reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

wczoraj na wieczor moja mala byla taka glodna ze musialam podac butle, wypila 60 ml, a ja sie dziwilam ze caly dzien tak malo je i spi, wszystko wyszlo na noc jaka glodna byla:-(kazalam mezowi kupic laktator to moja ostatnia deska ratunku, zobaczymy ile tego sciagne...

a co do kupek to ostatnia byla 2 dni temu taka zolta, z siusianiem normalnie chyba

Ostatnia edycja:
reklama
Anulka - kiedy chodziłam do poradni latacyjnej babeczka kazała mi robić wykaz ile kup i siku zrobiła mała - to był dobry wskaźnik i pracy jelit i tego czy się najada.
Jeśli chodzi o laktator to jeśli masz możliwość czy wypożyczenia czy kupienia w normalnej cenie to raczej kup elektryczny - ręczny jest tańszy ale wiem z doświadczenia że czasami można się tą pompką zatłuc a nic nie wyciągnąć.

No właśnie dlatego pytałam o tę ilość pieluch. Nam położna mówiła, że jeśli jest 6 pieluch, takich mokrych - jest ok. Z kupą bywa różnie. Żółty kolor, to dobry kolor.:-) A jeśli chodzi o laktator - dziecko jest bardziej wydajne. Ty może ściągniesz tylko 40-50 ml, a dziecko jak wyciągnie to dużo więcej. Przystawiaj ją często i jeszcze dodatkowo stymuluj tym laktatorem, jak chcesz mieć więcej pokarmu.

Czechow, ja też miałam ręczny. Oj, można się namachać...:baffled:

niestety reczny bede miala.. maka przystawiam czesto, nawet jak juz butki nie chcala to cyca z checia dalej ciagnie, wiec daje jej z jednego z drugiego, widze ze jest nerwowa to butle i spowrotem cyca i tak zasypia...

A w sumie ile kupek powinien robić niemowlak karmiony piersią? Moja to prawie co karmienie ma kupę, no czasem co drugie karmienie zrobi - nie jakieś wielkie ilości, ale zawsze coś zrobi - to dobrze czy za dużo?
Czechow: do kogo chodziłaś do poradni laktacyjnej? Mi polecono Gierade-Radoń. Mam tak zmasakrowane sutki, że się wybieram choćby żeby mi babka powiedziała czy dobrze przystawiam. Ból przeżyję, byle dziecko dobrze przystawione było:baffled: Przy jednej piersi nie dałam rady i zakładam kapturek, bo po prostu krew się leje jak zaczyna mała ssać:-(Moja siostra mówi, że się zagoi, ale kurde jak na to patrzę dziewczyny to jestem przerażona stanem brodawek. Po ilu tygodniach karmienie sprawia przyjemność, a nie ból i zaciskanie zębów?:zawstydzona/y:

No właśnie dlatego pytałam o tę ilość pieluch. Nam położna mówiła, że jeśli jest 6 pieluch, takich mokrych - jest ok. Z kupą bywa różnie. Żółty kolor, to dobry kolor.:-) A jeśli chodzi o laktator - dziecko jest bardziej wydajne. Ty może ściągniesz tylko 40-50 ml, a dziecko jak wyciągnie to dużo więcej. Przystawiaj ją często i jeszcze dodatkowo stymuluj tym laktatorem, jak chcesz mieć więcej pokarmu.

Czechow, ja też miałam ręczny. Oj, można się namachać...:baffled:

:-):-):-)

Zgadzam się dziecko to mały odkurzacz zawsze znajdzie więcej pokarmu niż my same byśmy odciągnęły.

