reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

Morka... Agatka tez prezy sie tylko w nocy - z reguły nad ranem i to najlepsze jak zrobi kupke:-pchoc nie tylko..., brzuszek ma miekki, kupki robi. Ostatnio wyczytałam, ze taki maluszek bardzo czesto sie prezy i wydaje odgłosy jak "stary chop", bo układ trawienny jest niedojrzały. Ja sie poddałam, nie walcze z tym... wierze, ze w koncu jej minie:tak:

reklama
sylwia - ja też laktatorem nie umiem ściąnąć nic ponad samo dno buteleczki! a mały ciągnie cyca aż mu mleko bokami wycieka!! Nie sugeruj się laktatorem tylko tym czy jak dziecko cyca to ma co połykać i ilością pieluszek:tak:

A i jeszcze jedno pytanie do dziewczyn które sztucznie karmią - ile kup robi wasze dziecię?
bo u mnie różnie.... ale generalnie prawie co przewijanie- czy to normalne na sztucznym?

My juz jestesmy tydzien na samym sztucznym, tylko ze ja mam aptamil ale podobno odpowiada polskiemu bebilonowi i ja daje 150ml co 4 godzinki a co do kupek to maly juz mniej robi ok 4 dziennie ale czasem przy kazdym posilku:tak: chyba lepiej ze robi niz mialby nie obic:tak:

morka-u mnie w sumie też bez zmian z tym prężeniem, tylko u Ciebie mała daje czadu w nocy, a u mnie rano i po południu .. :tak: ja jeszcze nie próbowałam Espumisanu.. i herbatkę koperkową podałam tylko 2 razy, bo w sumie mała się chyba tak strasznie nie męczy-popręży się z 5minut i spokój. Witaminy K w ogóle nie podawaiśmy i podawać nie będziemy,więc to też nie wina witaminy u mnie..
Po prostu taka Zuzi uroda chyba :tak: Mam nadzieję,że to w końcu samo minie

powiedzcie mi czy jak mały złapie cyca i ciągnie ,a mnie nie boli to chyba dobrze go przystawiam co?dzisiaj pierwszy raz spróbowalismy ciągnąć cycucha:-)

A ja mam pytanie do mam które sztucznie karmią...
bo na naszym mleku bebilon jest napisane że w tym mies życia 6 karmień po 120 ml, a mały często już wciąga 150ml ( a to na 4 mies niby przypada i wtedy 5 karmień) i nie wiem czy za dużo mu nie daje? no ale skoro się domaga?

Ja też karmię bebilonem i Mała też potrafi nie raz wsunąć 150 ml też myślałam że to trochę za dużo. Na mleku jest tylko napisane orientacyjnie ile powinno jeść, każde dziecko ma swoje indywidualne potrzeby, nie martw się jeśli dziecko zje za dużo to uleje. A co do kupek to u nas 1-2 na dobę.

powiedzcie mi czy jak mały złapie cyca i ciągnie ,a mnie nie boli to chyba dobrze go przystawiam co?dzisiaj pierwszy raz spróbowalismy ciągnąć cycucha:-)

raczej tak :) wtykaj mu w dziuba jak najwięcej otoczki, tak żeby głęboko brodawkę wciągnął :tak: buzia powinna być mocno rozdziawiona i dolna warga wygięta.. Ale przede wszystkim nie może Cię to boleć, a jak mały cyca powinnaś słyszeć przełykanie:tak:
no i gratuluje przystawienia małego ssaka do cyca!:-):-)

ps: mój cyca teraz średnio co 2 godziny (jeśli śpi) a jak nie spi to ciągle wisi na cycu.. ale nie bawi się, tylko na prawdę ostro ciągnie.. Aż się boję że obżartuch i grubasek mi z niego wyrośnie!:szok:

Sylwia: jak mały ma w buźce brodawkę z otoczką i ma wywinięte usteczka dookoła to jest OK. No i oczywiście jak nie boli;-)

Matko u mnie 6 tygodni karmienia tylko piersią, a prawa pierś dalej boli i za cholerę sie nie chce zagoić ranka, która ten ból powoduje, a wszystko przez pleśniawki w buźce małej - grzybica nie pozwala się goić rance. Dostałyśmy dwie maści w piątek na wizycie, bo pani pediatra jest tez konsultantem laktacyjnym, ale akurat mała ma jakiś kryzys straszny i praktycznie nie mam kiedy smarować, bo wisi na cyckach non stop....no ale dziuro-ranka i tak zmniejszyła sie juz o połowę przez 2 dni, więc może cholerstwo się zagoi zanim padnę.. Matko dziewczyny jak ja mam dośc tego bólu przy zassaniu prawej piersi - a te ostatnie dwa dni to znowu sie wczoraj popłakalam, bo do bolącej piersi przystawiam w takim kryzysie co 1,5h zamiast co 3-4 i ten ból zamiast kilka razy na dobę przeżywam kilkanaście:baffled::no::wściekła/y:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Szkoda tylko że nie wiadomo kiedy:-) ma minąć. Asiowo właśnie moja ma to samo nawet jak kupkę zrobi to i tak się pręży ale kupek robi teraz mało 1 lub 2 na dzień. Niestety ja już muszę ostro dokarmiać i myślałam że po butli ale bez butli też próbowałam ( cały dzień na cycu ) i tak było to samo:tak: No nic więc czekamy:sorry2:

Do góry