reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

oo super:) czyli z jednego dnia mogę ściągać, super :)
postanowiłam zacząć przygotowywać zapasy ;)
ja chcę karmić tylko cycusiem do 6miesiąca, ale przed powrotem do pracy przygotować małego albo do picia z butelki mojego mleczka (o ile uda mi się ściągać) albo do karmienia mieszanego.. Ale póki co tylko cycus :)

reklama
nadineczka - też tak słyszałam.. żeby na cycu dziecko było pełne 6 miesięcy.. I tego się raczej będę trzymać :) o ile tylko się da:)

Ja też zamierzam karmić Barusi tylko cycem do 6 miesiąca. Potem zacznę wprowadzać jakieś inne jedzonko, ale chyba z cyca nie zrezygnuję. Jak na razie mój Malec nie zna butelki i coś czuję, że nie będzie mu łatwo zrezygnować z piersi, mnie zresztą też, bo uwielbiam go karmić!!!

A ja juz nic nie planuje... nauczona doswiadczeniem;-)

Tzn... tez chciałam starsza karmic tylko cycuchem do konca 6 miesiaca, ale neistety po ukonczeniu 5 miesiaca, mała zaczeła sie budzic w nocy bardzo czesto, a ładnie spała do tamtej pory...
Wiec decyzja, ze wprowadzamy kaszke przed snem, no i mała znów ładnie spała. Mleczko juz jej po prostu nie wystarczało, ale moze tez dlatego, ze w tym wieku mała wazyła 9,5kg:szok: Pozniej chciałam karmic jak najdłuzej, ale w wieku 8 miesiecy mała powiedziała cycuchowi NIE:-DTzn zasmakowała obiadki, deserki, itd... i cycuś był juz blee...

Dlatego teraz tez mówie, ze bede karmic do momentu aż mała bedzie go chciała:-D

O jak ja Wam zazdroszczę! Ja teraz wycisnęłam z siebie ręcoma 30ml, zaraz wskoczę pod prysznic, pogrzeję się, to może jeszcze trochę poleci. Już pilnuję się, żeby pić dużo wody, ale słabiutko coś leci mi z cycuchów :-(

Asiowo, masz rację, nie ma co planować. Ja po prostu chciałbym, żeby udało mi się dotrwać do tego 6 miesiąca.
Poza tym chyba wolałbym, żeby Bartuś sam zrezygnował z cyca niż miałabym go na siłę oduczać.
Znam matki, którym trzylatki wiszą na cycku i prawdę mówiąc nie chciałbym tego doświadczyć na własnej skórze.

Pasibrzuch - mało mleka źle ale jak i za dużo to też nie fajnie.
Kurcze, ze mnie mleko tryska jak z prysznica!!!
Po nocy wkładki są aż ciężkie od mleka.
Chyba z taką ilością pokarmu to by dla bliźniaków starczyło.
Jak Bartek zrobi sobie dłuższą przerwę w jedzeniu, bo np. śpi, to bez laktatora nie dałabym rady, bo piersi mam jak głazy.

Ja dzisiaj w nocy wycisnęłam 150 ml, znów rekord, może dlatego, że obudziałam się o 4 a nie tak jak zwykle o 2.

Pasibrzuchu ja odciągam pokarm 1-1,5 godziny po tym jak dam malemu butle i wiem, że będzie spał np 2 godziny i jestem pewna, że do następnego karmienia mam około 3 godziny. Wtedy wyciskam różnie 40, 60, 80 ml. Mój Mały śpi całą noc więc budzę się okolo 2-4 i wtedy potrafię odciągnąć trochę więcej. (120-150ml). Pezpośrednio po karmieniu to max 10-20 ml. Oczywiście caly czas stosuję Riccinus Communis 5CH, herbatki laktacyjne, hektolitry wody, bawarkę, i Karmi od czasu do czasu.

reklama
nadineczka, pasibrzuch u mnie też się mleczko nie przelewa - mam na styk i nie nic nie zostaje ostatnio do ściągnięcia - wiec zapasy w zamrażalce się kurczą ! pewnie to dlatego ze za często musiałam wychodzić i przepadały mi karmienia ;-(

wogóle dziewczyny karmiące włącznie cyckiem - co ile teraz wasze dzieci jadają? bo moja Amelka cały czas cp 2, max 2,5 h jak ładnie śpi :) czy wy macie większe przerwy ? i czy kiedyś się zwiększa te przerwy czy jak? ;-)

cały czas nosze się z zaprzestaniem karmieniem piersią ale jakoś nie mam "odwagi" i żali mi troszkę wiec póki moge to karmie - może uda mi się dotrwać tych 6 miesiecy - na poczatku chciałąm karmić tylko 6 tygodni a tu proszę 3 miesiące dałąm rade ! :-)

Do góry