reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniówkowe mamy

reklama
tak linki tu cięzko wklejać, harsh ma na to jakiś patent.
Właśnie Harsh - napisz co u Ciebie.

Atru - to mnie zdziwiłaś tym koperkiem, to znaczy że bez sensu podaję mojemu Małemu. U mnie jest tak, że ma problem z wyprykaniem się po nocy, mam wrażenie, że to mój nocny pokarm mu tak służy, musi być dość ciężki. Może jednak kupię mu rumianek Hippa.

Maraniko - jeśli nie jesteś bardzo wierna jednej marce pieluszek, to od wtorku bodajże teraz w Tesco na Karwinach będzie promocja pieluszek Tesco, one są bardzo dobre, będą po 27 zł (68szt).
A Staś po szczepionce był wieczoram marudny, ale ok 24ej ładnie zasnął i obudził się już radosny.

Tygrysku - ja nie miałam tych pieluch Huggies, słyszałam same kiepskie opinie, jak z nimi jest?

Moja szwagierka mówi, że jak jej córeczka miała 6 kg to używali już pieluszek w rozmiarze 4 - czyli od 9kg. Mówi, że i tak ładnie trzymały zawartość, a dupka miała większy przewiew i była większa powierzchnia do wchłaniania. Spróbowałam wczoraj takiego większego rozmiaru, ale mam mieszane uczucia, chyba wolę rozmiar 3, i tak jest na początku wagi dla tych pieluch.

Carioca moja ulubiona marka pieluch sa heapy belly ale ostatnio tzn dla wikusi to kupiłam 2 razy pielusxki, 2 paczki takich małych do szpitala i do domku i potem B dokupił jeszcze jedna paczke własnie huggiesów bo ja nie lubie za duzych pieluch i sa ok chociaz masz racje dla wiekszych dzieci heapy sa najlepsze. moja bratowa zawsze używała większych pieluch niż przedział wagowy jej dzieci mi to nie pasowało wole jednak bardziej przypasowane o i ocztywiście nieobciskające.

Maraniko ja podaje małemu herbatkę koperkową Plantex i ta jest słodzona niestety ale w aptece pani poleciła mojemu mężowi taka herbatkę do parzenia Bobofen fix herbapolu i tej nie słodziłam (bo ja pije herbatę bez cukru i zapomniałam mu posłodzić) i ładnie ją pił a teraz coś nie chce. Tą słodzona pije chętnie a tej już nie chce no i pewnie będę mu słodzić glukozą.

Atruviell a to ciekawe herbatki z kopru szkodzą a kropelki pomagają to co powiesz na to że jak wysłałam męża do apteki po kropelki na kolki to pani w aptece nakrzyczała na niego co on chce dziecku podać przecież kropelki to ostateczność herbatki proszę parzyć ? Dobre sobie i bądź tu mądrym:rofl2:. Oczywiście kropelki i tak kupiliśmy w innej aptece:-) a co tam położna mówiła że można stosować więc jej wierzę fakt że my stosujemy kropelki sporadycznie jak już widzę że naprawdę mały się męczy.

Jeżeli chodzi o pieluchy to ja używam pampersów z innymi nie mam jak narazie doświadczenia o przepraszam miałam próbkę haggisów ze szpitala i jak dla mnie to były ok, no ale czy można sprawdzić pieluszki używając je raz. Poczytam wasze opinie i może wtedy się skusze na inne bo jak do tej pory to mogę powiedzieć że pampersy się sprawdziły w 100 %.

Z tą wysypką MAraniko masz rację jak czytam na forum to mam wrażenie że chyba każde dzieciątko tu ma jakieś pryszczyki na buziaczku. A co za tym idzie to strach czy to skaza czy tylko trądzik niemowlęcy sama przez to nie mogę spać.

