reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2020

Ja dzisiaj pękłam i dokarmilam małego mm. Cały dzień na rękach, spał po pół godziny i ryk. Przy cycku ciągnął z 5 minut i potem nerwy i płacz. Zobaczymy co dalej ale pokarmu mam widzę coraz mniej.

reklama
Ja dzisiaj pękłam i dokarmilam małego mm. Cały dzień na rękach, spał po pół godziny i ryk. Przy cycku ciągnął z 5 minut i potem nerwy i płacz. Zobaczymy co dalej ale pokarmu mam widzę coraz mniej.
Nie zadreczaj sie. Ja też niedawno byłam w podobnej sytuacji. Teraz leci nam 6tydz i musieliśmy przejść na mm sytuacja nas do tego zmusiła

U nas rewolucja. Byliśmy u profesjonalistki - certyfikowanej doradczyni laktacyjnej pediatry w poradni laktacyjnej.
Początkowo chcieliśmy przejść tylko na KP... Po weekendzie płaczu, wrzasku i morza łez małej i moich... Powiedziałam, że dość. I na drugiej wizycie zrobiłyśmy plan karmienia butelką, wygaszam resztkę laktacji. Ze stresu i tak mało co z niej zostało.

Widzę że była dyskusja ile powinno dziecko przybierać na wadze... U nas to sinusoida a to nie dobrze, mała za bardzo wyhamowała w tej chwili. Idzie osiwieć. Dodatkowo została płaskiej szorstkiej wysypki - albo jest przebiałczona przez przejście tylko na mm albo wychodzi nietolerancja mleka krowiego. Próbujemy Bebilon pepti.
Mała źle ssała, poprawiliśmy i jesteśmy na butelce lovi. CDL poleciła w naszym przypadku smoczek Bibs i bingo bo Mała się przy nim świetnie relaksuje.

Ile dziecko powinno jeść mm dobowo wzór:
Waga dziecka x 0.15
U nas 5340 x 0.15 = 801ml
I to na 8-9 posiłków. U nas to samo w sobie wyzwanie bo Niunia woła o żarcie co 2 godziny i je mniejsze porcje.

Ile dziecko powinno przybierać na wadze:
26-31g /doba

Ja też jeszcze moment a nie dam rady tylko przejdę na modyfikowane. Od 13 non stop na piersi mała, w dodatku ciągle ulewa. Dziś jestem wyczerpana. Jutro przychodzi położna to będę wiedzieć ile przybrała w ciągu tygodnia...

Widzę dziewczyny, że z tym karmieniem, to u każdej pojawia się kryzys... Mój dziś wisi na cycku co chwile, ale mam mało mleka i się odrywa co chwile i szarpie.. ale się chociaż spokojniejszy robi na chwilę, to daję mu butlę co 2-3h, staram się go przetrzymywać do 3h, jak go cycek uśpi, to się udaje, ale ogólnie ciężko. Dziś dawałam mu max 90ml i zasypiał, może i jednak z piersi coś tam pojada...🙈
U męża w pracy korona, więc jest w domu do końca tygodnia, to przynajmniej będę miała co jeść przez dzień, bo dziś z kanapy nie schodziłam prawie, bo albo karmiłam albo lulałam... Ciekawa jestem ile dni ten skok rozwojowy potrwa, bo mega ciężko jest małego ogarnąć- przy zmianie pampersa to chyba cała ulica go słyszy🤯

Beata moj też ma taką szorstką płaską wysypkę na czole. Byłam dziś u pediatry i powiem szczerze, że zapomniałam i nie zapytałam co to jest, ale był badany i lekarka nie zwróciła na to uwagi.

Jaka cisza tu dzisiaj nastala😊 chyba wszystkie mamy zajęte dzidziusiami😉 jak się dziś miewacie maluchy spokojne czy dają w kosc😉🙉

Dziewczyny u Was pewno już pępki odpadły, powiedzcie czy też wydzielał się z nich nieprzyjemny zapach?
Ja urodziłam 15.10
Wczoraj wzywałam karetkę do małej bo mimo pielęgnacji (mam już 2 latka ) zaczęło strasznie ropnieć i śmierdzieć... zalecenia są takie by psikac na patyczki do uszu Octanisept i czyścic wkoło i dno pępka z każdej strony . Najlepiej żeby ktoś ci pokazał bo ja myślałam że umrę na sama myśl. Ale już po jednym dniu widzę różnice. Najlepiej to robić przy każdej zmianie pieluszki .

Ja urodziłam 15.10
Wczoraj wzywałam karetkę do małej bo mimo pielęgnacji (mam już 2 latka ) zaczęło strasznie ropnieć i śmierdzieć... zalecenia są takie by psikac na patyczki do uszu Octanisept i czyścic wkoło i dno pępka z każdej strony . Najlepiej żeby ktoś ci pokazał bo ja myślałam że umrę na sama myśl. Ale już po jednym dniu widzę różnice. Najlepiej to robić przy każdej zmianie pieluszki .
Nam polozna ten kikut ściągnęła bo stwierdziła, że już się i tak ledwo trzyma i kazała teraz psikac octeniseptem bo też trochę ropy było i mamy już piękny pepuszek :)

reklama
Do góry