reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wrzesień 2010...

witam dziewczyny
mam wielki prolem nie wiem co jest grane,z moja córcią jest chyba coś nie tak,wczoraj mnie nie było w domu cały dzień ,była z teściami przespała cały dzień i wypiła zaledwie 500ml mleka,obudziła sie o 18 jak wróciłam nie spała do 24 nic jej nie pasowało,ani lulanie ani zabawa-kompletnie nic,obudziła sie o 6 i o 9 ,ja anowu musiałam jechać do pracy a ona spała,spała i spała i wypiła mleko zaledwie 5*90ml i nadal śpi,a ja odchodzę od zmysłów czy wszystko jest ok,ja jak byłam w domu to wypijała 6-7 *po 100-120ml
do tego ma jakieś krostki na skroniach i nie miło jej pachnie zza uszka,kąpana jest codzienne,za uszkami też myje poza kapiela:no:i nadal smrodek czasem zaleci,co to może być? poradzcie proszę:sorry2:

reklama
gosheek - współczuję! Może jeszcze się wszystko unormuje, a jak nie, to nie przejmuj się, karmienie sztucznym mlekiem to też nie tragedia.

Magi
- synek mojego szwagra miał takie problemy z cerą jak Twój Franek i z tego co pamiętam to byli u lekarza i przemywali twarz krochmalem i w końcu zeszło. I wprowadzili zasadę - zero całowania małego w buźkę.

Asiek
- zazdroszczę wyjazdu! Ja chyba bym się nie odważyła, głupia baba ze mnie!

a w ogole zaczynam miec jakiegos dola i meczy mnie to cycolenie...caly dzien z cyckami na wierzchu a on i tak nieszczesliwy...

Dzisiaj dokładnie to samo pomyślałam :-)

gosia211
- trzymaj się słońce!

Dziewczyny widzę ze wszystkie mamy jakieś kłopoty z dzieciaczkami, jak czytam wasze posty prawie pod każym mogłabym się podpisać, dziwne jest to że nasze życie jest teraz takie podobne;-) dla mnie jest to nie wiem dlaczego jakoś pocieszające:confused:

Podpisuję się pod tym 4 kończynami ;-)

A ja dzisiaj ledwo zipię. Mała prawie przez cały dzień nie spała, usnęła w końcu po 20 i zaraz się obudziła i przed chwilą ją dopiero uspałam (ale na jak długo?). A stary poszedł do kolegi, za moją zgodą, ale jak coś się będzie działo,t o obiecał wrócić.

W dodatku wróciła mi alergia - w ciąży była trochę uśpiona, a teraz atakuje na całego, kicham, prycham, mam katar - masakra jakaś. Nie wiecie może, czy można pić wapno przy cycoleniu?

witam ponownie dzisiaj. Jejku dziewczyny jak wy tu szybko skrobiecie Ledwo sie da nadrobic :)
A propo buzki i problemow z tymi krostkami tez slyszalam ze zielonym linomagiem mozna smarowac i juz to kiedys wyprobowalam i na moja corcie to dzialalo, ale na Twoim miejscu Magi poszlabym z tym do lekarza bo skoro mowisz ze to poszlo tez na szyjke i dalej to moze byc jakas alergia.
Guusia kondolencje i trzymaj sie jakos jutrzejszego dnia ;(
dagna dzieki , powoli zaczynam sobie przestawiac wszystko w glowie.
KAROLINA to moze byc zapalenie uszka chociaz wcale nie musi, ale mi mama mowila ze ja jak bylam mala to czesto chorowalam wlasnie na uszka i wtedy wlasnie nie chcialam jesc za bardzo i byl smrodek za uszkiem ale mialam tez temperature wiec zmierz koniecznie jaka ma Twoja Niunia. No i ja jeszcze wtedy duzo plakalam.
asiek do niezlych palacow sie wybierasz :) jeszcze raz udanego weekendu.
alcia mnie tez rozsmieszyalas swoim postem :) dobrze ze sie wiadkowie szybko znalezli :) bedzie co wspominac.

A do nas dzis w nocy przyjezdza tesciowa ( mieszka w Wiedniu) i po raz pierwszy od urodzenia Mai bedziemy mogli wyjsc gdzies sami :) Wiec juz zarezerwowane bilety sa do kina na "Zanim odejda wody" hehe akurat na czasie :)
Dobranocki

Hejka,
o nareszcie moglam Was poczytac, przepraszam jesli cos pominelam i nie odniosę się.Ciezko mi bylo nadrobic 2 dni.
Od czwartkowegp poludnia mielismy gosci az z rzeszowskiego, kawal drogi na Śląsk, ale to nasi dobrzy przyjaciele i juz tesknilismy za soba wszyscy. Troche to Julke zdezorientowalo i ze spaniem byly klopoty, mimo ze staralismy sie przestrzegac czau kapieli, karmien, zabawy...ale jednak dla malej byly chyba za glosno, za duzo robienia zdjec i dzisiaj jak juz pojechali ok 17 , mala nadal nie spala az do ...teraz :-/ Ciekawe jaka bedzie noc. W kazdym razie ogolnie bylo b. milo, wyluzowalam sie, mimo szykowania duzej ilosci jedzonka, Julka i nareszcie ja z nią , mamy mnostwo zdjec, bo ciocia fotograf z zawodu i zamilowania.

