reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy w UK

Hej laseczki :-)
Ja tez juz zaczynam odczuwac zmeczenie - zwlaszcza po ciezkim dniu w pracy...:-( Niby sie oszczedzam i mniej pracuje, ale... W srode mialam dosyc:baffled: Plulam sobie w twarz, ze nie wzielam maternity juz od czerwca - a tak jeszcze miesiac zostal.... :dry:
Maagdaa ja tez tylko bym lezala i czekala na kopniaki - ostatnio maly sie ze mna bawi i kopie jeszcze mocniej jak poloze reke :laugh2: Boskie !!! Trudno sie nie smiac :laugh2: Ciuszkow juz troche mam - nie moglam sie powstrzymac :sorry2: A wczoraj kupilismy posciel do lozeczka :happy: Moglabym ciagle ogladac te wspanialosci dla mojego skarba :sorry2::laugh2: Teraz polujemy na wozek :-p
Pozdrawiam cieplo i zmykam do domku :tak:

reklama
Fiolet kochana, powiedz jak to jest z tym maternity?? Mozna najwczesniej isc 11 tyg przed planowanym porodem, mamy termin na 4.09.08, wiec 11 tyg przed wychodzi ok 19,20 czerwca. Od kiedy Ty idziesz?? i jeszcze jedno, jak mam liczyc te tygodnie? kto mi płaci jesli pracuje od poczatku października, jestem w ciazy 26 tyg prawie, a ide na maternity od 29 tyg? pracodawca czy job centre plus? bede wdzieczna za informacje..
Nie przemeczaj sie tak kochana, ja wiem, ze mi łatwo mowic, a sama tyram jak głupia. Ale uwazaj jak mozesz...odpoczywaj najwiecej jak mozesz. Buziaki

Olisska mozna wziac maternity 11 tygodni przed terminem porodu - liczy sie to od niedzieli przed terminem porodu - zaczynasz wiec urlop w niedziele. Ja zaczynam 3 lipca -ale pierwsze dwa i pol tygodnia to zalegly urlop. Maternity mam wiec liczone od 27 lipca - date musialam podac do polowy maja no i przyznam sugerowalam sie tym by jak najdluzej byc z maluszkiem w domu. W obecnej pracy jestem juz prawie dwa lata wiec nie musialam sie zastanawiac kto mi bedzie placil. Na twoim miejscu poszlabym do Job centre po informacje - niestety nie orientuje sie w tym temacie tak dobrze :zawstydzona/y:
Pozdrawiam cieplo!!!

Hej mamusie :)
U mnie zmiany - na lepsze jak mysle :tak: Wczoraj bylam ostatni raz w pracy :happy: Od dzis jestem na urlopie :tak: Musialam troszke przyspieszyc termin - praca okazala sie zbyt stresujaca i meczaca, nie chcialam ryzykowac... A teraz zabieram sie za odpoczywanie :tak:

Maagdaa powoli sie juz zabieram za wyprawke - nie umialam sie powstrzymac :zawstydzona/y: Mamy juz sporo ciuszkow :happy:, lozeczko oraz moses basket, posciel do obu, komode, pare kocykow, pieluchy (zakup meza :-p). Dzis zamowilismy wozek i materacyk do lozeczka :tak: Pokoik dla maluszka wyglada coraz lepiej :tak::tak:
A ty?

Pozdrawiam :)

Fiolet26, widze, ze juz w pelni przygotowani! My jak na razie mamy tylko rzeczy do szpitala. Planujemy urzadzic najpierw pokoj a pozniej kupowac wszystko, bo jak na razie to nie mamy gdzie tego trzymac! fakt, wozek juz mamy- dostalismy od rodzicow jak bylismy w Polsce w maju...

pozdrawiamy

co do wyprawki to mamy ciuszki na poczatek ale trzeba jeszcze dokupic ...
lozeczko jest po niusce, wozek niby tez ale brakuje do niego gondoli oraz fotelika samochodowego ... wannienke mam obiecana do pozyczenia, fotelik do karmienia z kolei ja pozyczylam wiec akurat gdy zaczna sie karmienia fotelikowe to juz wroci z powrotem ... mysle jeszcze o monitorze do podsluchu malenstwa i lezaczku-bujaczku koniecznie z bajerami typu wibracje i bujanie - moze nie bede musiala tyle nosic hiihi

a ja z innej beczki ... ostatnio dowiedzialam sie ze jesli w polsce nie ma sie meldunku to moga byc jakies chocki - klocki z wyrobieniem paszportu dla malenstwa ... hmm wiecie moze cos o tym ??

