reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2024

Dziewczyny maść na hemoroidy posterisan bez recepty można używać? Nie ma przeciwwskazań w ulotce 🙈 po 1 porodzie miałam hemoroida który czasami wypadal i właśnie znowu się odezwał , wypadł i boli 🙈🙈

reklama
Dziewczyny, a z innej beczki pytanie...
Jak to jest z wolnym dla taty po porodzie ?
Najpierw wystawia l4 na opiekę 100 procent ? A później?
Chodzi mi o te 9 tygodni które przysługują tacie

Dziewczyny, a z innej beczki pytanie...
Jak to jest z wolnym dla taty po porodzie ?
Najpierw wystawia l4 na opiekę 100 procent ? A później?
Chodzi mi o te 9 tygodni które przysługują tacie

Te 9 tygodni to jest urlop rodzielski 70%
Normalnie jak każdy inny rodzicielski składasz wniosek na 21 przed rozpoczęciem. Wzór wniosku na pewno znajdziesz w internecie

Co do L4 to normalnie 80% zq opiekę nad członkiem rodziny. I nie każdy lekarz będzie chciał to wystawić.

Chyba że mówisz jeszcze o 2 tygodniach ojcowskiego to tu jest 100% i jeszcze okolicznosciowy urlop 2 dni również 100%

Warto jeszcze pamiętać o dodatkowych 2 dniach urlopu na dziecko bo one przepadają niewykorzystane

O jak już pojawił się temat urlopów dla taty to i ja mam pytanie.
Od października mężu idzie dopiero na UOP, teraz ma umowę o dzieło… czy w takim wypadku te urlopy przepadają? W tym przypadku zmienia się nawet „pracodawca”, bo UOP będzie pod całą spółkę, a dzieło na rzecz konkretnej osoby było😓

Dzięki wielkie, ja jestem w tym kompletnie zielona 🫣
Te 9 tygodni to jest urlop rodzielski 70%
Normalnie jak każdy inny rodzicielski składasz wniosek na 21 przed rozpoczęciem. Wzór wniosku na pewno znajdziesz w internecie

Co do L4 to normalnie 80% zq opiekę nad członkiem rodziny. I nie każdy lekarz będzie chciał to wystawić.

Chyba że mówisz jeszcze o 2 tygodniach ojcowskiego to tu jest 100% i jeszcze okolicznosciowy urlop 2 dni również 100%

Warto jeszcze pamiętać o dodatkowych 2 dniach urlopu na dziecko bo one przepadają niewykorzystane

O jak już pojawił się temat urlopów dla taty to i ja mam pytanie.
Od października mężu idzie dopiero na UOP, teraz ma umowę o dzieło… czy w takim wypadku te urlopy przepadają? W tym przypadku zmienia się nawet „pracodawca”, bo UOP będzie pod całą spółkę, a dzieło na rzecz konkretnej osoby było😓

Nie. Normalnie przysługują na UOP.
Dodatkowo rodzicielski jest do roku w którym dziecko kończy 6 lat i można go podzielić na max 5 części.

2 tygodnie ojcowskiego jest do 12 miesiąca życia.

L4 to opieką nad członkiem rodziny więc występuje co rok i dotyczy nie tylko żony/partnerki.

Jedynie 2 dni z okazji urodzenia dziecka przepada bo tego nie ma przy umowie o dzieło. A przy UOP będzie raczej za późno bo tutaj przepisy mówią o niezwłocznym wykorzystaniu czyli zazwyczaj mężczyźni biorą je w dniu narodzin i następnego dnia. Czasem da się to przeciągnąć i wykorzystać je dopiero po powrocie do domu ale już to jest dość śliskie

Nie. Normalnie przysługują na UOP.
Dodatkowo rodzicielski jest do roku w którym dziecko kończy 6 lat i można go podzielić na max 5 części.

2 tygodnie ojcowskiego jest do 12 miesiąca życia.

L4 to opieką nad członkiem rodziny więc występuje co rok i dotyczy nie tylko żony/partnerki.

Jedynie 2 dni z okazji urodzenia dziecka przepada bo tego nie ma przy umowie o dzieło. A przy UOP będzie raczej za późno bo tutaj przepisy mówią o niezwłocznym wykorzystaniu czyli zazwyczaj mężczyźni biorą je w dniu narodzin i następnego dnia. Czasem da się to przeciągnąć i wykorzystać je dopiero po powrocie do domu ale już to jest dość śliskie
ojacie!!! Dziękuję ci! To świetne wieści. Myślałam że… jeśli się urodzi przed jakby obowiązywaniem prawa pracy to już nie można nabyć tego prawa do tyłu. Nie umiałam znaleźć w ogóle takiej informacji nigdzie w internecie, ani nie wiedziałam jak to wpisać🤣

Dziewczyny mam pytanie odnośnie ruchów dziecka . Macie czasami takie ruchy dziecka jakby się trzeslo ?🙈 Ogólnie są normalne ruchy wypychanie itd ale czasami tak jakby drżenie małego albo coś takiego lub trzepanie mokrego psa trwajace kilka sekund 🙈

Ostatnia edycja:
Dziewczyny mam pytanie odnośnie ruchów dziecka . Macie czasami takie ruchy dziecka jakby się trzeslo ?🙈 Ogólnie są normalne ruchy wypychanie itd ale czasami tak jakby drżenie małego albo coś takiego lub trzepanie mokrego psa trwajace kilka sekund 🙈

Tak, ja mam takie. A raczej miewałam, jakby szybko noga ruszał albo właśnie się otrzepywal 😂 Śmiałam się, że jak dzięcioł się dobija wtedy.

Mi dziś odeszły wody, pojechałam do szpitala I położyli mnie na patologię do rana. Czekam aż skurcze się nieco rozkręcą i będę miała cesarkę:)

reklama
Tak, ja mam takie. A raczej miewałam, jakby szybko noga ruszał albo właśnie się otrzepywal 😂 Śmiałam się, że jak dzięcioł się dobija wtedy.

Mi dziś odeszły wody, pojechałam do szpitala I położyli mnie na patologię do rana. Czekam aż skurcze się nieco rozkręcą i będę miała cesarkę:)
Ooo proszę 🥰 który tydzień i dzień ?

Do góry