reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniówkowe mamy

ja dostałam taki jakby plan zajęć co w jaki dzień i o ktorej godzinie ma Zuzia
np angielski od ..., zajęcia wspomagające małą motorykę, zajęcia wspomagające rozwój matematyczno-logiczny itd
co do kontaktu z Paniami to ja jestem gadułą więc codziennie musze wypytać co Zuzka robiła ,co zjadla i ile , no i jeszcze sobie poplotkuje :cool2:

reklama
witam

chyba sie starzeje, bo coraz wiecej snu potrzebuje, zeby zregenerowac sily.

trzymajcie kciuki, za spokojny dzien dzisiaj w pracy

Czy wasze dzieci maja ksiazki do przedszkola? Bo mi wlasnie pani powiedziala,ze musze kupic,bo zapomniala mi powiedziec na zebraniu. No i chyba pozniej mowila o innym dziecku,bo powiedziala,ze Mateusz jest bardzo madrym dzieckiem i jest bardzo zaskoczona jak szybko uczy sie piosenek i wierszykow,ze bardzo szybko wszystko zapamietuje. Oczywiscie w domu nic nie chce mowic, w przedszkolu przewaznie bylo nudno i nic nie robili, niczego sie nie uczyli itd.

u nas sa ksiazki. chyba 55zl za komplet. wlasnie musze kupic

Julitka tez malo co opowiada o przedszkolu. czesciej cos powie przez przypadek, albo sama od siebie, ale jak ja pytam, to nic nie powie, nie hchce pokazac, co robili na rytmice itp itd

Ogolnie powiem wam,ze troche mnie wkurza w przedszkolu brak kontaktu z pania. Sala Mateusza jest na pietrze,a przy schodach stoja panie, ktore odprowadzaja dzieci na gore. Rodzice nie wchodza,bo tam sa wszedzie wykladziny,ja to rozumiem,ze brudzi sie itd,ale np. jak mama na parterze wsadzi glowe do sali po swojego dzieciaczka to zawsze cos tam zapyta,a ja jak mam tych strazniczek prosic sie zeby wejsc to troche glupio mi. I nie wiem np. kiedy maja rytmike kiedy angielski sie zacznie.

u nas w tym roku tez tak jest. sa rodzice, ktorzy nie patzra na zakazy, tylko wchodza do sal. ja jestem z tych przepisowych. oddaje niunke w rce pani kucharki, czy sprzataczki, bo one odprowadzaja i przyprowadzaja dzieci.

za to sa spotkania z paniami raz w m-cu, wtedy mozna pogadac o dziecku. w zeszlym roku te dyzury nie mialy sensu, bo rodzice na biezaco rozmawiali z paniami. teraz na pewno sie przydadza.

Luandzia, znajac zycie, to wiecej bys sie nauczyla majac dizewcyznki w domu, bo ja jak jestem sama to sie zorganizowac nie moge...

Witam i ja:-) co do podręczników to my już w trzylatkach mieliśmy teraz płaciłam 55zł za komplet. Do angielskiego nic nie wiem jeszcze bo dyrektorka cos nie może się zdecydować kto będzie prowadził angielski i wszystko rozstrzygnie się w październiku:tak: na pocieszenie Justka tylko Ci powiem, że ja też mam doś tych opłat we wrześniu:wściekła/y: 230 za przedszkole, prawie 50zł na ubezpieczenie, kolejne 50zł na komitet i następne 50zł na jakąś składkę grupową:cool: dobrze, że w czerwcu zapłaciłam odrazu za te podręczniki to chociaż tyle mi odpadło:tak:
Luandzia napewno dasz radę:tak: ale kciukasy zaciskam;-)
Donkat i ja mija dzionek spokojnie?

Aneta, lepiej kciuki trzymac dlaej, ale na razie jest OK;-)

no to moze i ja wylicze jaka dolę juz zostawilam w przedszkolu:
262,5zl -czsne + wyzywienie
31zl-ubezpieczenie
30zl -Rada Rodzicow
80zl -przybory (mozna placic w ratach)
50zl- profilaktyka przeciwprochnicza (tez raty)
6zl-rytmika
2 zl-reczniki
1zl-adopcja serca
jeszcze mi pozostaly:
55zl-ksiazki
25zl /m-c - angielski

acha, zbieraja u nas na scene do przedszkola i dalam jeszcze z bolem serca 10zl. pisze, ze z bolem serca tylko dlatego, ze jakw zeszlym roku poslzam do p. dyr i spytalam, czy przedszkole potzrebuje jakies fundusze to mozna zorganizowac zbiorke nakretek i zamienic je w piniadze, to ona spojrzala na mnie jak na ufoludka. a teraz żebraja kase od rodzicow, tym bardziej, ze kazdy rodzic juz zostawil na oplaty po polowie pensji.