A tak z innej beczki to czekam tylko jak po tych brakach zaczną się nawały mleczne i zatory (bo tak najczęściej bywa) - wtedy to będą posty:shocked2::sorry2:

A w sumie ile kupek powinien robić niemowlak karmiony piersią? Moja to prawie co karmienie ma kupę, no czasem co drugie karmienie zrobi - nie jakieś wielkie ilości, ale zawsze coś zrobi - to dobrze czy za dużo?
Czechow: do kogo chodziłaś do poradni laktacyjnej? Mi polecono Gierade-Radoń. Mam tak zmasakrowane sutki, że się wybieram choćby żeby mi babka powiedziała czy dobrze przystawiam. Ból przeżyję, byle dziecko dobrze przystawione było:baffled: Przy jednej piersi nie dałam rady i zakładam kapturek, bo po prostu krew się leje jak zaczyna mała ssać:-(Moja siostra mówi, że się zagoi, ale kurde jak na to patrzę dziewczyny to jestem przerażona stanem brodawek. Po ilu tygodniach karmienie sprawia przyjemność, a nie ból i zaciskanie zębów?:zawstydzona/y:
Ilość kupek jest ok. Dziecko karmione piersią może robić codziennie nawet kilka, ale normą jest, że nie robi nawet kilka dni. Więc z kupami ok. Znaczy, że mała się najada.
A z tym bólem - ja dość długo cierpiałam. Nie pamiętam już ile, ale z kilka tygodni się zebrało. :-( I też jedna pierś była bardziej zmasakrowana od drugiej, więc przystawiałam częściej do tej mniej obolałej. Poradnia to bardzo dobry pomysł. Tylko trafić jeszcze na rozsądną osobę.

Ja nie karmię piersią, bo mam wklęsłe brodawki do takiego stopnia, że kapturki nie dają rady...
Odciągam pokarm i daję z butelki. Mam teraz takie nawały, że za każdym razem odciągam po jednej szklance z kaźdej piersi. Tragedia...:baffled:

Dziewczyny bo ja tak czytam i czytam i widze ze super zorientowane w temacie jesteście.
Mam pytanko czy do smarowania tych brodawek po karmieniu mozna uzywać zamiast bepanthenu np. kojącego balsamu do suchej skóry z witaminami A i C???? Balsam ten mam z Avonu wygląda jak wazelina kosmetyczna identyczna w konsystencji i kolorze. Do tej pory smarowałam nią usta jak pękały i jest super. Od 3 tyg stosuje ja na brodawki bo leci mi siara i czasami sa bardzo suche i po tym balsamie robią sie bardzo nawilżone i miękkie az chce sie je dotykać :tak:;-) Uzywam jej niemal codziennie teraz po kąpieli własnie na brodawki i wydaje mi sie ze jest różnica w wyglądzie brodawek głownie ze sa tak bardzo nawilzone.

reklama
Ilość kupek jest ok. Dziecko karmione piersią może robić codziennie nawet kilka, ale normą jest, że nie robi nawet kilka dni. Więc z kupami ok. Znaczy, że mała się najada.
A z tym bólem - ja dość długo cierpiałam. Nie pamiętam już ile, ale z kilka tygodni się zebrało. :-( I też jedna pierś była bardziej zmasakrowana od drugiej, więc przystawiałam częściej do tej mniej obolałej. Poradnia to bardzo dobry pomysł. Tylko trafić jeszcze na rozsądną osobę.

Ja chodziłam do poradni która działa przy szpitalu na Żelaznej - nie pamiętam jak babeczka się nazywała ale poradnia jest na prawdę dobra

Ja nie karmię piersią, bo mam wklęsłe brodawki do takiego stopnia, że kapturki nie dają rady...
Odciągam pokarm i daję z butelki. Mam teraz takie nawały, że za każdym razem odciągam po jednej szklance z kaźdej piersi. Tragedia...:baffled:

Hmm... ciężka sprawa ale pamiętam że w poradni poznałam dziewczynę z takim samym problemem i jakoś udało jej się przezwyciężyć tę trudność - po kilku dniach małe nauczyło się wciągać otoczkę razem z brodawką - ale to była długa i ciężka walka

Do góry