reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2023

reklama
No jest troche ale mimo to I tak znajduja wspolne zabawy . Mialam obie ciaze planowane ale wsumie ciesze sie ze jest taka roznica wieku bo z wiekiem mam troche inne podejscie juz co do wychowania . U nas jest taka roznica tez bo duzo rozmawialismy z mezem na temat drugiego dziecka I poczatkowo on nie chcial I chcielismy zeby to byla nasza wspolna decyzja a nie jednego z nas wiec troche nam to zajelo . A teraz trzecie to byla totalna niespodzianka wiec oboje musielismy sie oswoic z nowa sytuacja . A u was fajna roznica pewnie maja wspone tematy I zabawy . A jesli moge zapytac ,wszystkie ciaze planowane ?

3ka planowana, 4ta na tabletkach jednoskladnikowych, ktore weszly w interakcje z lekami od neurologa - przeciwpadaczkowymi na neuralgie, przy karmieniu dodatkowo. U mnie to bedzie 4ta cesarka, wiec swiadomie bym sie raczej nie zdecydowala bo mialam bardzo ciezka, cala lezaca trzecia ciaze

Dzień dobry dziewczyny :)
Mam do was pytanie. Czy wiecie czy jak ma się L4 w ciąży to można gdzieś wyjechać? Mam na myśli np. wyjazd na weekend czy na tydzień nad morze dla relaksu? Pytam, ponieważ planuje iść na L4 po prenatalnych. W maju koleżanka ma ślub na Cyprze, ja mam działkę nad jeziorem, na której z chęcią przesiedziałabym całe lato, aż do porodu. Słyszałam, że podobno ZUS sprawdza czy ciężarna siedzi w domu, ale nie wiem jak to wygląda w praktyce.

Mam do was pytanie. Czy wiecie czy jak ma się L4 w ciąży to można gdzieś wyjechać? Mam na myśli np. wyjazd na weekend czy na tydzień nad morze dla relaksu? Pytam, ponieważ planuje iść na L4 po prenatalnych. W maju koleżanka ma ślub na Cyprze, ja mam działkę nad jeziorem, na której z chęcią przesiedziałabym całe lato, aż do porodu. Słyszałam, że podobno ZUS sprawdza czy ciężarna siedzi w domu, ale nie wiem jak to wygląda w praktyce.
to chyba zalezy czy masz zwolnienie lezace czy jakos tak ? hmm na logike nikt na 9 miesiecy sie nie zamknie w domu..

No niestety to jest prawda. zawsze możesz poprosić lekarza zeby w zaleceniach napisał; wskazany wyjazd, spacery itp.
na l4 możesz siedziec w domu, isc do sklepu i apteki. nawet nie możesz się opiekować dzieckiem.
ja jak będę na l4 po macierzyńskim to proszę zeby wpisał adres nad morzem i pakuje się i jadę tam gdzie jestem zameldowana. zeby nikt się do mnie nie doczepił ;-) tam mam opiekę dla dziecka.

Teoretycznie nie możesz wyjechać w celach wypoczynkowych, jak ZUS to odkryje to zabiera zasiłek za dany okres, w którym kontrolował i nie wiem jak z kolejnymi L4, praktycznie koleżanki jeździły i nie miały kontroli. więc wyjazd na własną odpowiedzialność. Od niedawna ZUS nic nie robi jak Cię nie zastanie w domu podczas kontroli - poszukaj sobie na necie artykułu że szczegółami

Można ewentualnie kombinować z wyjazdem typu - turnus nad morzem z psychoterapią lub rehabilitacją na miejscu i wtedy prosisz o L4 na adres ośrodka ale nie wiem na ile to bezpieczne:)

reklama
Podobno nie można. A przynajmniej trzeba się napracować przy tym. Ogólnie możesz wychodzić sklep, apteka, lekarz, badania, a tak powinnaś być w domu. A jeżeli chodzi o wyjazdy to powinien Ci lekarz wystawić zaświadczenie, ze to urlop zdrowotny czyli np. nie wiem rehabilitacje w sanatorium albo jakieś naciągane typu jak problemy z tarczycą to nad morze i zmienić miejsce pobytu w zusie. Jak chcesz pojechać do teściowej czy mamy na tydzień to musisz też im dać znać, ze zmieniasz miejsce zamieszkania (moja znajoma miała właśnie z tego powodu sprawę). Też sobie tego nie wyobrażam, mam nadzieję, ze chociaż jakiś weekend się uda wyjechać a chwilę, bo oszaleję.
Ogólnie nie mam dobrego zdania o Zusie :D

Do góry