reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2020

reklama
Hej witam się i ja;) niestety już z problemem.. czy któraś z Was robiła test pappa i USG już?
Wiele dziewczyn, ja też robiłam. O co konkretnie chcesz spytać? Mi przyziemność wyszła nieciekawa, do tego wiek dość wysoki i niestety ryzyko chorób genetycznych mam wysokie. Na szczęście pappa trochę poprawiła sytuację.

Robi się raz w ciąży. Tobie właśnie wyszła cukrzyca ciążowa. Ginekolog da Ci skierowanie do diabetologa. Tam doataniesz glukometr i wyjaśnią Ci co i tak. Najpierw będą próbowali Ci ustabilizować cukry dietą (u mnie się udało). Dopiero po jakimś czasie gdy cukry będą dalej wysokie dostaniesz insulinę. Nie stresuj się na zapas. A dieta to będzie na zasadzie prób i błędów. Będziesz musiała znaleźć które produkty Ci służa a których nie możesz jeść. Na pewno już teraz odstaw białe pieczywo, słodycze, słodkie napoje. No i będziesz musiała mierzyć cukier na czczo i godzinę po posiłkach. I serio bez paniki :)
Może głupie pytanie ale skoro cukrzyca ciążowa to po ciąży mija tak?
No i jeszcze... Czy jak mi teraz wyniki wychodzą dobrze i glukoza i wszytko w normie to duże jest prawdopodobieństwo że na krzywej mi jednak ta cukrzyca wyjdzie?
Teść ma cukrzycę i jak ja patrze co on może jeść to połowy tych rzeczy nie była bym w stanie przełknąć nawet bez ciąży a jeszcze teraz jak wszystko mi śmierdzi i nie smakuje jak zawsze to juz wogole...

Wiele dziewczyn, ja też robiłam. O co konkretnie chcesz spytać? Mi przyziemność wyszła nieciekawa, do tego wiek dość wysoki i niestety ryzyko chorób genetycznych mam wysokie. Na szczęście pappa trochę poprawiła sytuację.
jestem jeszcze przed usg, ale mam wyniki testów PAPPA i tak beta hcg wynosi 96 a białko Pappa 4,49. w poprzedniej ciązy też nie było wesoło bo wyniki były wysokie a ryzyko Downa wyniosło 1:13. Robiliśmy amniopunkcje i okazało się że dzieckko zdrowe tylko ma wadę serca. ale wyniki bety i Pappa były niższe. i teraz panikuje.. Poważnie.. bo usg mam dopiero 9,03 i do tego czasu chyba oszaleje..

Może głupie pytanie ale skoro cukrzyca ciążowa to po ciąży mija tak?
No i jeszcze... Czy jak mi teraz wyniki wychodzą dobrze i glukoza i wszytko w normie to duże jest prawdopodobieństwo że na krzywej mi jednak ta cukrzyca wyjdzie?
Teść ma cukrzycę i jak ja patrze co on może jeść to połowy tych rzeczy nie była bym w stanie przełknąć nawet bez ciąży a jeszcze teraz jak wszystko mi śmierdzi i nie smakuje jak zawsze to juz wogole...
Zazwyczaj mija. Ale jest duże prawdopodobieństwo, że w ciągu 10-15 lat u takiek osoby rozwinie się cukrzyca typu 2.
Cukrzyca ciążowa pojawia się zazwyczaj w drugiej połowie ciąży. Więc tak istnieje ryzyko, że pojawi się i u Ciebie. Ale tego nie da się przewidzieć.
Miałam cukrzycę ciążową i nie wspominam źle diety. Owszem musialam zrezygnować ze sporej ilości rzeczy, które podnosiły mi cukier ale nie jadłam też rzeczy przeznaczonych typowo dla cukrzyków. No i to nie jest tak, że każdy cukrzyk je to samo. Każdemu służą lub nie inne produkty.

jestem jeszcze przed usg, ale mam wyniki testów PAPPA i tak beta hcg wynosi 96 a białko Pappa 4,49. w poprzedniej ciązy też nie było wesoło bo wyniki były wysokie a ryzyko Downa wyniosło 1:13. Robiliśmy amniopunkcje i okazało się że dzieckko zdrowe tylko ma wadę serca. ale wyniki bety i Pappa były niższe. i teraz panikuje.. Poważnie.. bo usg mam dopiero 9,03 i do tego czasu chyba oszaleje..
A to nie jest tak, że przy t. 21 białko Pappa jest niskie?

Ja też mam PAPPA wysokie. I to dużo wyższe od Ciebie. A po tych wszystkich wyliczeniach ryzyko ZD wyszło niskie.

Myślę, że najlepiej spokojnie poczekać na USG i konsultacje z lekarzem. Te badania bierze się pod uwagę łącznie 😘
Życzę dużo spokoju. Ja też jak otrzymałam wcześniej wyniki, to czytałam internety w poszukiwaniu odpowiedzi 🤷😁 Mimo, że pani w laboratorium i mój lekarz mówili mi, że to nie ma sensu 😋

Ostatnia edycja:
reklama
Chociaż u mnie to dopiero 12 tydzień, czytam sobie różne rzeczy na te tematy ciążowe. I zastanawia mnie czy golicie miejsca intymne w czasie ciąży i do porodu czy może wystarczyłoby przystrzyżenie? Wiem że są tutaj również osoby które już rodziły więc chętnie usłyszę wasze zdanie. Szczerze mówiąc czytając inne fora zdania są podzielone. Jak i również różne reakcje lekarzy i położnych na owłosienie.

Ja zwykle golę się do zera, w pierwszej ciąży też tak robiłam dopóki brzuch mi nie przeszkadzał[emoji6] do porodu już się nie goliłam. Nie sugeruj się innymi, rób jak zawsze i jak Tobie jest wygodnie. Nigdy nie słyszałam żeby ktoś komentował czyjeś owłosienie

U mnie beta 26,9 IU/l i pappa 4,41IU/l i ryzyko trisomii 21 wyszło 1:11000. Czytałam, że niskie Pappa to źle, niskie czyli poniżej 0,5 MoM. 4,41IU/l to 0,969 MoM czyli u Ciebie podobnie. Sama wysoka beta chyba o niczym nie świadczy[emoji848]

Do góry