reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko nt. porodu - położna, rodzinny, cesarka itp.

Ja mam ale ten sprzęt chyba słabiutki i zastanawiam się czy nie iśc prywatnie

BPD 54mm (wymiar dwu ciemieniowy)
AC 159mm (obwód brzuszka)
TAD 50mm (wymiar poprzeczny brzuszka)
APAD 52mm (przednio-tylni wymiar brzuszka)
FL 37mm (długośc kości udowej)

i koniec, to wszystko.

Z tych wymiarów wynika, że moje dziecko jest starsze o jakieś półtora tygodnia albo duże :-)

reklama
Ja jak byłam w 19 tygodniu na usg to ginekolog też pomierzył moje maleństwo i wydrukował mi wyniki, a są następujące:
BPD = 49 mm (odpowiada 19t6d)
HC = 175 mm (odpowiada 19t6d)
AC= 147 mm (odpowiada 20t4d)
FL = 29 mm (odpowiada 19 tygodniowi)
Troszke te wyniki różnią się, bo jedne odpowiadają prawie 21 tygodniowi np. obwód brzuszka a np. długośćkości udowej 19 tygodniowi - ale lekarz powiedział, że wszystko jest dobrze.
A waga dzidzi była wtedy 368 gram.

A jeżeli chodzi o płeć to może dowiem się w piątek - w 13 tyg lekarz powiedział mi że to chłopczyk i mój M już oczywiście pewny tego hihi :-) ale według mnie to było za wcześnie żeby stwierdzić płeć a zresztą ja jakoś czuje że to dziołszka hihi zobaczymy czy maleństwo nam się pokaże.

fajnie,ze znacie wszystkie wymiary .
ja niestety wiem ile mierzy glowka i kosc udowa.
na wiecej synek nie mial ochoty i skutecznie sie bronil:laugh2:.
pozdrowionka dla wszystkich

ps.ja z mezem wlasnie konczymy remoncik mieszkania zeby synkowi bylo w nim przytulnie.:-);-):tak::-D

Koral fajnie masz z tym mieszkankiem-my niestety może bedziemy to wszystko robic koło lutego i mało czasu mie bedziemy :-(
Spokojnego końca remontu życzę i nie przemeczaj się czasami :no:

ja dzidsiaj mialam te tzw polowkowe usg wiec zet podam wymiary:
BPD 48,9
FOD/KU 63,5
ATD 45,4
FL/HL 33,1
wszystko jest w normie i to najwazniejsze:tak: :tak: :tak: dalej nie wiem na 100% jaka plec ale lekarka powiedziala ze nie jest to chlopiec ale tez nie moze potwierdzic ze dziewczynka hihi i jak to rozumiec???:no: nie bylo siusiaka albo taki malutki- no nic musze poczekac do nastepnej wizyty:tak:

u mnie też siedzi mały uparciuch i się nie pokazuje z dobrej strony....grunt że jest ok a nie ważne czy synuś czy córcia
35852jm.gif

reklama
Zgłaszam się jako kolejna mamusia oczekująca SYNECZKA :-)
Już teraz wiem na 100% i się bardzo bardzo ciesze :-D :-D :-D

Do góry