reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

oo super:) czyli z jednego dnia mogę ściągać, super :)
postanowiłam zacząć przygotowywać zapasy ;)
ja chcę karmić tylko cycusiem do 6miesiąca, ale przed powrotem do pracy przygotować małego albo do picia z butelki mojego mleczka (o ile uda mi się ściągać) albo do karmienia mieszanego.. Ale póki co tylko cycus :)

reklama
nadineczka - też tak słyszałam.. żeby na cycu dziecko było pełne 6 miesięcy.. I tego się raczej będę trzymać :) o ile tylko się da:)

Ja też zamierzam karmić Barusi tylko cycem do 6 miesiąca. Potem zacznę wprowadzać jakieś inne jedzonko, ale chyba z cyca nie zrezygnuję. Jak na razie mój Malec nie zna butelki i coś czuję, że nie będzie mu łatwo zrezygnować z piersi, mnie zresztą też, bo uwielbiam go karmić!!!

A ja juz nic nie planuje... nauczona doswiadczeniem;-)

Tzn... tez chciałam starsza karmic tylko cycuchem do konca 6 miesiaca, ale neistety po ukonczeniu 5 miesiaca, mała zaczeła sie budzic w nocy bardzo czesto, a ładnie spała do tamtej pory...
Wiec decyzja, ze wprowadzamy kaszke przed snem, no i mała znów ładnie spała. Mleczko juz jej po prostu nie wystarczało, ale moze tez dlatego, ze w tym wieku mała wazyła 9,5kg:szok: Pozniej chciałam karmic jak najdłuzej, ale w wieku 8 miesiecy mała powiedziała cycuchowi NIE:-DTzn zasmakowała obiadki, deserki, itd... i cycuś był juz blee...

Dlatego teraz tez mówie, ze bede karmic do momentu aż mała bedzie go chciała:-D

O jak ja Wam zazdroszczę! Ja teraz wycisnęłam z siebie ręcoma 30ml, zaraz wskoczę pod prysznic, pogrzeję się, to może jeszcze trochę poleci. Już pilnuję się, żeby pić dużo wody, ale słabiutko coś leci mi z cycuchów :-(

Asiowo, masz rację, nie ma co planować. Ja po prostu chciałbym, żeby udało mi się dotrwać do tego 6 miesiąca.
Poza tym chyba wolałbym, żeby Bartuś sam zrezygnował z cyca niż miałabym go na siłę oduczać.
Znam matki, którym trzylatki wiszą na cycku i prawdę mówiąc nie chciałbym tego doświadczyć na własnej skórze.

Pasibrzuch - mało mleka źle ale jak i za dużo to też nie fajnie.
Kurcze, ze mnie mleko tryska jak z prysznica!!!
Po nocy wkładki są aż ciężkie od mleka.
Chyba z taką ilością pokarmu to by dla bliźniaków starczyło.
Jak Bartek zrobi sobie dłuższą przerwę w jedzeniu, bo np. śpi, to bez laktatora nie dałabym rady, bo piersi mam jak głazy.

Ja dzisiaj w nocy wycisnęłam 150 ml, znów rekord, może dlatego, że obudziałam się o 4 a nie tak jak zwykle o 2.

Pasibrzuchu ja odciągam pokarm 1-1,5 godziny po tym jak dam malemu butle i wiem, że będzie spał np 2 godziny i jestem pewna, że do następnego karmienia mam około 3 godziny. Wtedy wyciskam różnie 40, 60, 80 ml. Mój Mały śpi całą noc więc budzę się okolo 2-4 i wtedy potrafię odciągnąć trochę więcej. (120-150ml). Pezpośrednio po karmieniu to max 10-20 ml. Oczywiście caly czas stosuję Riccinus Communis 5CH, herbatki laktacyjne, hektolitry wody, bawarkę, i Karmi od czasu do czasu.

reklama
nadineczka, pasibrzuch u mnie też się mleczko nie przelewa - mam na styk i nie nic nie zostaje ostatnio do ściągnięcia - wiec zapasy w zamrażalce się kurczą ! pewnie to dlatego ze za często musiałam wychodzić i przepadały mi karmienia ;-(

wogóle dziewczyny karmiące włącznie cyckiem - co ile teraz wasze dzieci jadają? bo moja Amelka cały czas cp 2, max 2,5 h jak ładnie śpi :) czy wy macie większe przerwy ? i czy kiedyś się zwiększa te przerwy czy jak? ;-)

cały czas nosze się z zaprzestaniem karmieniem piersią ale jakoś nie mam "odwagi" i żali mi troszkę wiec póki moge to karmie - może uda mi się dotrwać tych 6 miesiecy - na poczatku chciałąm karmić tylko 6 tygodni a tu proszę 3 miesiące dałąm rade ! :-)

Do góry