co 3,5 - 4 godziny.....u Ciebie widze ze czasem jest czesciej....Zauwaz ze jak jadl o 15 a potem dopeiro o 19 to zjadl chetnie.....tzn moze mi sie wydaje tylko. Ja zaobserwowalam ze jak maly jest najedzony po nocy (a u Was z tego co widze sporo karmien w nocy jest).......to do poludnia nie bardzo ma apetyt.......I u nas zupka jest dopiero poznym popoludniem - a wtedy to wsuwa jak dziki.......Nie wiew, mysle ze musisz poprobowac - kazde dziecko jest inne....:sorry2::tak:

Amoreczku a ile on w nocy ci ta piers cumka? bo moze on nie je w nocy a np. chce sie poprzytulac? albo mu sie pic chce?

Ja rozplanowalam posilki tak:
Rano mniej wiecej po przebudzeniu 8:30-9:00 kaszka mleczna (5-6 czubatych lyzeczek) z dwoma duzymi lyzeczkami jakis owocow
Kolo 12:00 powtorka - jak wyzej
Kolo 15:00 obiadek - zazwyczaj zjada pol wiekszego sloiczka, wczoraj zjadl prawie caly - 190g i jeszcze sie dopchal cycem (!)
Pod wieczor - 18-19 deserek - owoce - wczoraj zjadl caly sloiczek 130g
21:00 cyc ( w planie jest kaszka na dobranoc)

Godziny to ja sobie rozplanowalam, bo w rzeczywistosci one wcale tak dokladnie nie wygladaja, czasem mlodzik chce wczesniej jesc, czasem pozniej. Staram sie obserwowac dziecko.

reklama
Amoreczku jedna głowna zasada niczego nie wpychaj na siłe jak zgłodnieje to zje a jak wpychasz to sie zniecheci do jedzenia.
A u nas jest tak:tak:
  • ok.7 cycus
  • ok.9 pól deserka lub caly (decycja Ali) lub 80ml bobofruta
  • ok.11 cycus
  • ok.14 zupka 190ml
  • ok.17 cycus
  • ok.19.30 cycus
  • ok.20.30 90ml kaszki bobo vita jakas mleczno-ryzowa smakowa
  • ok.1 w nocy cycus

Do góry