reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wszystko dla maleństwa

reklama
My z mężem kupiliśmy taki komplet u tego sprzedawcy co Sarka się zastanawia: łóżeczko 6 kolorów szuflada GPK pościel 17el. (1283290120) - Aukcje internetowe Allegro (śpiące misie)
tam są gratis: dodatkowa poszewka na podusie i kołderkę, wiec na aukcji: prześcieradełko frotte z gumką 60x120 KRAKÓW (1278221961) - Aukcje internetowe Allegro dokupiłam prześcieradło i mamy 2 komplety pościeli.
u tego samego sprzedawcy kupiliśmy przewijak :przewijak przebierak na łóżeczko 60x120 (1266397290) - Aukcje internetowe Allegro i 2 pokrowce na przewijak : pokrowiec na przewijak przebierak frotte z gumką (1265415722) - Aukcje internetowe Allegro

za wszystko z przesyłkę zapłaciliśmy dokladnie: 589,80 zł
a teraz tylko czekam aż przesyłka dotrze :-)

Ostatnia edycja:
Ja też postawiłam na Hippa bo córka używa i jest świetny a co dla mnie najważniejsze jest naturalny i bardzo delikatny. Można go stosować od 1 dnia życia i jest to napisane na opakowaniach. Niestety nie wszystkich kosmetyków np nivea można używać od urodzenia.

Nasz zestaw jest bardzo podobny do waszych
- płyn do kąpieli hipp
- oliwka hipp
- krem do twarzy i ciała hipp
- krem na zimno hipp
- bepanthen

no to własnie na kosmtykach bobini baby jest napisane od 1 dnia życia, któraś z WAs tu kiedyś pisała, że są fajne

natomiast my mamy Flexibath bo stwierdzilismy ze na dluzej nam starczy (ciezko myc dziecko pod prysznicem ) no i nie bedzie sie paletac po lazience jako jakis kolejny grat tylko sie ja zlozy i tyle, a pozniej bedzie sluzyc np na zabawki, zreszta pewnie mozna do niej wymyslec miliony zastosowan ;)

To będzie głupie pytanie, ale co to jest flexibath? Składana wanienka?
My mamy taką małą, na 80 cm. Stoi na szafce w łazience i straszy Męża, któremu się wydaje, że ona zaraz spadnie ;) A stawiać ją będziemy na rozkładanym stoliku. Potem dzieciak pójdzie na przewijak położony na pralce, albo od razu na pralkę z jakąś podkładką - to się jeszcze zobaczy.

Co do kosmetyków to też zdecydowanie kupuję Hipp, do Nivei nie mam kompletnie przekonania.

A ja Niveę uwielbiam :) Mąż na mnie krzyczy, że zużywam Frankową oliwkę. Ale mam już tak duży brzuch, że jak smaruję go kremem Perfecty, to zużywam go za szybko. Więc kremu używam tylko do brzucha, a uda i pośladki - w które wrzucam więcej specyfików, bo tylko one są rozstępami zaatakowane - traktuję oliwką. Strasznie ładnie pachnie. Jak krem Nivea klasyczny. A myślałam, że będzie miała tłusty zapach. Miłe zaskoczenie :)

A ja Niveę uwielbiam :) Mąż na mnie krzyczy, że zużywam Frankową oliwkę. Ale mam już tak duży brzuch, że jak smaruję go kremem Perfecty, to zużywam go za szybko. Więc kremu używam tylko do brzucha, a uda i pośladki - w które wrzucam więcej specyfików, bo tylko one są rozstępami zaatakowane - traktuję oliwką. Strasznie ładnie pachnie. Jak krem Nivea klasyczny. A myślałam, że będzie miała tłusty zapach. Miłe zaskoczenie :)
Ale ja mam uczulenie na kosmetyki Nivei, a jeśli chodzi o oliwki do ciała to uczula mnie każda ;-) pamietam jak na studiach posmarowałam sobie twarz tym zwykłym kremem z Nivei (klasycznym) na noc, a jak wstałam to miałam pełno krostek :no: Większość kosmetyków z Nivei mnie uczula... mam nadzieje, że mój synek tego po mnie nie odziedziczy ;-) ja mam strasznie delikatna skórę - dlatego cierpię na rozstępy. A jak pojechaliśmy ze znajomymi do Zakopanego to wróciłam cała w swędzących czerwonych krostkach - jak się okazało to jakieś mikroorganizmy mnie zaatakowały, przenosiły się z potem i gryzły po całym ciele - i tylko mnie się to przytrafiło. Takie rzeczy tylko mnie się ciągle przytrafiają:/ :/ lepiej żeby synek miał skórę po tatusiu bo inaczej osiwieje ;)

