reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniówkowe mamy

Klaviel - moja lekarka powiedziala za za nietolerancją białka są: wysypka na buzi i we włosach, ciemieniuszka, podrażnienie koło odbytu, zaczerwienienie za uszkami, na zgięciach rąk i nózek, śluz, krew w kupce. Jak szybko byś przeszła na mleko bez mleka krowiego to nie musi się to przekształcić w skazę. U nas wysypka na buzi jeszcze się utrzymuje, ale ciemieniuszka zmalała, podrażnienie pupki to jujż przeszlość (a nie mogłam się z tym uporać), na brzuszku wysypka jakby zmalała. A kupale ma normalne? Sprawdzaj czy nie ma tam krwi, albo śluzu.
No wiec tak sluzu ani krwi nie zauwzylam w kale w zgieciach raczek i nozek tez nie jest zaczerwienione, pupcie ma normalna...tylko ta cholerna wysypka na policzkach jest utro jeszcze prawdze za uszkami i na glowce, le ciemieniuchy nie ma...wiec moze to nie jest ta nietolerancja???

Klavell – jesli chodzi o policzki to nie wiem czy napewno to od mleka. I powiem ci szczerze ze jakis czas po urodzeniu tez pojawily sie jakies krostki na polczkach, skorka byla taka szorstka – czasem krostek nie bylo widac ale jak sie dotykalo to byla chropowata. Czasem jak patrzylam pod swiatlo to wygladla jakby byla popekana z wysuszenia. Poszlam z tym do lekarza ktory “na oko” (bo nawet nie spojrzal na mala – przepisal nam sloj kremu Oilatum na ktory moja okazalo sie ze jest uczulona wiec smaruje sobie nim stopy :-D

I nawet lekarzowi do glowy nie przyszlo ze to moze byc jakas nietolerancja na mleko ktore jej podaje, a podaje Aptamil. Po tym jak mala dostala wysypki po kremie kupilam kosmetyki z Musteli (bo slyszalam ze sa rewelacyjne) do pielegnacji twarzy dziecka i ma buzke jak LALA.

A jesli chodzi o prezenie sie nad ranem tez to przechodzilam gdy podawalam jej inne mleko. Wtedy wiezgala jak konik w lozeczku, prezyla sie i jeczala... byc moze to mleczko jej nie sluzy co jej dajesz choc Aptamil uzaje sie za bardzo dobre i najbardziej tolerowane przez maluszki
U mnie z ta buzka jest tak jak opisujesz jak patrze pod swiatlo o wyglada jakby popekana byla na jednym policzku wiecej na drugim troszke mniej bardzo sucha ma ta skurke jak posmaruje kremem do buzki z Penatena to jesttroche lepiej dlatego czesto jej natluszczam buzke wlasnie tym kremem musze poszukac tu u mnie Musteli nie wiem czy sa te kosmetyki gdzie je kupilas???
u mnie z mlekiem bylo tak na poczatku mala pila MILUMIL PRE pot lekarka kazala zmienic na mleko HA bo zauwazyla u malej nie czyysta buzke wiec zaczelam jej podawac MILUMIL HA, ale niestety to mleczko nie pomoglo wiec kazala nam zmienic wlasnie na APTAMIL bo stwierdzla ze jest lepsze i mala je mije no powiedzmy ze od 2 tyg

reklama
Carioca - butelki można wykorzystywać dopóki się nie zniszczą ale smoczki należy wymieniać częściej, maks. co 3 m-ce, a nawet częściej, zawsze wtedy, kiedy zauważysz jakiekolwiek uszkodzenie (nadgryzienie, pęknięcie itp.). No i oczywiście, kiedy ilość dziurek w smoczku przestanie odpowiadać maluchowi. Ja też mam ten płyn Miltona, kupiłam specjalnie do butelek Nuby, bo tych nie można wyparzać w parowych sterylizatorach. Ale rzeczywiście śmierdzi jak Domestos, he he.

Mała-gorzatka, Klavell - dobrze, że krem Mustela działa na buźkę twojego maluszka. Tyle, że wydaje mi się jednak, że opisany przez ciebie i Klavell wygląd skóry jednak może świadczyć o nietolerancji na białko mleka krowiego albo AZS (atopowe zapalenia skóry). Moi dwaj synowie to mają, więc myślę, że mam jakieś pojęcie w tym temacie;-);-);-). Ja też stosuję kremy mocno nawilżające do buziek synów (Oilatum działa w naszym przypadku tak samo dobrze jak Mustela:tak::tak::tak:, całe szczęście, bo u nas Mustela jest dość drogą marką). Wydaje mi się jednak, że smarowanie buziek to tylko likwidowanie skutków a nie przyczyn problemu. Oczywiście lekarzem pediatrą nie jestem, więc diagnozy stawiać nie będę. Wszelako zainteresowałabym tym problemem opiekującego się waszymi pociechami pediatrę (szczególnie Klavell).

