reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2022

Tak, wszędzie braki tych zastrzyków. Ja też muszę brać neoparin 0.4 , w aptekach mówią ze nie można zamawiać bo w hurtowniach pustki 🙃 Ile się ostatnio najezdzilam, normalnie 5 minut przede mną mi wykupili. Teraz już rezerwuje przez, stronę by mieć pewność że będzie.

To w Niemczech mieszkacie czy w Holandii? Będzie Ci przysługiwać jakieś macierzyńskie? Bo 500+ chyba nie dadzą jak nie mieszkasz w pl? Podziwiam takie różnice wieku, że Ci się chce :-D Ja spodziewam się trzeciego i raczej to już ostatnie 😄 Rocznikowo co dwa lata będzie u nas.
mieszkamy w Niemczech mąż dojeżdża do pracy w Holandii. Mam 38 lat więc chyba nie jest tak źle 🤣 Ja mówiłam przy 4 łatce że warsztat zamknięty i mąż go odgruzował 😂

reklama
Ta

Ooo ja tez w De, w jakim landzie mieszkasz?

Oj bardzo 🙈

Jutro idę do lekar,a to bedzie 6(+5 i stresa mam przeogromnego

To nic i tak będzie Ci się macierzyński należał 300€ przez rok, albo 150 przez 2
a jeśli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne jak ugryźć ten temat? Położną i lekarza? Nie mamy w Niemczech nikogo aby się podpytać. Mogłabyś mi trochę podpowiedzieć jeśli to nie problem?

No właśnie ja badałam żelazo i mam bardzo dobre i raczej będę łykać dalej mama dha premium plus bo przynajmniej mam wykupiony zapas ale wydaje mi się że zalecił kupić to bo kartę przebiegu ciąży mam z firmą pregna 😆🤣
To ja w poprzedniej ciąży dostałam nawet jakaś "próbkę" suplementów z zaleceniem żeby takie właśnie kupić :p

Dziewczyny ja już po wizycie ❤ dzidzia ma 1cm wielkości, widziałam je i pulsujące serduszko, ale jak włączył dźwięk to ale pięknie było słychać ❤ mąż słyszał na korytarzu, 150 uderzeń na minutę ❤ według usg wyszło 7+1 i termin wstępnie na 4.09 😍
Tylko zapytałam się o te delikatne skurcze i powiedział że tak nie może być, dostałam luteinę i nospe, zakaz współżycia i innych rzeczy 🤷‍♀️
Następna wizyta 7 luty 🙂
gratuluje! Miałam identycznie- wymiar i datowanie :) ale mi jeszcze niestety serduszka nie puścili.

Właśnie dziewczyny , a co oznacza , to , że pęcherzyk jest maleńki ? Bo u mnie lekarz tak powiedział i pytał czy na pewno miesiączkę miałam wtedy kiedy mu powiedziałam , a ja rzeczywiście nie pamietam i mogłam mieć ja trochę później , a on : „ No właśnie tak mi brakuje gdzieś 3-5 dni „?

a jeśli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne jak ugryźć ten temat? Położną i lekarza? Nie mamy w Niemczech nikogo aby się podpytać. Mogłabyś mi trochę podpowiedzieć jeśli to nie problem?
Ubezpieczenie musisz miec od dnia meldunku, bo inaczej naliczą Ci takie stawki, że wyrwie Cie z butow. Nie wiem jak jest z mieszkancami przygranicznymi, jeśli Twój mąż jest ubezpieczony w NL i jestescie pod Niego podpieci to powinno być Ok, ale proszę upewnij się gdzieś jeszcze, bo nie chciałabym wprowadzić Cię w błąd. Znajdź lekarza, położnej nie trzeba, ja tylko ostatnie dziecko rodziłam w De, 2 pierwsze w PL i nie brałam połoznej bo wiedziałam co i jak. Aha tu się tylko 3 usg należą na kk, można wykupic pakiet, że co miesiac masz usg ja o tym nie wiedzialam, moja sąsiadka wykupila i zaplacila cos kolo 100€, alekrankenkasa Jej za to oddala. Pierwsze badanie prebatalne płacilam (80% oddala mi krankenkasa) na drugie dostalam skierowanie z racji wieku (po skonczonym 35 roku zycia)
Elterngeld po urodzeniu 300€ przez rok bądź 150 przez 2 lata, mogę dać Ci namiary na priv na babeczkę co to zalatwia za niewielkie pieniądze, ja nie umiałam sama ogarnąć, kożystałam z,Jej pomocy

reklama
Do góry