reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

reklama
Te nasze cyce... ;-) Dlaczego karmienie nie jest takie proste. Toz my ssaki jestesmy. Zadne koty, psy czy inne ssakowate na zapalenie piersi sie nie skarza, a u nas ciagle sie cos musi przyplatac.
Karoli, tez mialam z tydzien lub poltora po porodzie podobny problem. Masowalam pod prysznicem, ale cholerstwo bolalo jak diabli.:angry: Mala przystawialam czesto, jak sie dalo. W koncu przeszlo. Pamietam, ze jak Mlodego odstawialam od piersi, tez byly podobne cyrki.
Roxeen, ciesze sie, ze jest lepiej.
Tysiolek, oklady z szalwii, kapusty. I moze jakas konsultacja lekarska, jakby bylo gorzej?

Dziewczyny może wy będziecie miały jakiś pomysł co to....
jedna pierś jest do połowy taka zaczerwieniona i mnie boli tam skórka jak dotke albo i ogólnie takie dziwne uczucie w tym cycku? czy to może być zapalenie? nie mam stwardnieni a ni nic
co mam z tym zrobić???:-:)-(

Ja miałam podobnie i okazało się, że przeziębiłam pierś. (Werandowałam Małego i do wychłodzonego pokoju wchodziłam w samej lekkiej bluzce).
Położna poleciła mi Altacet żel, paracetamol w przypadku gorączki, i miałam dodatkowo chronić piersi przed zimnem, tak że nie zalecała chłodnych okładów. Ja też nie miałam stwardnienia, bo generalnie to mam mało pokarmu.

Cholera... mleko sie dzis ze mnie leje:szok::zawstydzona/y: Agata wstała, wypiła zas z 1 cyca jak zawsze i tylko troszke... a 2 cyc zas kamien:zawstydzona/y: W nocy spała bez przerwy 6,5h:szok:wypiła z 1, a 2 cyc bolał okropnie...No i zas 80 ml do butelki poleciało:-D tylko dlaczego nic nie leci z laktatora, a recznie leci i leci... zamroze to, a nóz sie przyda, bo juz mam odciagniete 150ml:-D Moze do kina P. wyciagne:-D:-p

Asiowo- zazdroszczę:tak:, Ja mam baaaardzo mało mleka. Małego przystawiam co 1,5- 2 godziny, po karmieniu odciągam jeszcze ręcznie, by rozkręcić laktację. Jak zabraknie mleka to Synuś drze się okropnie, wtedy dokarmiam go tym odciągniętym mleczkiem.

Asiowo, Mari_anna, w jaki sposób Wy ręcznie odciągacie do butelki? Ja jak u siebie próbowałam cokolwiek ręcznie odciągnąć, to sika na wszystkie strony i nie wiem, jak łapać. -.-" A laktatora jeszcze się nie dorobiłam...

Asiowo, Mari_anna, w jaki sposób Wy ręcznie odciągacie do butelki? Ja jak u siebie próbowałam cokolwiek ręcznie odciągnąć, to sika na wszystkie strony i nie wiem, jak łapać. -.-" A laktatora jeszcze się nie dorobiłam...

To kwestia wprawy;-):tak:jak nie umiesz do butelki to zacznij do szerokiego kubeczka, a potem nabierzesz praktyki:-D

Od mniej więcej tygodnia boli mnie lewy sutek, tzn. nie jak na początku karmienia, tylko czuje jakby kłucie w środku, a piersi mnie nie bolą ani nic sie z nimi nie dzieje. To co to może byc za ustrojstwo?:eek:

Od mniej więcej tygodnia boli mnie lewy sutek, tzn. nie jak na początku karmienia, tylko czuje jakby kłucie w środku, a piersi mnie nie bolą ani nic sie z nimi nie dzieje. To co to może byc za ustrojstwo?:eek:
Obejrzyj dokładnie buźkę małej czy pleśniawek nie ma - kłucie w sutku to zazwyczaj od grzybka właśnie - mogła cię poczęstować tym ustrojstwem:confused2:

reklama
Sylwkasz - mój Bartek waży 6,5 kg a ma 2 miesiące i 1 tydzień, przybiera tygodniowo 4050 gram około i pytałam się pediatry czy to nie za dużo, ale stwierdziła że na piersi może tak przybierać i nie ma w tym nic złego.
Ulewa ogromne ilości i jeszcze pół godziny czy nawet godzinę po karmieniu! coś okropnego. Na dodatek śpi w ciągu dnia po 5 - 10 minut i tylko na cycu, więc je co godzinę no maksymalnie co dwie - straszne :-) i jest okropnie marudny.
Sama nie wiem już co robić żeby w dzień spał. Ale okazało się teraz że ma wzmożone napięcie mięśniowe i widocznie dlatego jest taki pobudliwy i nie umie spać (ale w nocy jest super - o ile zaśnie).
Mnie też w sutki kuje, ale pleśniawek nie ma bo pediatra sprawdzała, więc nie wiem co to jest.

Do góry