kobietki a jest u nas na forum dzidzia co nie miała żadnej wysypki?, eh chyba każda z nas zastanawia się co to i jak się tego pozbyć no i czy to czasem nie alergia, skaza a może hormonki, ale takie jest macierzyństwo do końca życia będziemy się zastanawiać czy naszym dzieciom jest dobrze i sobie będziemy od ust odejmować żeby tylko dzieci miały, czy to nie urocze jak nas matka natura wyposarzył\a.
a moja Wiki ciągle głodna, spróbuje jej podać mleczko tylko nie mam w domku może mi się uda je kupić bo u nas tylko jeden sklep dzisiaj otwarty a nie wiem czy tam jest mleczko dla bobasków.
a ja mam od wczoraj z bratem dyżury u rodziców w domu on dogląda zwierząt a ja babci (kurcze jest już taka nieporadna nie wie gdzie jest i o co chodzi ale fizycznie to sprawniejsza ode mnie i często ucieka rodzicom z domu dobrze że mieszkają na wsi to ludzie ją odprowadzają a mieście to byśmy ją musieli szukać pewnie przez policje) i to troszkę męczące bo muszę napalić u siebie w piecu tak mocno że jak po 19 wracam żeby było ciepło a B ma 2 zmianę i cały kierat i dzieciaczki na mojej głowie, męczące to troszkę ale tak trze ba czasem dobrxze że nie codziennie. aha dlaczego takie dyżury bo rodzice pojechali na weekend do Częstochowy na p[ielgrzymkę wreszcie razem bo zawsze jeżdzą na raty raz mam raz tata bo trzeba się zająć zwierzętami (świnie, kaczki, kury itp no i psy) no i babcia (mama taty) którą się siostry taty niechcą zajmować bo babcia tylko w swoim domu zachowuje się jakoś znośnie no i je po za domem rodzinnym nie je nie pije i ciągle chodzi po pokojach ze chce do domku.

Jęśli wasza dzidzia ma probleLmy ze zrobieniem kupki, to w moim przypadku pomogło codzienne zjadanie dużej ilości gotowanych jabłek - to stary sprawdzony sposób, na każde problemy z zaparciami - widocznie na dzieci to również działa. Moja lekarka też mi mówiła, że dzieci po prostu tak mają - rodzą się z niedojrzałym układem trawiennym i takie problemy z kupką same mijają po ok. miesiącu. Więc już sama nie wiem co pomogło, jabłka czy to może samo minęło.

Dla zainteresowanych - przemywam jej buzke mleczkiem Lait de toilete cleansing milk (co mozna stosowac do wycierania calego cialka dziecka) lub przemywam jej buzke Physi Obebe No- rinse cleansing fluid (to ma postac wody). Sa to niby kosmetyki do normalnej skory dziecka - nie zadnej z lojkowatym lub atopowym zapaleniem-bo ja tak naprawdenie wiedzialam co moja mala mana tej buzce.
Kupowalam przez neta bo na rynku brytyjskim niestety sa niedostepne - szly z Francji.

Atruviell- zastanawialam sie nad tym czy to jest atopowe zapalenie skory, ale same zmiany na policzkach jeszcze tak o niczym nie swiadcza, chyba co ??? podobno dochodza do tego szorstke lokcie, zgiecia stawow...swiad... wiesz sama wyroku nie bede dziecku stawiac bo ja nie dermatolog ;-) Ale u nas krem oilatum (mala jest uczulona na niego) niestey nie zadzialal wiec musialam sila rzeczy kupic Mustele :-) Lekarz nam nie pomogl wiec musialam sobie sama poradzic. A jesli chodzi o cene to nawet sprawdzilam na necie i
- 40 ml oilatum kosztuje jakies 20zl a te mleczka musteli sa po 300ml kosztuje w polsce w granicach 45 zl.
Zalezy co komu pomoze. Oby dzieciaczki byly szczesliwe.

Dodatkowo Mustela ma kosmetyki typowe dla atopowego zapalenia skory:
Podaje nazwy
stelatopia No-rinse Cleansing water (woda do przemywania twarzy)
Stelatopia Cleansing cream (mleczko do mycia twarzy)
Stelatopia Milky Bath Oil (olejek do kapieli)

oki, lece szykowac kapiel

ja to mam wielkiego pecha wracam od babci niecały kilometr od domku zdechł mi samochód nie do ruszenia temperaturka spada do 0 Szymon zasnał mała się drze i co tu robić, masakra naszczęście w ciągu 20 minut załatwiłam sobie hol do domku i już prawie dobrze z moimi nerwami tylko że małą trzeba wykąpać a Szymek jak zasnał to muiałam te 22 kilo zatargac do domku i jeszcze muszę go rozebrać masakra.

kupiłam małej mleczko i figa ta królewna jest głodna ale nie na tyle żeby wciągać coś z butli no nic pomęczę się na tym cycu przecież to mamusiowa córeńka i taki cyculek w przeciwieństwie do Szymka, za to ten to przytulak i przylepa.

niechciałybyście być w skórze B jak wróci z pracy p... mechanik weź tu takiemu zaufaj, masz kochanie autko sprawne wczoraj wszysto uszczelniłem jest już ok i d... jak się nie zna to po co łapy wpycha, trudno pożyczę pieniądze i oddam chyba do mechanika będzie zrobione raz a dobrze.

na dokładkę dekoder mi wysiadł i pokazuje ERROR masakra mam tylko tvp2 i polsat o zgrozo co za dzień

Wklejam zdjecie buzki Hanifki z jej wysypka nie wiem czy bedzie dobrze widac...aha procz polczkow nie ma innych nieokojacych objawow tylko sucha skorke na cialku i dzis rano juz sie nie meczyla z purtaniem nie bolal ja brzuszek mam nadzieje ze to minelo
pikit7.jpg

reklama
Witam u nas wczoraj był lekarz wezwaliśmy mały ma infekcję górnych dróg oddechowych i dostał antybiotyk niestety:-( no ale mam nadzieje ze pomoże a co za tym idzie to ze szczepienia oczywiście nic nie wyszło. czy któraś z was też tak musiała poczekać ze szczepieniem? |O maluszek mnie wzywa wpadnę później.

Do góry