reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

Maria to, że piersi są miękkie lub że laktatorem odciągasz małe ilości mleka to nie znaczy że masz za mało pokarmu! I po raz setny się przyczepię: po kiego grzyba Ty synka dokarmiasz butlą? I po kiedy grzyba odciągasz pokarm? W ten sposób nie zobaczysz ile masz mleka... Dziecko ssie inaczej niż kawał plastikowego urządzenia!
Nawał następuje zwykle kilka dni po urodzeniu, później laktacja się normuje i piersi są miękkie. Przecież w poradni laktacyjnej powiedzieli Ci, że wszystko ok. Naprawdę nie rozumiem po co to robisz. Jeśli chcesz mieć więcej mleka to pozwól synkowi sobie possać do woli, ale nie dokarmiaj go, bo w ten sposób mleka nigdy nie będzie więcej.
Po za tym Twój synek jest już na tym etapie, że przestaje tylko jeść i spać. Wchodzą pory czuwania. To, że płacze nie musi oznaczać, że jest głodny. Może chce się przytulić, żeby poświęcić mu czas, żeby pochodzić z nim po mieszkaniu, pokołysać itp.

reklama
Też uważam że laktator nie ma sensu. Raz próbowaliśmy odciągnąć bo mały spał a ja miałam cyce jak kamienie.To było zaraz po powrocie ze szpitala. Niestety nic ten laktator nie dał a mały jak wstał to sam sobie poradził i teraz wyciąga z nich do cna. A jak czuje że mam już za dużo mleka to synuś instynktownie sam się budzi i opróżnia cycusie jeden po drugim.

Lekarz pediatra w szpitalu w drugiej dobie jak mały bardzo spadł na wadze kazał go dokarmiać butla 3 razy a mi powiedział że mam się niczym nie denerwować. Jak mały zacznie normalnie jeść to i mleka przybędzie. A i dużo pić kazał.
Tak więc grunt to pozytywne myślenie, regularne jedzenie i dużo pić.

Też mam dylematy czy najedzony czy nie, ale jak śpi to najedzony, Kaja własnie tak trzeba robić rozmasować i troszkę spuścić z otoczki mleczka, bo twarda i dlatego są nerwy, u mnie też tak było:tak: I nie ściągajcie tymi cholernymi laktatorami nie wiadomo po co, jak piersi bolą i pełne, zdoić ;-)ręcznie do momentu, jak się poczuje ulgę:tak:

zazdrosze Wam dziewczyny, że możecie karmić piersią. moja mala nie chce wogóle ssać, jak jej wkładam pierś do buzi to nie zamknie dziuba tylko płacze. pozatym od poczatku miałam problem z pokarmem, mam go bardzo mało. odciagam trochę, żeby nie dostawala tylko sztucznego ale z dwóch piersi udaje mi sie odciągnąc 70 ml.
a tak wogle to ostatnio moja połozna powiedziała że takiemu maluszkowi wystarczy 60 ml mleka, jakos malo mi sie wydaje. ile wy dajecie??

U nas dziś kiepsko z mleczkiem, ale już wczoraj się na to zapowiadało, bo mała na jeden posiłek opróżniała dwie piersi a nie jedną jak dotychczas. Więc dziś i pewnie jutro mamy wisielczy dzień przy cycu i pobudzanie laktacji :-)

reklama
Dziewczyny help nie wiem gdzie to zapytam tutaj,
chodzi o ręczne laktatory - myślę o najprostszych i mam trzy typy: z gruszką, z gruszką na dłuższym przewodzie i taki jak w avencie - ma rączkę jak przy płynach do spryskiwaczy - który jest w miarę najwygodniejszy i dobrze ściąga? Będę wdzięczna:tak:

Do góry