reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2020

reklama
Wiem że ten temat już był ale jak dostaniecie wypłatę zasiłku chorobowego z ZUS-u to upewnijcie się czy nie wypłacili za mało. U mnie zostało ujęte tylko stałe wynagrodzenie z umowy o pracę brutto bez premii od której przecież została opłacona składka chorobowa i wypadkowa. Oszukali mnie o 500-600 zl. Od marca walczę z idiotami. Mój pracodawca odpowiedział im na pismo na temat tego od czego pracodawca odciągał składki. Czy od premii też i ZUS twierdzi że nie dostał odpowiedzi a pracodawca ma potwierdzenie odbioru ...

Wiem że ten temat już był ale jak dostaniecie wypłatę zasiłku chorobowego z ZUS-u to upewnijcie się czy nie wypłacili za mało. U mnie zostało ujęte tylko stałe wynagrodzenie z umowy o pracę brutto bez premii od której przecież została opłacona składka chorobowa i wypadkowa. Oszukali mnie o 500-600 zl. Od marca walczę z idiotami. Mój pracodawca odpowiedział im na pismo na temat tego od czego pracodawca odciągał składki. Czy od premii też i ZUS twierdzi że nie dostał odpowiedzi a pracodawca ma potwierdzenie odbioru ...
A to nie jest tak, że pracodawca wysyła do ZUSu informacje o zarobkach? Może oni coś pomylili 🤔 rzeczywiście dziwne...to jednak duża suma... Także walcz.
Mi akurat wypłaca pracodawca cały czas do dnia porodu, a później ma przejąć ZUS. Z kadr dostałam informację, że to właśnie pracodawca wysyła dokładą informację o moich rocznych zarobkach (średnia z 12 miesięcy przed zwolnieniem lekarskim), a ZUS to wypłaca. Myślałam, że już nic po swojego nie przeliczają...

Pracodawca wysłał druk Z-3 na którym były uwzględnione zarobki z 12 miesięcy razem z premią nadgodzinami itp a ZUS tylko wypłacił średnią z samej podstawy. Pracodawca płaci przez 33 dni zwolnienia a ZUS wypłaca od 34 dnia zwolnienia do porodu. Na macierzyńskim wypłaca pracodawca. Wychowawczy nie płatny.

Pracodawca wysłał druk Z-3 na którym były uwzględnione zarobki z 12 miesięcy razem z premią nadgodzinami itp a ZUS tylko wypłacił średnią z samej podstawy. Pracodawca płaci przez 33 dni zwolnienia a ZUS wypłaca od 34 dnia zwolnienia do porodu. Na macierzyńskim wypłaca pracodawca. Wychowawczy nie płatny.
Ja jestem od końca stycznia na zwolnieniu i wypłaca mi pracodawca, a ZUS zwraca pracodawcy (wszystko zależy od liczby pracowników w firmie).
Macierzyński będzie mi wypłacał ZUS, ponieważ kończy mi się umowa w dniu porodu ☺
Dziwnie, że nie wliczają Ci premii i nadgodzin...bo z tego co wiem, to normalnie się wlicza do średniej...🤔

Edit. Właśnie czytałam, że macierzyński wypłaca zawsze ZUS.
"
Kto płaci macierzyński?

Zasiłek macierzyński wypłacany jest z tytułu ubezpieczenia zdrowotnego. W związku z tym płatnikiem świadczenia jest Zakład Ubezpieczeń Społecznych.

Gdy firma, w której pracujesz, zatrudnia mniej 21 osób, wtedy zasiłek wypłaca ZUS. Gdy zatrudnionych jest więcej osób, wtedy wypłacane jest wynagrodzenie od pracodawcy, który później rozlicza się z ZUS".

Hej :) jestem wrześniowa mama 2019 mam kilka rzeczy na sprzedaż po moim synku ( ubranka na 68, śpiworek do spania przewijak sztywny z ochraniaczem śpiworek do nosidełka mate z zawieszkami ) oraz sukienkę ciążowa wizytową firmy HAPPYMUM założona raz :)
Jeśli któraś z przyszłych mam była zainteresowana zapraszam na priv wyśle zdjęcia :)
Mile widziane osoby z Warszawy z odbiorem osobistym :)

Hej :) jestem wrześniowa mama 2019 mam kilka rzeczy na sprzedaż po moim synku ( ubranka na 68, śpiworek do spania przewijak sztywny z ochraniaczem śpiworek do nosidełka mate z zawieszkami ) oraz sukienkę ciążowa wizytową firmy HAPPYMUM założona raz :)
Jeśli któraś z przyszłych mam była zainteresowana zapraszam na priv wyśle zdjęcia :)
Mile widziane osoby z Warszawy z odbiorem osobistym :)
Jest tez wątek sprzedażowy - tam tez możesz napisać - większy zasięg 😁

reklama
Do góry