Niestety Isunia ale nie mam pojecia jak to jest z wyrabianem paszportu:baffled: Jak zwykle jakies glupie przepsy pewnie :no:
My dzis kolejna ture po sklepach zaliczylismy :happy: Taka piekna pogoda, ze wywialo nas na powietrze i jakos tak po drodze bylo... :-p Zakupilismy wanienke i lezaczek - ktory sie buja i gra melodie :laugh2: No i pare nowych ciuszkow :tak: Dobrze, ze mamy osbobny pokoik dla maluszka bo nie wiem gdzie bym to wszystko pomiescila:zawstydzona/y::-D Cudwnie patrzec na te wszystkie rzeczy i wyobrazac sobie w nich malego szkraba :-):-):-):-):-):-):-)

Sciskam mocnoooo!

hej!

nie mam pojecia co z paszportem...a wlasciwie powinnam sie zaiteresowac bo chcemy jechac na Boze Narodzenie do Polski... Sprawdze na stronie Konsulatu.
pozdrawiam

reklama
mam ( Dzial Paszportowy ) :
WYDANIE PASZPORTU TYMCZASOWEGO MAŁOLETNIEMU,
KTÓRY NIE UKONCZYL 5 LAT
Zgodnie z obowiązującą właściwością terytorialną, paszporty tymczasowe dla dzieci w wieku do 5 lat wydawane są przez Konsulat Generalny RP w Londynie obywatelom polskim na stałe zamieszkałym na terenie Anglii, Walii, Wysp Normandzkich, Wyspy Man oraz na Gibraltarze.
Zgodnie z ustawa z dnia 13 lipca 2006 r. o dokumentach paszportowych małoletnim do ukończenia 5 roku życia wydawane sa paszporty tymczasowe na okres 12 miesięcy. Na zadanie rodziców małoletniemu przed ukończenia 5 roku życia może być wydany paszport książeczkowy ważny przez 5 lat (konieczny jest pisemny wniosek obojga rodziców - formularz dostepny w konsulacie), ale konieczne jest wowczas przedstawienie polskiego aktu urodzenia dziecka.
Pierwszy paszport dla dziecka wydawany jest na podstawie odpisu skróconego lub zupełnego aktu urodzenia wystawionego przez polski Urzad Stanu Cywilnego (dzieci urodzone na terenie Wielkiej Brytanii nalezy zarejestrowac w urzedzie stanu cywilnego w Polsce wedlug ostatniego miejsca zamieszkania jednego z rodzicow). W uzasadnionych przypadkach konsul moze wystawic paszport na podstawie brytyjskiego aktu urodzenia w wypisie zupelnym (copy). Do drugiego paszpotu niezbedny jest polski akt urodzenia oraz numer PESEL (nadawany jest w urzedzie gminy w Polsce wg miejsca zamieszkania jednego z rodzicow). Paszport 5-letni moze byc wydany wylacznie na podstawie polskiego aktu urodzenia.
Do wydania paszportu dla dziecka wymagana jest zgoda obojga rodziców lub opiekunów prawnych chyba, że z orzeczenia sądu wynika, że prawo do decydowania w tej sprawie jednemu lub obojgu z rodziców nie przysługuje. W przypadku niemożności uzyskania takiej zgody, odpowiednie postanowienie wydaje sąd opiekuńczy w Polsce.
Okres oczekiwania na paszport tymczasowy wynosi do 6 tygodni, a na paszport 5-letni do 4 miesiecy.
W celu wystawienia paszportu dla małoletniego należy dostarczyć do Konsulatu:
1. Wypełniony wniosek paszportowy - 1 egz. - dostępny w Konsulacie.
2. Oryginał polskiego skróconego lub zupełnego odpisu aktu urodzenia dziecka. W uzasadnionych przypadkach konsul moze przyjac odpis zupelny brytyjskiego aktu urodzenia tj. m. in. w przypadku dzieci ponizej 1 roku zycia, pod warunkiem, ze akt wydany jest zgodnie z prawem polskim (chodzi m.in. o opisane ponizej zasady nadawania nazwisk). W przypadku ubiegania się o kolejny paszport dla dziecka polski akt urodzenia oraz numer PESEL jest niezbędny, dlatego w okresie waznosci pierwszego paszportu tymczasowego (12 miesiecy) należy zadbać o umiejscowienie brytyjskiego aktu urodzenia w księgach Urzędu Stanu Cywilnego w Polsce (umiejscowienie) oraz nadanie numeru PESEL (w urzedzie gminy).
Uwaga - zasady nadawania nazwiska dziecku: Jeżeli rodzice dziecka są małżeństwem dziecko nosi nazwisko zgodnie z aktem małżeństwa, w zależności od treści oświadczenia złożonego przez małżonków w momencie zawarcia związku to może być nazwisko po ojcu, po matce lub podwójne nazwisko stanowiące połączenie nazwisk rodziców (małżonków);
Jeżeli rodzice dziecka nie są małżeństwem dziecko nosi nazwisko ojca (jeśli nastąpiło uznanie dziecka i ojciec jest wpisany w akcie urodzenia) lub nazwisko matki; Jeżeli rodzice dziecka nie są małżeństwem dziecko nie może nosić podwójnego nazwiska stanowiącego połączenie nazwisk rodziców;
Jeżeli dziecko nie zostało uznane przez ojca (ojciec nie jest wpisany w akcie urodzenia) dziecko nosi nazwisko matki;
Jeżeli dziecko urodziło się w czasie trwania małżeństwa matki albo przed upływem trzystu dni od jego ustania lub unieważnienia, domniemywa się, że pochodzi ono od męża matki. Domniemanie powyższe może być obalone tylko na skutek powództwa o zaprzeczenie ojcostwa.

