reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniówkowe mamy

Iza gratuluję nowej pracy :-) nie wiedziałam że jesteś księgową :baffled: z tego co przeczytałam to masz super warunki gdzie ty znalazłaś tą pracę ...
wiecie że od początku roku weszły w życie nowe przepisy związane z macierzyństwem?
i jeszcze parę innych kwestii generalnie na plus:-)
ja tez nie :-D:-D:-D

nie wszystko jest takie na plus niestety. tzn nie wczytalam sie jeszcze w te przepisy (bo dopiero dzisiaj zaczelam prace :-p) ale wiem juz, ze po powrocie z macierzynskiego lub wychowawczego pracodawca nie musi odprowadzac za pracownice skladki na fundusz pracy przez 36 m-cy. ma to byc niby zacheta dla pracodawcow, zeby nie zwalniali kobiet wracajacych do pracy. tylko czemu nikt nie mowi, ze jak nie masz odprowadzonej tej skladki to w razie zwolnienia nawet bezrobocie ci nie przysluguje? jak znajde chwilke w pracy to wam napisze co i jak dokladnie sie pozmienialo.

reklama
Luandzia, nie to znaczy że jestem na wychowawczym, nie mogę wrócić do mojej dawnej pracy i w marcu się nam skończą oszczędności :-D:rofl2:
A to, że nie mogą zwolnić po macierzyńskim to już nie dotyczy powrotu w pełnym wymiarze godzin? I po roku od powrotu/zakończenia macierzyńskiego czy od porodu?

jeżeli zajdziesz w ciąże to możesz wcześniej wrócić z urlopu wychwawczego i nie mogą Cię zwolnić (z tego co pamiętam musisz być w trzecim miesiącu)

ja tez nie :-D:-D:-D

nie wszystko jest takie na plus niestety. tzn nie wczytalam sie jeszcze w te przepisy (bo dopiero dzisiaj zaczelam prace :-p) ale wiem juz, ze po powrocie z macierzynskiego lub wychowawczego pracodawca nie musi odprowadzac za pracownice skladki na fundusz pracy przez 36 m-cy. ma to byc niby zacheta dla pracodawcow, zeby nie zwalniali kobiet wracajacych do pracy. tylko czemu nikt nie mowi, ze jak nie masz odprowadzonej tej skladki to w razie zwolnienia nawet bezrobocie ci nie przysluguje? jak znajde chwilke w pracy to wam napisze co i jak dokladnie sie pozmienialo.

na fundusz pracy i fundusz gwarantowanych świadczeń pracowniczych a z tym bezrobociem to chyba tak nie jest ale muszę to jeszcze doczytać

Iza widzę że jesteś obeznana w przepisach więc pytam:-pczy po wychowawczym należy mi się kuroniówka???

Ostatnia edycja:
Idę spać, jeszcze tylko wpadłam na sekundę.

Luandzia, wiem, że jak teraz zaszłabym w ciążę to moja sytuacja się zmienia. Już od pierwszego dnia nie mogą zwolnić, przynajmniej tak jest normalnie, więc po powrocie z wychowawczego chyba też. Ale to nie jest takie proste, zwłaszcza jak się ma ciśnienie. Więc nie liczę już na to.

Doti urodziłaś już ślicznego zdrowego synka więc dlaczego teraz ma się nie udać
a może właśnie o to chodzi że masz ciśnienie ze względu na pracę i to Cię jakoś blokuje
w każdym razie ja trzymam mocno kciuki

reklama
Do góry