My używamy obecnie pieluch rossmanowskich, z których jestem bardziej zadowolona niż z biedronkowych. Mieliśmy też pampersy ale moim zdaniem Omarkowi za bardzo uciskały nóżko. Jak narazie najlepsze były bella, ale z nich wyrósł :( Teraz ze względu na wodniaka używamy tetrowych i tu pojawia się problem. Nie wiem co mam z małym robić. Zmieniam mu pieluchy już nawet cogodzine. Przed karmieniem i po karmieniu ale mimo to drze się jakby ze skóry go obdzierali. Tylko dla mnie daje się uspokoić, u innych na rękach pręży się i krzyczy. Nie wiem co mam z tym robić, chyba odpuszczę sobie tą tetre, szkoda mi chłopaka. Czasem aż ksztusi się od płaczu.
Zrobiłam test. Na noc wkładałm mu jednorazówki, to przespał elegancko nockę. Po nocnych karmieniach i odbiciu (jak nie spał) kładłam go do łóżeczka a on momentalnie dawał w kimę. Pierwszy raz coś takiego widziałam (zero kołysania czy noszenia).Dziś od rana ma tetrę i od rana się wydziera.
Może macie jakiś patent na podnoszenie jąderka w jednorazówce?

Atruviell przykro mi, że twój synek ma takie problemy z jedzeniem. Mam nadzieję, że w końcu wszytsko wróci do normy i Tymuś będzie jadł normalnie.

Tygrysku nie zazdroszczę przygody z pieskiem ale najważniejsze, że nic sie nie stało i jest cały i zdrowy. Jaką masz dobrą szwagierkę!!! Miło, że pomyślała itak fajnie cię zaopatrzyła. A właśnie ez jestem ciekawa twoich wrażeń odnośnie Huggisów bo tak jak Carioca słyszałam same złe opinie i bałam sie kupić

Jeśli chodzi o pieluchy to my jak narazie przetestowaliśmy Pampersy i Happy i wg mnie Pampersy wypadają lepiej. Wydaje mi sie, że lepiej wchłaniają siuśki i mały ma bardziej sucho. Happy są natomiast luźniejsze w nóżkach.

Carioca podziwiam cie, ze wytrwalaś w oglądaniu filmu. Ja odpadam jeszcze przed 11 i od porodu nie udało mi sie dokończyć oglądania żadnego filmu (no chyba, że oglądałam w dzien)

Z tą wysypką to i ja się juz zastanawiam co to jest. Jak małemu obsypało całą buzię i wyglądał jak jeden wielki p ryszczyk to odstawiłam nabiał. Buźka powoli zaczęła wyglądać coraz ładniej (a może to przez stosowanie kremu Oilatum) ale jak tylko zjem cos z mlekiem to na drugi dzień wychodzi mu kilka krostek. Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy faktycznie alergia. Chyba dalej bede na diecie bezmlecznej i co najwyzej co kilka dni bede próbowała cos wprowadzic i poobserwuję. A tak a propos to przerabana jest ta alergia. Co tu jeść?!? Juz nie mam koncepcji na sniadania i kolacje (ile mozna jeść parówki i ryby)

My wczoraj pojechalismy z małym na cmentarz i oczywiście spal przez cały czas. Poźniej do babci na obiadek i tam spotkaliśmy sie z połową rodziny. Miałam synka z głowy n a 2 godziny bo jak sie zebrało tyle ciotek to każdy chciał go chociaż chwile ponosić na rękach i niemal się bily o to która pierwsza i ile będzie go trzymać :-)
A we wtorek i środę zabrałam mężusiowi auto i pojeździliśmy trochę i poodwiedzaliśmy kolejna częśc rodzinki. W końcu mogłam sobie z kimś pogadać i wyrwać się z domu. Co prawda imprezy to nie były ale chociaż jakaś przyjemna odmiana od siedzenia w domu i mówienia tylko do synka albo do siebie ;-)

Dzisiaj M ma wolne więc chciałabym żebyśmy wyszli do Rynku i może na jakis obiad do restauracji. Zdecydowaliśmy, że chrzciny robimy 2 grudnia więc trzeba wybrac jakąś restauracje, do której pójdziemy na obiad po uroczystości.

