reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniówkowe mamy

reklama
i znowu tu sama będe...

Film z porodu to bardzo zaskakujący prezent, ale nie jestem pewna czy chciałabym go dać dzieciom
U mnie oba porody znośne, ale przy pierwszym jakoś wszystko bardziej bolało:baffled:

Hruda- jedziemy w Tatry, nie tylko Ty ja też mam wychowawczy do końca roku;-):-):-)
Nuśka - zrobiłabym tak samo jak dziewczyny:tak:
Naomi, Doti - trzymam kciuki za owocną pracę;-):laugh2:
Etka, Atruviel, Nuśka - duuużo zdrowia dla maluszków:-)
Justyna - włoski śliczne bardzo twarzowe
Gabids - no to z koniczyną klops a szkoda:sorry:

No to chyba tylko ja zostane na wychowawczym do konca roku...:baffled:
Ja co najmniej do końca listopada. Ewentualnie od września pójdę, ale to do ogniska na 2-3 popołudnia w tygodniu.

Justyna, fryzurka naprawdę bardzo ładna. Kolorek mnie bardzo mile zaskoczył. Taki blond mi się bardzo podoba.:tak::-)

Gabi, a czemu nie wyrwałaś tej koniczynki?

Enia, co Ty robisz o tak późnej porze na BB? Powinnaś spać, odpoczywać od dzieciarni.

Cześć i czołem - kluski z rosołem;-)
Dzięki dziewczyny za rady tak właśnie myślałam że jak już zaczęłam podawać ten antybiotyk to skończę całą serię i na wieczór też podałam . Jeszcze raz bardzo dziękuję bynajmniej wiem że zrobiłam dobrze cieszę się ogromnie że Was tu mam.

Atruviell masz racje ja chyba za szybko pobiegłam do lekarza było trzeba przez 3 dni samemu w domku poleczyć a jakby nie przeszło to do lekarza bo oni to od razu antybiotyk na wszystko ale przyznam że się przestraszyłam bo Igorek pierwszy raz miał gorączkę i to od razu taką wysoką następnym razem (oby nie prędko) będę mądrzejsza.
Nuśka, dobrze zrobiłaś, że skonsultowałaś sprawę z lekarzem. A co ty myślisz, że ja przy swoim pierworodnym to inaczej bym zrobiła? Leciałabym jeszcze szybciej, tym bardziej że u nas nie ma wizyt domowych (a przy najmniej nie mam namiarów na lekarza pediatrę, który robi prywatne wizyty lekarskie):tak::tak::tak: Moja rada jest właśnie tak na przyszłość, bo wcześniej i tak Igorek był za mały na takie eksperymenty. U małych niemowląt infekcje rozwijają się błyskawicznie i każda z nas zamiast leczyć na własną rękę poszłaby do lekarza. Dziwne, że ta druga lekarka pozostawiła sprawę antybiotyku twojej decyzji. W końcu kto tu jest specjalistą i bierze kasę za usługę medyczną, nie? A swoją drogą to i tak jestem pełna podziwu dla twoich umiejętności pielęgnacyjno-opiekuńczych, że Igorek dopiero w wieku prawie 9 m-cy nabawił się pierwszej w życiu gorączki:szok::szok::szok::tak::tak::tak:
Cos ostatnio moje złotko jest podejzane. Nie bardzo chce spać. Ryczy jak dziki. Chcąc, nie chcąc muszę go wyjąć z łóżeczka. rochę pogadamy, potulimy się i zasnie albo wyciszony da położyć sę do łóżeczka. Może idą górne 1:baffled: Tak śmiesznie językiem robi do góry. Zobaczymy, o innych objawów nie ma.Mam nadzieję,że nie do popalić w sobotę mojej mamie.

Leję winko winogronowe. Domowe. Nadstawiać szkła:-D

S był,ale jakoś nie kwapił sie do aparatu, więc trochę moich nowych włosów,a w pełni będę w niedzielę albo w poniedziałek
dsc02288al5.jpg
O, Justi, u nas było podobnie. Tymo przez jakiś czas memlał jęzorem tak śmiesznie, a wczoraj wyszły mu właśnie górne jedynki. :tak::tak::tak: Kolerek też zajefajny:-) Ja idę swój odświeżyć w sobotę.

Mi też 1 bluzga wyszła. S miał poszukać gumki do włosów i tak szukał i szukał jak taki cielok,a w między czasie położna powiedziała mi,że już rodzę. Daję mi w końcu tą gumkę,a ja mu na to: i na huj mi tak gumka jak rodzę!