3. W przypadku aplikowania o paszport 5-letni Wniosek o nadanie numeru ewidencyjnego (PESEL) wraz z oryginałem polskiego odpisu skróconego aktu urodzenia dziecka (wzór wniosku o nadanie numeru PESEL dostępny w Konsulacie). Powyższe nie dotyczy dziecka, które ma już nadany numer PESEL (dzieci urodzone w Polsce numer PESEL mają nadawany przy rejestracji urodzenia).
4. Polskie paszporty rodziców (m.in. w celu ew. wykreślenia dziecka z paszportu) lub dowody osobiste (w przypadku obywateli UE).
5. Dwie jednakowe fotografie o wymiarach 3,5x4,5 cm, wykonane w ciągu ostatnich 6 miesięcy na jednolitym jasnym tle, mające dobrą ostrość oraz pokazujące wyraźnie oczy i twarz z obu stron od wierzchołka głowy do górnej części barków, tak aby twarz zajmowała 70-80% fotografii; Fotografia ma przedstawiać osobę bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami, patrzącą na wprost z otwartymi oczami, nieprzesłoniętymi włosami, z naturalnym wyrazem twarzy i zamkniętymi ustami. WZÓR ZDJECIA.
6. Pisemną zgodę obojga rodziców na wystawienie dziecku paszportu (dotyczy to również ponownego wydania paszportu dla dziecka). Poświadczenie własnoręczności podpisu nie jest wymagane, jeżeli oboje rodzice stawią się w Konsulacie celem podpisania zgody przed urzędnikiem konsularnym, legitymując się ważnymi paszportami lub dowodami osobistymi. Jezeli wniosek sklada jeden z rodzicow, to podpis drugiego rodzica na zgodzie musi byc poświadczony przez notariusza.
7. Odpis aktu małzenstwa, jezeli rodzice maloletniego sa malzenstwem.
Jeżeli dziecko jest wpisane do paszportu rodzica (rodziców), to wpis ten podlega wykreśleniu przed wydaniem małoletniemu paszportu.
UWAGA: Zgodnie z art. 15 ustawy o dokumentach paszportowych przy składaniu wniosku o wydanie dokumentu paszportowego wymagana jest obecność małoletniego (dziecka) lub osoby ubezwłasnowolnionej. Natomiast odbioru dokumentu paszportowego dla małoletniego do lat 13 może dokonać jeden z rodziców lub opiekunów.

Podstawa prawna: Ustawa z dnia 13 lipca 2006 r. o dokumentach paszportowych (Dz. U. Nr 143, poz. 127).
Opłaty za wydanie paszportu są przyjmowane: w gotówce w kasie Konsulatu, w czekach wystawionych na „Consulate of Poland in London" lub Postal Order.

Do góry