Witajcie, kobitki.

Co do tej teorii na temat herbatki koperkowej to ja też nie wiem, co o tym myśleć. Osobiście daję Tymkowi raz dziennie ok. 50 ml tej herbatki ale czy to przynosi jakieś rezultaty? Nie wiem. Zauważyłam ostatnio, że Tymek w ogóle ostatnio mało co popierduje... Nie wiem, czy to dobry objaw...:baffled::baffled::baffled:

Nuśka - mam wrażenie, że Plantex lepiej działa niż np. Hipp'owa herbatka. Ale ma ostry smak.

Jeśli chodzi o pieluchy to ja kupuję na zmianę Pampersy i Huggies'y Super Flex (te z postaciami z Disney'a). Bardziej lubię Huggies'y, szczególnie za tę elastyczną gumkę przy rzepikach, dzięki czemu nic malucha w brzuszek nie ciśnie a wszystko świetnie przylega do ciała. Chłonność zaś porównywalna z Pampersami. Myślę, że przy rozmiarze 3 dołączymy do tego duetu jeszcze któreś z tańszych marek, może Baby Love z Niemiec, tylko muszę przeliczyć, czy się opłaca. No i tam nie mają dużych paczek, więc jakby nie przypasiły małemu to mogę z czystym sumieniem dalej eksperymentować.

Xeone - dzięki; ja też mam taką nadzieję.

Co do tych herbatek to gdzies kiedys czytalam ze podaje sie tylo z kopru na poczatku nie wiem jak to jest bo ja malej nie podaje zadnej herbati kiedys pare razy dalam jej koperkowa na puszczanie baczkow ale jeszcze bardziej mi sie meczyla wiec podaje jej tylko mleczko i przegotowana wode

reklama
Atru u nas to samo, Muniek mniej popierduje, ale jakoś specjalnie się nie pręży, nie płacze i nie stęka i już sama nie wiem czy to źle czy dobrze? Ale zaczął dzisiaj ulewać i jakoś dziwnie, bo w nocy i nad ranem jak był karmiony to wszystko było ok, spał pięknie, a przez sen rano to nawet śmiał się na głos, ale pierwsze karmienie dzienne ulał chyba ze trzy razy z czego raz tak dość nieładnie i sporawo. Potem dałam mu herbatkę, bo oczywiście domagał sie jedzenia, a bałam się odwodnić i po herbatce spokój, nic nie poleciało więc to chyba nie wymioty? Chyba ten bebilon HA mu jednak nie służy i pochwaliłam dzień przed zachodem słońca. No nic zobaczymy co będzie dalej, jak nic się nie poprawi w poniedziałek jazda do lekarza.
A jakby problemów było nie to właśnie w poniedziałek ma przyjechać teściowa:crazy:

Carioca dzięki za namiary:tak: co prawda używamy pampersów, ale chętnie zmienię na jakiś czas upodobania, bo mam wrażenie że zostają mu ślady na udach po gumkach.

Xeone zazdroszczę życia towarzyskiego, ja póki co czuję się jak zombie mieszkający od 3 miesięcy w jaskini. Już nawet nie zauważam wielu rzeczy patrząc w lustro i chyba to niezbyt dobry objaw...czyżby nadopiekuńczość w stosunku do Tyma czego skutkiem zupelne zaniedbanie siebie?

Nuśka dzięki za info o Bobofen fix, jak tylko mąż wróci z miasta to wyśle go do apteki. A jak dużo i często ją podajesz?

Tygrysku masz super szwagierkę:tak: Jak poradziłaś sobie z łuszczeniem główki Wikusi, przeszło już?

U mnie od pół godziny "jedzie" odkurzacz....póki co Tymo usnął, ale co chwila się wybudza, chyba dzisiaj znowu nie zdążę z obiadem i całą resztą (czyt. prasowanie, sprzątanie, odkurzanie, pranie...):-(

Do góry