A ja mam fajne wspomnienie z porodu, jak mnie kroili na żywca, bo anestezjolog nie wierzył mi, że znieczulenie w kręgosłup nie działa:baffled::crazy::-)
Atru- a to nowa praca? Przepraszam ze pytam ale pamietam ze cos wspominalas ze mialas - podobnie jak ja - przeboje w pracy i stad twoja decyzja o wychowawczym...
A no właśnie, takiego plana miałam, że jak wracać, to do nowej pracy. Nie sądziłam jednak, że nie będę w stanie ruszyć się z domu w poszukiwaniu tejże... Poza tym pomyślałam, że jak chcemy wziąć ten kredyt na mieszkanie, to dobrze by było mieć już jakiś staż i stałą pracę... Nie wiem, Hruda... Miotam się z tą decyzją jak dziki zwierzak po klatce... Wiem, że jak wrócę do starej firmy, to będę tego żałować... Dziewczyny nie dadzą mi żyć, a i sytuacja na filii ponoć nie ciekawa... Ale może powinnam po prostu olać wszystko, robić swoje i nie dać się zwariować?

O Atruviell to znaczy że wracamy "razem" do pracy to nie będzie mi tak smutno;-)
:tak::tak::tak: Szkoda, że w pracy mamy tylko wewnętrzny internet. Ciekawe, czy dam radę zaglądać tu do Was co najmniej tak często jak Tygrysek. No ale ona to terminator w spódnicy, a ja jątka giętka miętka;-):-)

Czesc :)

dostalam dzis opieprz od kilku bboli i w koncu pisze.
zaraz odwiedze wszystkie tematy, na ktorych mnie dawno nie bylo.

Z tym moim pisaniem ostatnio jest tak, ze sie wypalilam forumowo chyba czy cos, bo zwyczajnie nie umiem sie wpasowac w sytuacje, w to co inne osoby przezywaja. Chce to jednak zmienic, bo tak jakos mi brak tego wszystkiego :)

Przepraszam za zaniedbania :) Opieprzajcie mnie w razie ucieczek ;)
Harsh, kochana, ja też coś takiego miałam. Ale zauważyłam, że dzieje się tak, kiedy ja mam doła. Zamiast przyjść tutaj i się wypisać, to nie mogłam się przełamać i uciekałam od kompa... Czułam taką "niemoc twórczą"... Daj sobie spokój z wpasowywaniem się w sytuację, po prostu napisz co słychać i co się dzieje, a my już same ciebie wpasujemy:tak: Dobrze, że ktoś się wziął za ciebie i to skutecznie:-)

:laugh2:
Etka, Atruviel, Nuśka - duuużo zdrowia dla maluszków:-)
Dziękuję, Tymuś już dochodzi do siebie (byle nie zapeszyć):tak:

i znowu tu sama będe...

Film z porodu to bardzo zaskakujący prezent, ale nie jestem pewna czy chciałabym go dać dzieciom
U mnie oba porody znośne, ale przy pierwszym jakoś wszystko bardziej bolało:baffled:

Hruda- nie tylko Ty ja też mam wychowawczy do końca roku;-):-):-)
Jak wam się udało dostac decyzję o wychowawczym do końca roku, mi przyznali do sierpnia tak jak sie kończy okres zasiłkowy ( czy tak jakoś) a jest on od sierpnia do lipca każdego roku. Mi kazali składa nowy wniosek i dopiero będzie wiadomo czy dalej będe miała ten wychowawczy???/

Poród to dla mnie CUD, więc ten cud chcę pokazac dzieciom. Nie było źle, może dlatego:happy2::confused:

O, Justi, u nas było podobnie. Tymo przez jakiś czas memlał jęzorem tak śmiesznie, a wczoraj wyszły mu właśnie górne jedynki. :tak::tak::tak: Kolerek też zajefajny:-) Ja idę swój odświeżyć w sobotę.

U nas tak samo. Może też zębole. Ale nic nie widac

Cześc czołem buty pod stołem.:-D
U nas tak samo. Może też zębole. Ale nic nie widac

Justi kolorek ekstra. JA idę w poniedziałek zrobic odrosty i dodac więcej pasemek:tak:

My jedziemy do Szklarskiej Poręby. Co tam warto zobaczyc? Do Pragi i Skalnego Miasta jedziemy, a co jeszcze jest ciekawego. O qrcze to nie ten wątek. Sorki:baffled::baffled::baffled::baffled:

Ostatnia edycja:
Dzien dobry
Agulka - ja mam taki a nie inny wychowawczy, bo pracowalam w malej prywatnej firmie a tam sama wiesz jak jest - spytano mi do kiedy chce i taki dostalam.:happy:
Harsh - nie dopasowuj sie tylko wpadaj TU czasem i skrobnij co slychac, jak Olafek, jak postepy i tyle
Gabids - koniczynka byla? byla! teraz tylko wypatruj szczescia kochana:-)

My zaraz jedziem do tego Wladka opliac swoje blade twarze ( i lydki), ale bez przerwy na Tesco - szkoda pogody:-)
Do wieczorka, buziaki!

