reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniówki u lekarza.

chciałam się jeszcze upewnić, co do tego USG do 13,6 tygodnia. Koleżanka mi trochę namieszała, bo mówi, że jej to normalnie zrobił jej ginekolog na jednej z kolejnych wizyt. to tak jakby to było standardowe, chodziła prywatnie i zapłaciła normalnie. To jak to jest, czy to każdy może zrobić czy on po prostu miał ten "lepszy" sprzęt? bo nadal się zastanawiam czy iść, znalazłam lekarza nawet blisko swojego miejsca zamieszkania. Ale teraz martwię się, czy nie będę miała za dużo tych USG. Miałam wczoraj, na genetyczne umówiłabym się gdzieś na ok. 12 marca, a 22 marca znów pojadę do mojej gin, która też zrobi mi USG. W sumie to ona robi mi na każdej wizycie, czyli średnio co 4 tygodnie. No i do tego doszłyby dwa USG genetyczne, bo chciałabym zrobić teraz i później w ok. 21-22 tygodniu. Co myślicie?
A i jeszcze mam pytanko, jak pójdę na to USG genetyczne i to będzie gdzieś 13 tydzień to zrobi mi już USG przez brzuch czy dowcipnie?
I czy lepiej iść w 13 tyg 0 dni czy 13 tyg 5 dni?

reklama
Niedawno dzwoniłam do przychodni Medicus w Dublinie, dowiedzieć się o cenę USG genetycznego, pani powiedziała, że kosztuje ono 80euro. No więc ja się zapytałam, czy 80euro to całkowity koszt, czy trzeba jeszcze zapłacic za wizytę u ginekologa? na co pani mi odpowiedziała, że dodatkowe 80e trzeba zapłacic tylko wtedy jeśli chce się zaczerpnąć jakiś dodatkowych informacji, konsultacji itp z ginekologiem, ale jesli chce sie zrobić tylko badanie genetyczne USG to tylko 80euro.

chciałam się jeszcze upewnić, co do tego USG do 13,6 tygodnia. Koleżanka mi trochę namieszała, bo mówi, że jej to normalnie zrobił jej ginekolog na jednej z kolejnych wizyt. to tak jakby to było standardowe, chodziła prywatnie i zapłaciła normalnie. To jak to jest, czy to każdy może zrobić czy on po prostu miał ten "lepszy" sprzęt? bo nadal się zastanawiam czy iść, znalazłam lekarza nawet blisko swojego miejsca zamieszkania. Ale teraz martwię się, czy nie będę miała za dużo tych USG. Miałam wczoraj, na genetyczne umówiłabym się gdzieś na ok. 12 marca, a 22 marca znów pojadę do mojej gin, która też zrobi mi USG. W sumie to ona robi mi na każdej wizycie, czyli średnio co 4 tygodnie. No i do tego doszłyby dwa USG genetyczne, bo chciałabym zrobić teraz i później w ok. 21-22 tygodniu. Co myślicie?
A i jeszcze mam pytanko, jak pójdę na to USG genetyczne i to będzie gdzieś 13 tydzień to zrobi mi już USG przez brzuch czy dowcipnie?
I czy lepiej iść w 13 tyg 0 dni czy 13 tyg 5 dni?

jeżeli lekarz ma dobry sprzęt to moze Ci to zrobić w gabinecie, ale to musisz zapytać sie swojej ginki
możesz zawsze powiedzieć lekarce, ze byłaś na usg genetycznym i moze Ci nie bedzie robiła juz usg... moja tak robi... to usg robią różnie to wszystko zależy od powloki tluszczyku :) jeżeli kobieta jest otyla lepiej zxrobić jest je dowcipnie żeby lepiej wdiziec chociaz ja raczej szczupła jestem i w poprzedniej ciaży mialam dopochwowo ponieważ maluch nie chcial jednego pomiaru dać i miałam i tak i tak

ale sama sie zastanawiam nad tym usg w 12 tc...

anusieńka kiedy idziesz na tą wizyte?? cosik mało mi się wydaje na medicus :) czekam na info ile Cię skasowali za wizytke ,bo teoretycznie jak zapytasz czy z Maluszkiem wsio ok to juz jest konsultacja medyczna :( ehhh nie lubię tego tutaj że nei powiedza ceny od razu tylko pozniej wychodzisz z gabinetu a tu zonk bo 2razy wiecej trzeba za nia zaplacic a w portfelu tyle nie ma .A co dziwne ja w sobote w medicusie placilam za konsultacje 50e wiec dla kazdego inna cena??

Anmika może zadzwoń do swojej ginki i zapytaj czy na następnej wizycie będzie robiła USG genetyczne czy powinnaś iść gdzie indziej. Wiesz, jak widzisz co lekarz to inaczej, każdy ma inny sprzęt. Mi zrobił standardowo i w ramach wizyty ale to nie oznacza, że u Ciebie też tak będzie. My nie podamy Ci więc prawidłowej odpowiedzi bo o tą łatwiej u źródła :)

anusienka1986 no wlasnie wszystkiego sie dowiedzialam. Zadzwonilam do medicusa do cork i powiedzieli mi to samo, ze kosztowac mnie to bedzie 80euro, przy rutynowym usg robia tez przeziernosc karku, za dodatkowe badanie ginekologiczne musialabym zaplacic drugie tyle. Takze spoko, juz sie ciesze, wizyta umowiona na 11 marca, gin nazywa sie Jakubow, moze cos o nim slyszalas...Wciaz nie rozumiem dlaczego w Limeryku chcieli ze mnie tyle zedrzec...Dzieki przepiekne za rady dziewczyny!!!
maybebaby z tego co zrozumialam to za usg kasuja 80e a w chwili gdy sie godzisz pozagladac sobie w "mala" bo chcesz sie tam posprawdzac to wtedy biora nastepne 80.

Ostatnia edycja:
Już po wizycie :) Maleństwo zdrowe, ryzyko chorób bardzo niewielkie. Ma 6cm bez nóżek, a na filmiku widać jak uroczo je prostuje :D Takie długie i chude. Oficjalnie witamy się z drugim trymestrem! Dodatkowo lekarz powiedział,że chyba coś się Dzieciowi między nogami plącze,więc mamy chłopca do potwierdzenia. Jestem już spokojna... Kolejna wizyta 19.03 :) A termin podany na 30.08 i tego mamy się póki co trzymać :)

Ostatnia edycja:
Gorgunia super:)

na razie same chłopy :):)

no wlasnie ja tez mam sprzeczne informacje
jedne dziewczsyny pisza, ze to usg genetyczne maja w ramach nfz...bo to przysługujew natomiast inne badania prenatalne nie dopowro po 35 rz... ja juz glupieje...
moja znowu kazala mi przyjechać do innej przychodni, gdzie sie płaci 200 zł...no nic musze to obgadać z M...

reklama
No ja po dzisiejszej wizycie wyzemłana z kasy jestem kompletnie- poszło 400zł! Nie wiem za co dokładnie w sumie, ale w tej całej euforii już się nie kłóciłam i nie wypytywałam. Normalna wizyta kosztuje 200,więc pewnie to dokładniejsze z przepływami i w 3D jest po prostu droższe, a do tego jeszcze płytka. Ale był B. ze mną i mówi,że tak musimy i koniec, bo to dobry lekarz,a my potrzebujemy dobrej opieki.

Do góry