reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko dla maleństwa

jesli znasz troszke niemiecki to mozesz to zobaczyc na adac.de a jesli nie to sprawdzasz to na fotelik.info, mozesz tez wpisac na yt crash test i fotelik, ktory Cie interesuje, zobaczysz wtedy jak zachowuje sie on przy zderzeniu przy jakiejś tam prędkosci...

a jesli chodzi o wyprawke dla maluszka to uff... ;) duzo tego :) To wszystko zalezy jak chcesz karmic, czy bedziesz uzywac smoczkow czy nie...

Ja to na pewno kupię:

-laktator reczny avent;
-3-4 butelki po 125 ml aventu plus smoczki na 0 m-cy
-2 smoczki ortodontyczne aventu silikonowe na 0-3 miesiace
- nozyczki z zaokraglonymi czubkami najlepiej w komplecie z obcinaczkami;
- miekka szczoteczke do wloskow;
- przewijak na lozeczko;
- 3-4 szt. reczniczkow z kapturkiem;
- 2 kocyki, jeden mniejszy do wozka, drugi wiekszy np. do lozeczka;
- posciel bawelniania i 2-3 zmiany poszewek plus 2-3 przescieradla na gumke z frotki;
- rozek;
- spiworek do spania;
- kilka sztuk czapeczek po domku po kapieli i cieplejsze zimowe ze 2 szt;
- 2 kombinezony zimowe;
- co najmniej 2 paczki po 10 szt. pieluch tetrowych do wycierania pysiaczka i podlozenia w lozeczku;
- z 20 sztuk body rozpinanych w kroku i z peknieciem przy szyjce, z 20 pajacy rozpinanych na calej dlugosci i w kroku - etki obetne, zeby nie gryzly(nie lubie spiochow i kaftanikow)
- z 5-7 par skarpetek frotkowych
- ze 3 opakowania czopków viburcol - nieocenionych przy kolkach;
- herbatke koperkowa i rumiankowa pewnie z bobovity;
- ze 2 "wyjsciowe ubranka" wiec moze jakies miekke dresiki zapinane na zatrzaski;)

z kosmetykow:

- zel do mycia top to toe Johnsona czyli mydło bez mydła ale w Polsce uzywalam mydelka Nivea swietnie sie pienilo i bylo bardzo kremowe.
- oliwka do smarowania Johnsona naturalna
- chusteczki kilka paczek, zeby od razu nie latac po sklepach

- po 1 opakowaniu pampersow 1 i 2 zoltych (nie wiadomo, ktore beda dobre - cora uzywala od razu 2 )
- patyczki do uszu z ogranicznikiem
- kilka opakowan soli fizjologicznej (na recepte w Polsce....) do przemywania oczu
- gaziki do pępka (wygodne sa jednorazowe w saszetkach)
- oczywiscie kremik do smarowania buziaka na zimowa pogode (trzeba pamietac, ze ma byc tlusty a nie nawilzajacy bo mozna maluchowi krzywde zrobic) ja uzywam kremu oliwkowego Ziaja, w zielonym pudeleczku, nie jest to specjalny dla dzieci, ale na opakowaniu napisano, ze mozna juz uzywac od 1 mca zycia dziecka, jest bardzo tlusty i dobrze sie wchlania :)

no nie wiem, tak z biegu ciezko pisac ale mam nadzieje, ze dziewczyny sie podopisuja jeszcze :)

-

Ostatnia edycja:
reklama
a jesli chodzi o wyprawke dla maluszka to uff... ;) duzo tego :) To wszystko zalezy jak chcesz karmic, czy bedziesz uzywac smoczkow czy nie...