Dzien dobry
Agulka - ja mam taki a nie inny wychowawczy, bo pracowalam w malej prywatnej firmie a tam sama wiesz jak jest - spytano mi do kiedy chce i taki dostalam.:happy:

My zaraz jedziem do tego Wladka opliac swoje blade twarze ( i lydki), ale bez przerwy na Tesco - szkoda pogody:-)
Do wieczorka, buziaki!

A to pracodawca płaci Ci wychowawczy, bo mi Urząd Gminy:tak: Pracodawca dał mi na 2 lata wychowawczy, ale wypłata zależy od Urzędu czyli od dochodu.

Zaledwie mieszkamy 180km od siebie, ale u mnie jest zachmurzenie, to Hrudzia do Ciebie dotrą te chmury popołudniu.;-)

Agulka - mi nikt nie placi. Moze jestem nie-tomna ale od kiedy za wychowawczy sie placi?:szok::confused: Ja mam bezplatny, a potem na kuroniowe.
a z tymi chmurami...to nieladnie tak zyczyc BBkolezance;-):-p

Witam wszystkie.
U mnie pogoda jak w Londynie-pada,pochmurno,jeszcze tylko mgly brakuje.Wyskoczylam rano szybko do sklepu bo jes promocja na pieluchy Haggisa z 14.99e na 7.50e.Wczoraj kupila jedna i dzisaj polecialam po droga.Ale za taka cene dokupie conajmniej jeszcze jedna jak nie dwie.

Agulka podziwiam ze dalas zfilmowac porod,ae rozumie ze to bylo zabezpieczenie w razie czego.
I milego wypoczynku w Szklarskiej Porebie.
Ja tak stekalam i czasami krzyczalam ze szkoda mowic.Ale ani razu nie powiedzialam brzydkiego slowa.

Doti ja wlasnie wczoraj skonczylam @ i tez bierzemy sie do "roboty" z mezem.Zobaczymy ktorej sie jako pierwszej uda:-DJak sie uda to bedziemy mamusiami w kwietniu lub maju przyszlego roku.

Justyna kolorek super.Lubie blond i dobrze se w nim czuje dlatego mam cos podobny
kolorek do twjego.

reklama
Ale Ty napewno miałaś większe dochody

Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego

Po 1 maja 2004 r. przestanie obowiązywać ustawa o zasiłkach rodzinnych, pielęgnacyjnych i wychowawczych. Nie będzie więc już wypłacany zasiłek wychowawczy. Zastąpi go właśnie dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego. Wsparcie przysługuje osobie uprawnionej do urlopu wychowawczego, nie dłużej jednak niż przez okres:
- 24 miesięcy kalendarzowych,
- 36 miesięcy kalendarzowych, jeśli sprawuje opiekę nad więcej niż jednym dzieckiem urodzonym podczas jednego porodu,
- 72 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawuje opiekę nad dzieckiem z orzeczoną niepełnosprawnością lub orzeczonym znacznym stopniem niepełnosprawności.
Dodatek wypłacany będzie w wysokości 400 zł miesięcznie.
Ustawa określa następujące przypadki, w których wsparcie nie przysługuje. Odnoszą się one do sytuacji osoby pobierającej dodatek czyli matki, ojca, opiekuna. Osoba ta nie otrzyma dodatku jeśli:
- bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego pozostawała w zatrudnieniu przez okres krótszy niż 6 miesięcy,
- pracuje w okresie korzystania z urlopu (chodzi o pracę zarobkową),
- w okresie urlopu wychowawczego korzysta z zasiłku macierzyńskiego.
Dodatek nie przysługuje również jeśli dziecko przebywa w placówce zapewniającej całodobową opiekę przez co najmniej 5 dni w tygodniu albo w żłobku, przedszkolu lub innej instytucji zapewniającej dzienną opiekę lub w innych przypadkach zaprzestania sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.

Dodatki do zasiłku rodzinnego

Ostatnia edycja:
Do góry