Potwierdzam, sama byłam w takiej sytuacji.Jeżeli masz umowę o pracę na czas określony. I owy określony czas kończy się po 12tc to pracodawca ma obowiązek przedłużenia tej umowy do porodu. A potem normalnie przysługuje Ci zasiłek macierzyński z ZUS przez 12 miesięcy który jest taka sama kwota jak byś tam nadal pracowała i miała macierzyński
Jedynie kto inny Ci te pieniądze przesyła i nie masz gdzie wrócić po roku
reklama
Ja w pierwszej ciąży miałam taką fazę na jabłka. Jak nigdy wcześniej, ani późniejJa zaczęłam jeść jabłka, co z reguły właściwie nigdy ich nie jadłam w formie surowej (no chyba że w sałatce). Chyba lepiej to niż jakbym miała się rzucać na czekoladę...
Lekarze zazwyczaj wystawiają kartę ciążę dopiero jak jest widoczny zarodek albo dopiero serduszko.A w sumie może to głupie pytanie, ale co macie na myśli mówiąc "potwierdzona ciąża"? Tzn. macie założone jakieś "karty ciąży" czy coś? Ja byłam na wizycie 1.5 tyg. temu, biło serduszko, wszystko było ok (na usg 5+6 wtedy) ale właściwie.. to wszystko. W najbliższy czwartek mam kolejną wizytę. Więc ja też właściwie opieram się na tym, że lekarza "coś widział", "coś powiedział" i tyle.
To tak generalnie u Was wygląda?
Kosinka94
Moderator
Tak bardzo się cieszęDziewczyny ja po wizycie, wszystko dobrze, maluszek ma 2.6 cm serduszko bije 174 . Machał rączkami I nóżkami dzisiaj 9+2. Na chwilę obecną odetchnęłam i czuje spokój
Hej ja czuję się bardzo dobrze i mnie to martwi Nawet przestało mnie ciągnąć podbrzusze. Miałam mieć wizytę 1.02, ale zwolnił się termin i przyspieszyłam na wtorek, bo akurat wypadł mi wyjazd na weekend. Także jutro się dowiem czy wszystko dobrze się rozwija, mam nadzieję, że tak.
Wcześniej pisałyście o badaniach prenatalnych, to ja w poprzedniej ciąży robiłam tylko usg i pappa, miałam bardzo dobre wyniki i nawet nie wiedziałam o nifty, teraz zobaczymy co poradzi lekarz. Ogólnie to mam nową lekarkę, u której pierwszy raz byłam na wizycie-konsultacji na początku grudnia, tydzień pozniej na monitoringu w szpitalu, a trzecia wizyta to już było potwierdzenie ciąży, a starałam się o dziecko rok w klinice, więc przyniosła mi szczęście.
Wcześniej pisałyście o badaniach prenatalnych, to ja w poprzedniej ciąży robiłam tylko usg i pappa, miałam bardzo dobre wyniki i nawet nie wiedziałam o nifty, teraz zobaczymy co poradzi lekarz. Ogólnie to mam nową lekarkę, u której pierwszy raz byłam na wizycie-konsultacji na początku grudnia, tydzień pozniej na monitoringu w szpitalu, a trzecia wizyta to już było potwierdzenie ciąży, a starałam się o dziecko rok w klinice, więc przyniosła mi szczęście.
misisipi86
Zaciekawiona BB
Byłam na wizycie półtora tygodnia temu 5 tc dziś się okazuje że na USG 4tc 6d a dziś usg 5tc 2 dni pęcherzyk większy zarodka brak za tydzień znów czy jest możliwe że byłam w 3 tyg y lekarza ? I objawy beta podobno wysoka martwi mnie brak zarodka
misisipi86
Zaciekawiona BB
Byłam na wizycie półtora tygodnia temu 5 tc dziś się okazuje że na USG 4tc 6d a dziś usg 5tc 2 dni pęcherzyk większy zarodka brak za tydzień znów czy jest możliwe że byłam w 3 tyg y lekarza ? I objawy beta podobno wysoka martwi mnie brak zarodka
Załączniki
Ciekawe... a powiedz, że Twoich wyliczeń jest prawdopodobne, że wtedy to był 3 tydzień? U mnie rozjechało się na usg o jakieś 5 dni (młodsza ciąża niż liczyłam) ale u Ciebie robi się chyba duża rozbieżność...ale nic się na tym nie znam, tylko "głośno myślę".
misisipi86
Zaciekawiona BB
Mam nieregularne cykleCiekawe... a powiedz, że Twoich wyliczeń jest prawdopodobne, że wtedy to był 3 tydzień? U mnie rozjechało się na usg o jakieś 5 dni (młodsza ciąża niż liczyłam) ale u Ciebie robi się chyba duża rozbieżność...ale nic się na tym nie znam, tylko "głośno myślę".
misisipi86
Zaciekawiona BB
Owulacja się przesunęłaCiekawe... a powiedz, że Twoich wyliczeń jest prawdopodobne, że wtedy to był 3 tydzień? U mnie rozjechało się na usg o jakieś 5 dni (młodsza ciąża niż liczyłam) ale u Ciebie robi się chyba duża rozbieżność...ale nic się na tym nie znam, tylko "głośno myślę".
reklama
misisipi86
Zaciekawiona BB
Piszę 5 tc 2 dni.... martwię się czy zarodek się pojawi a nie kiedy zaszlam