Mnie te opłaty dobijają:wściekła/y: a niby edukacja powinna być zadarmo sraty taty:wściekła/y:

no to ja się dołanczam do tych cierpiących............. ja mam teraz prawie razy dwa............. szkoła też nie jest tania a podobno bezpłatna bo do społecznej nie dałam:crazy::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

352zł czesne + wyżywienie
60zł wyprawka
Kredki świecowe "Bambino"
Kredki ołówkowe /6 kolorów/ nie łamiące się
Plastelina
Blok rysunkowy, format A4
Blok techniczny z kolorowymi kartkami
Blok rysunkowy z kolorowymi kartkami
Wycinanka
Klej w sztyfcie
Zeszyt czysty 60 kartkowy
Mały ręcznik (z zawieszką podpisany)
Obuwie na zmianę(podpisane)
22zł ubezpieczenie
25zł ( koszulka + skarpety z ABS)
20zł.szczotka, pasta, kubek
na angielski w tym roku jeszcze nie zapisuję

Wczoraj dowiedziałąm się że trzeba farbki dokupić i zapas chusteczek higienicznych

Mai wyprawki nie chce mi się nawet liczyć:cool:

Moja królewna ma już dwie 6:-):-):-) jedna dostali wszyscy a druga tylko 2 osoby z klasy:tak: chodzi już coraz radosniejsza do szkoły , czyli dogaduje juz się z koleżankami.

Siedze wpieniona na maxa

Mój szanowny maż zabrał dwa komplety kluczyków od auta i pojecahł do pracy............ na szczęście sąsiadka odbierze dzieci, przez telefon będę musiała dać zgodę na ich odebranie:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
a na dodatek pizze spaliłam :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Witam.

Co do opłat za przedszkole to my płacimy 430 zł na cały rok za pomoce dydaktyczne i przybory higieniczne. Jedynie co sami musimy zaopatrzyć dziecko w ręcznik i poduszkę. Za przedszkole płacimy 450 zł (w tym wyżywienie), za zajęcia dodatkowe po 20-25 zł miesięcznie.

Ja dziś zamiast swoje dziecko z przedszkola odbierać, to odbieram córkę koleżanki, a ona jutro Maćka odbiera. :-D

Luandzia, świecisz się! Miałaś się uczyć :confused2: Powodzenia i trzymam kciuki.

Ostatnia edycja:
reklama
Agulka 352zł czesne + wyżywienie ! Ja płace 360 +wyżywienie ale to jest przedszkole prywatne ...strasznie dużo
u nas nie kupuje się żadnych wyprawek nie płaci się za angielski rytmike itd wiadomo ubezpieczenie no i od tego roku książki w maluchach też był angielski ale była ta dotacja z UE więc nic za nie nie płaciliśmy
inna sprawa ,że od tego roku pojawiła się możliwosc zapisania dziecka na zajęcia dodatkowe 1. specjalne zajęcia ktore prowadzi ktoś z zewnątrz w ramach których prowadzone są różne eksperymenty i nauka czytania metodą globalną niby obcjonalne ale wszyscy rodzice zapisali dzieci więc praktycznie obowiązkowe bo co będzie robiło w tym czasie to jedno dziecko nie mówiąc o tym jak mogłoby się czuć ...ale Zuzka jest zachwycona więc ok +40 zł miesięcznie
2. mają dwa razy w tygodniu zajęcia z angielskiego ale można dodatkowo zapisać na angielski metodą Helen Doron cena materiałów książki + płyty które trzeba puszczać w domu 250 zł (materiały na dwa lata) cena jednych zajęć 25 zł
miałam nie zapisywać ale wszyscy bardzo chwalą więc W stwierdził ,że może chodzić
dodatkowo basen już nie z przedszkola 150 zł karnet na 10 lekcji i jak tu nie osiwieć ...
Niech ktoś każe mi isć się uczyć!!!

Majandra nie mogę już mam ze stresu problemy z żołądkiem (pewnie sprawy nie polepsza śmieciowe jedzenie, napoje energetyzujące i papierosy)

Ostatnia edycja:
Do góry