Ostatnia edycja:
Ale ja mam uczulenie na kosmetyki Nivei, a jeśli chodzi o oliwki do ciała to uczula mnie każda ;-) pamietam jak na studiach posmarowałam sobie twarz tym zwykłym kremem z Nivei (klasycznym) na noc, a jak wstałam to miałam pełno krostek :no: Większość kosmetyków z Nivei mnie uczula... mam nadzieje, że mój synek tego po mnie nie odziedziczy ;-)

O, to przykro, bo Nivea ma ładny zapach i w ogóle przyjemne te kosmetyki są :)
Ja na szczęście nie wiem, co to uczulenie. Nigdy w życiu nic mi nie spuchło, nie wyskoczyło... Mąż ma lekką odmianę astmy i uczulenie na roztocza i byliny (też lekkie), ale liczę na to, że skoro Franek wygląda jak on, to chociaż predyspozycje zdrowotne odziedziczy po mnie :) I tak będę mieć klony w domu... Już mnie to przeraża... W weekend widziałam zdjęcie mojego Męża ja miał 1,5 roku - gdyby je postawić obok tego zdjęcia z USG, które ostatnio dostaliśmy, to faceci są nie do odróżnienia ;)

Wybierając kosmetyki dla dziecka nie kieruję się zapachem czy ładnym opakowaniem nawet tym że komuś się super sprawdza czy nie. Patrzę na skład napisany małymi literkami z tyłu i wiem czy to jest czegoś warte czy nie. Tylko dwie oliwki które spotkałam u nas w sklepach nie zawierają w sobie oleju mineralnego są to Babydream i Hipp. Reszta działa bardziej na takiej zasadzie, że zostawia tłustą skórę i w ostateczności ją wysusza bo olej mineralny nie wchłania się przez skórę. Skóra jest aż lepka od takiej oliwki.
Hipek natomiast składa się z:
oleju słonecznikowego - Olej ze słonecznika ORGANICZNY - Zrób sobie krem - sklep z półproduktami i surowcami kosmetycznymi ZSK
oraz oleju migdałowego - Olej ze słodkich migdałów ORGANICZNY - Zrób sobie krem - sklep z półproduktami i surowcami kosmetycznymi ZSK

Rozpisałam się o oliwce jak jakaś maniaczka ;) ale uwielbiam ją i stosuję od dawna dla siebie i córki. Smarujemy się nią, dodajemy do kąpieli. Nawet smaruję nią twarz 2 razy w tygodniu na noc mimo że mam cerę mieszaną.
Jeśli dziecko będzie uczuleniowcem alergikiem to nawet na hipka może być uczulone wtedy zostają tylko kosmetyki polecone przez lekarza.
Ale wam przynudziłam ;P

a ja mam masę jakiś próbek i będę po kolei próbować i potem na coś się zdecyduję
Właśnie dotarł mój sterylizator Aventa - fajny i kupiłam jeszcze taki podkład na łózeczko który chroni przed zamoczeniem materaca a nie jest ceratą i jeszcze kupiłam takie pojemniczki - takie małe podwójne miseczki do mycia pupy - czy tam czegoś :)

reklama
Ale wam przynudziłam ;P

Jakie "przynudziłam"?:) To ważne informacje :)
Chociaż ja już pomału wymiękam, jeśli chodzi o kosmetyki dziecięce... Każdy mówi co innego. Od brata dowiedziałam się ostatnio, że smarowali córeczce pupę sudokremem po każdej zmianie pieluchy (a to podobno lek i nie można go nadużywać) i nigdy nie miała najmniejszych problemów. Do kąpieli dawali Oilatum i przez pierwsze tygodnie nie używali dodatkowo żadnego mydełka czy żelu. I też na ten sposób nie narzekają. Choć podobno Oilatum to też jakiś lek, zatyka pory i w ogóle.

Jak dziecko jest zdrowe, to żaden z tych kosmetyków dla dzieci mu nie zaszkodzi. A jak będzie miało problemy ze skórą, to i tak trzeba będzie kombinować "na bieżąco". Bo gdyby tak wszystkiego słuchać po trochu, to trzeba by kupić ze dwadzieścia zestawów różnych rzeczy ;) A ja nawet nie miałabym gdzie tego trzymać ;)

Do góry