Ja to na pewno kupię:

-laktator reczny avent;
-3-4 butelki po 125 ml aventu plus smoczki na 0 m-cy
-2 smoczki ortodontyczne aventu silikonowe na 0-3 miesiace
- nozyczki z zaokraglonymi czubkami najlepiej w komplecie z obcinaczkami;
- miekka szczoteczke do wloskow;
- przewijak na lozeczko;
- 3-4 szt. reczniczkow z kapturkiem;
- 2 kocyki, jeden mniejszy do wozka, drugi wiekszy np. do lozeczka;
- posciel bawelniania i 2-3 zmiany poszewek plus 2-3 przescieradla na gumke z frotki;
- rozek;
- spiworek do spania;
- kilka sztuk czapeczek po domku po kapieli i cieplejsze zimowe ze 2 szt;
- 2 kombinezony zimowe;
- co najmniej 2 paczki po 10 szt. pieluch tetrowych do wycierania pysiaczka i podlozenia w lozeczku;
- z 20 sztuk body rozpinanych w kroku i z peknieciem przy szyjce, z 20 pajacy rozpinanych na calej dlugosci i w kroku - etki obetne, zeby nie gryzly(nie lubie spiochow i kaftanikow)
- z 5-7 par skarpetek frotkowych
- ze 3 opakowania czopków viburcol - nieocenionych przy kolkach;
- herbatke koperkowa i rumiankowa pewnie z bobovity;
- ze 2 "wyjsciowe ubranka" wiec moze jakies miekke dresiki zapinane na zatrzaski;)

z kosmetykow:

- zel do mycia top to toe Johnsona czyli mydło bez mydła ale w Polsce uzywalam mydelka Nivea swietnie sie pienilo i bylo bardzo kremowe.
- oliwka do smarowania Johnsona naturalna
- chusteczki kilka paczek, zeby od razu nie latac po sklepach

- po 1 opakowaniu pampersow 1 i 2 zoltych (nie wiadomo, ktore beda dobre - cora uzywala od razu 2 )
- patyczki do uszu z ogranicznikiem
- kilka opakowan soli fizjologicznej (na recepte w Polsce....) do przemywania oczu
- gaziki do pępka (wygodne sa jednorazowe w saszetkach)
- oczywiscie kremik do smarowania buziaka na zimowa pogode (trzeba pamietac, ze ma byc tlusty a nie nawilzajacy bo mozna maluchowi krzywde zrobic) ja uzywam kremu oliwkowego Ziaja, w zielonym pudeleczku, nie jest to specjalny dla dzieci, ale na opakowaniu napisano, ze mozna juz uzywac od 1 mca zycia dziecka, jest bardzo tlusty i dobrze sie wchlania :)

no nie wiem, tak z biegu ciezko pisac ale mam nadzieje, ze dziewczyny sie podopisuja jeszcze :)

-

połowy z tych rzeczy w ogóle nie używałam, jak urodziłam Wikunię:no:
witamina D3 w kropelkach, chyba od 10 dnia się podaje.
I witaminę K, ale to lekarz informuje (lub położna), czy podawać.

Antylopka czego nie uzywalas?? dla mnie to wersja minimum, bez tego nie da sie obejsc moim zdaniem a ja nie naleze do osob, ktore lubia miec za duzo gadzetow :D

hmm patrze na liste tak tylko pobierznie ale wiem na pewno ze laktator reczny czasem jest do niczego i ponoc mozna ze szpitala pozyczac
a oliwka z jonsona uczula, chusteczki do pupy sa zimne i najlepiej na poczatku w termosie miec ciepla wode i wacikami przecierac pupe i stosowac ciekla parafine ;-) to tyle wiem od kolezanki :-) zobaczymy jak to bedzie w praktyce

