reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniówkowe mamy

reklama
Monia ile pracowałaś przed zajściem w ciążę????
to tak przepracowalam 9miesięcy później macierzyński na 1 dziecko tzn. Olę następnie wychowawczy na Olęok 2 latprzerwalam bo znów macierzyński na 2 dziecko tj. na Mateuszka i znów wychowawczy ale już nie caly bo jakoś ok 1 roku

A co z urlopem???? Zapłacił Ci pracodawca? Wykorzystałaś go???
z jakim urlopem:szok:nic nie wykorzystywalam i nic nie dostalam zaplacone:no:

Jeżli miałaś ciągłość i byłas cały czas zatrudniona do teraz to moim zdaniem powinnas dostać.
A co do urlopu to powinnas miec o tym napisane na świadectwie pracy.

z tego co pamiętam jeżeli w ciągu ostatnich 18 miesięcy przepracowałaś 365 (do stażu pracy wlicza się urlop wychowawczy ) to zasiłek Ci przysługuje ale nie mówię na 100% bo to nie moja działka

z tego co pamiętam jeżeli w ciągu ostatnich 18 miesięcy przepracowałaś 365 (do stażu pracy wlicza się urlop wychowawczy ) to zasiłek Ci przysługuje ale nie mówię na 100% bo to nie moja działka
:tak::tak::tak: + 1 dzień. Dobrze to pamiętam, bo kombinowałam, aby mnie ktoś zatrudnił , bo brakowało mi. I zostałam zatrudniona na 3 dni;-):sorry2::sorry2::sorry2: aby mi przysługiwał kuroń

Co do ekwiwalentu za urlop to przysługuje jeżeli miałaś jakiś zaległy z przed porodu
ale z reguły robi się tak że jeżeli pracownica idzie na urlop wychowawczy to wysyła się ją wcześniej na urlop wypoczynkowy żeby wszystko wykorzystała więc może tak było w Twoim przypadku
ok idę spać bo nie wstanę jutro do pracy
aaa jeszcze przypomniało mi się że zmienia się podstawa wymiaru składki na ubezpieczenia społeczne dla pracowników na urlopie wychowawczym (teraz jest korzystniejsza) a w przyszłym roku ma być jeszcze lepiej ;-)
dobranoc

w sumie umowę to mialam od 31.12.2003 -31.12.2008 ale w pracy jako wpracy to ostatnio bylam we wrześniu 2004 bo później L4 , macierzyński i wychowawczy i tak do teraz...
a urlop to przed porodem mialam jakiś wykorzystany więc już mi się nic nie należy:no::-(

Z tym urlopem to nie jestem pewna,czy macie rację,bo ja od 1.05.2007 byłam na L4, później macierzyński, dopiero wzięłam cały urlop jaki mi się należał i poszłam na 2 dni niby do pracy i dostałam wypowiedzenie, później byłam jeszcze na L4. Więc wydaje mi się,że L4 i macierzyński liczy się do obliczenia dni urlopu,ale nie wiem jak jest z wychowawczym.

reklama
Witam pierwsza o poranku!Przepraszam za wczorajszą nieobecność ale po przeżyciach poprzedniego dnia musiałam się zająć robotą żeby wreszcie o tym co się stało nie myśleć. Aczkolwiek na zamkniętym będę mieć do Was pytanie.
U nas rano było -20 mąż się poświęcił i wstał wcześniej poszedł z pieskiem i przy okazji rozgrzał mi autko i poskrobał szybki:tak: w takich chwilach sociera do mnie że on chyba mnie jednak kocha:-D;-) Muszę się pochwalić że mojemu dziecku chyba te mrozy posłużyły drugą noc przespała calutką w swoim łóżeczku:tak: a od kiedy szły jej pierwsze ząbki takie coś nie miało miejsca zawsze budziła się ok 4 a ja z wygodnictwa odrazu ją zabierałam do siebie żeby spać dalej:zawstydzona/y: M się śmieje że to dlatego że i tak czuje mamusie bo właśnie od dwóch dni ja się budzę ok 2 bo pić mi się chce i jak ją widzę taką leżącą na kołdrze to przykrywam ją swoim polarowym szlafrokiem który zawsze jest obok łóżeczka więc może coś w tym jest że mnie czuje obok:baffled: tylko co to będzie jak będę chciała wyprać ten szlafrok:confused::rofl2::-D Miłego dnia!

Do góry