Ja się podpisuję pod listą myangel. Dodałabym ( nie tylko dla butelkowych mam !) taki sterylizator do butelek Aventu do mikrofali BoboTemar - centrum artykułów dziecięcych, internetowy sklep z artykułami dziecięcymi Super przydatny- a butelki nie zachodzą kamieniem

fajny jest też termometr Termometr elektroniczny do ucha i na czoło ABC KIDS DX6635 - porównaj ceny, sprawdź opinie i recenzje

aspirator do nosa frida Aspirator NoseFRIDA na katar

bardzo fajna rzecz- ale już po 2-3 miesiącu to leżaczek bujaczek FP np taki Fisher Price Leżaczek Link-A-Dos H4789 - zdjęcia, foto, galeria produktu
oraz matę edukacyjną FISHER PRICE #46 MATA EDUKACYJNA RAINFOREST W-wa - porównaj ceny, sprawdź opinie i recenzje

http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=2349557

Pati.b przy takich kupskach jakie robią małe dzieci to ja z wacikami bym chyba nie wyrobiła :-) Ja używałam chusteczek nawilżanych, a później wycierałam do sucha zwykłym papierem toaletowym.
AAa... i polecam Bepanthen na sutki ( kupcie już do szpitala), jak i na jakiekolwiek podrażnienia na pupci oraz Sudocremu ( to do dziś)

mamolka dodalas oczywiscie to o czym zapomnialam. termometr mam wiec naturalnie nie pamietalam, mam Brauna douszny :) bepanthen - od razu na sutki i do pupki, sudocrem byl tepy i malo skuteczny dla nas. Chusteczki zimne? No w lodowce sie ich nie trzyma ale nie slyszalam jeszcze, zeby przemywac pupke woda z termosu i wacikami ;-) dziecko karmione naturalnie robi kupe po kazdym posilku zazwyczaj. Nose frida jest super - tez mam po corci. Sterylizator mam mikrofalowkowy. Kosmetyki Johnsona uczulaja, no tak takie rzeczy to juz mi polozne w szpitalu wciskaly, nigdy nas nie uczulily a jakby tak uczulaly wszystkie dzieci jak sie opowiada to na pewno nie byloby ich na rynku :) jesli chodzi o laktator reczny aventu to jest lepszy niz jakis badziew elektryczny nieznanej marki, poza tym reczny cichszy i jest bardzo efektywny. Mialam jeden ale oddalam kolezance wiec na pewno teraz kupie go jeszcze raz - w szpitalu mozna oczywiscie pozyczyc laktator ale po co skoro w domu i tak go bede potrzebowała - poza tym to jest osobista rzecz i jakos nie wyobrazam sobie uzywac tego po kims kogo nie znam <bleee>

lezaczek koniecznie - mam identyczny mamolka po Juli, jestem bardzo zadowolona za to mata jakos nie zdala egzaminu ale pewnie kupimy ja dla drugiego maluszka rowniez :)

Poza tym ja napisalam co ja kupie - to moja lista a kazda z was niech stworzy to co wam bedzie odpowiadałao - ja tylko dziekuje Bogu, ze mam juz to za soba i nie musze wysluchiwac jakis bzdur wyssanych z palca, ze chusteczki sa za zmine dla dziecka...

Z kosmetykami to różnie bywa.
Ja kupiłam na początku ( i używałam ze 2 miesiące ) Oilatum i byłam zadowolona ( miałam też mydełko i krem do buzi- jak dla mnie mydełko zbędna rzecz, a krem uczulał). Później przeszłam na Oilan ( o wiele tańszy zamiennik ). Raz było Emolium ale jakoś mi nie podpasowało. Gdzieś od 7 miesiąca używaliśmy i nadal używamy produktów żeli do kąpieli J&J oraz szamponu J&J z rumiankiem.

Do pierwszych 2-3 kąpieli przyda się termometr do wody ( później już na oko się leje). U nas pierwsza kąpiel była tragiczna. Nalałam mało wody ( jak wszędzie radzą :wściekła/y:) i strsznie szybko ostygła a mały darł się wniebogłosy. Później lałam już 3/4 wanienki i mały był prawie cały zanurzony w wodzie.

AAAA nie wiem czy pisała o tym myangel ale potrzebna jest wanienka

Jak macie chłodną łazienkę to od razu kupcie małą farelkę, a nie będziecie się stresować, że dziecko zmarźnie.

reklama
Do góry