Czytalam, ze wiele sie u Was wydarzylo.
Trixi, jak dobrze ze juz po wszystkim a teraz Kochana uwazaj na siebie , niech to wszystko sie porzadnie zagoi.
JoluMi- ojejku z ta przepuklinka, kurcze moze nie bedzie tak zle, moj syn jako niemowlak mial b.duza przepukline pepkowa i nosil specjalny plaster jak klamra z firmy J&Johnson i nosil to pol roku, takze kapiel byla ograniczona, zeby plaster nie odpadl, bo nie mozna go bylo wcale kupic, a ten byl zdobyczny. W kazdym razie, przepuklina sie ladnie wchlonela, obeszlo sie bez zabiegu. Moze tez sie tak ladnie wszystko uda u Was, trzymam kciuki.
A tak wracajac do mojego synka, tak dzisiaj przyjaciolce mowilam, ze jedynym lekarzem specjalista u ktorego nie bylam z synem-to ginekolog , no i geriatra ;-)

Gosia211- jestesmy z Toba, pisz , wyzalaj sie, kto Cie lepiej zrozumie, jak nie druga mama. Jestes dzielna i silna, jestem przekonana ze sie ulozy jak powinno, przytulam , trzymaj sie mocno!
Gosheek- no to niezle przeszliscie z malutka i karmieniem...moze warto powiedziec pass, jak juz wszystkie metody i proby karmienia piersia zawiodly, dlugo karmilas odciagajac laktatorem, moze odsapniecie wszyscy jak mala dostanie mm ? Jesli jednak bardzo chcesz, to probuj ...tylko badz gotowa na placz dziecka, marudzenie, odmowy jedzenia, ale...dzidzia sobie krzywdy glodowej zrobic nie da i w koncu chwyci piers, tylko czy to jestes w stanie wytrzymac? Dacie rade tak czy inaczej, karmienie mieszanka to nie koniec swiata i ja przejede na sztuczne mleko, jak pojde do pracy, a to w sumie calkiem niedlugo niestety :(
Ksiulka- mnie 2 lekarzy ginekologow mowilo o depa proverze- ze podaje sie matka karmiacym, gdyz zawiera tylko progesteron, mozna wiec karmic spokojnie, tyle ze miewa sie przykre dolegliwosci po nim , zas inne mamy czuja sie po niej swietnie, oby i u Ciebie tak bylo , spokojnie, karm i nie martw sie :) Bo dziecko czuje leki mamy, obawy...a przeciez balas sie czy mozesz karmic, moze dlatego ten strajk ? :-)
Magi78, wiesz mnie to wyglada na alergie pokarmowa, lub inna, ale te policzki, i wokol ust...chyba ze rumianek, nowy krem, od czapki pranej w innym porszku ?
Najczesciej zas uczula nabial w diecie matki ( jajka mniej ale tez, czekolada, miod, orzechy)Sprobuj odstawic na troche nabial, najlatwiej zaczac od tego. I to co pisaly dziewczyny- myc buzie woda z maka ziemniaczana, albo ugotowana(krochmal) albo dosypana maka do wody przegotowanej, i zadnych ziołek, a potem ew. krem emolium, lub linomag.
Dagno, wapno jasne ze mozesz, matki ktore np eliminuja zupelnie nabial z diety wrecz musza pic wapno. Tylko zajrzyj na sklad, czy nie zawiera slodzikow sztucznych np aspartamu- bo szkodliwe dziadostwo. Ale tak to spoko, mozesz pic,a reszte pewnie lekarz Ci przepisze, co mozesz.
Asiek- fantastyczna wyprawa- nad morze, pensjonat przepiekny, super! zazdroszcze, tak pozytywnie. Bawcie sie dobrze, wyspijcie, odsapnijcie ! i Duzzzzo jodu wdychajcie :-)

Karolino- ten zapaszek za uchem, to od tej wydzielinki zebranej za uszkiem, czy moze...ulane, odbite mleko ktore pachnie kwasno-gorzko nieprzyjemnie. Bo moja mala czasem tak czuje, mimo ze ubranka czyste i niby nie ulewa wcale, ale jedank gdzies tam po spaniu zdarza sie ze czuje taki zapaszek.

Moja Julka dalej cuduje wieczorem przy karmieniu, wierci sie, zlosci, kreci glowa, jak wstane i chodze to jest Ok, nosz... bestyjka mala, ale swoje wiem...ze jednak to czas wzdec brzuszka, bo poszlam pomasowac, i prykala mocno az poplakiwala, wiec dalej forma kolek tylko w lzejszej wersji, ech kiedy to sie skonczy :(
Za to fantastycznie bawi sie raczkami, zezuje do nich bo przyklada az do buzi blisko, gada do nich, a dzisiaj lapala nowa zabawke klucze gryzaki -dostala od cioci, i lapeczki juz chwytaly ale bylo zabawy, a u nas radosc wielka :-)

Lece pod prysznic, i moze juz bedzie calkiem spala na noc , to i ja sie poloze. Papapa, dobranoc :-*

Ostatnia edycja:
Witam z samego rana:) u nas nocka w miarę poza jednym psikusem w postaci wymiotów ..mały na śpiszka ładnie zajadał porządnie się rozbudził o 7.
Bemiaminko
dziękuje za odp. o to profesjonalną sesyjke miałyście :) ale kryzys mamy dalej do tego prawie całkowity brak laktacji i kończy się na butli:)
Dagna mi pediatra powiedziała że jak odstawie nabiał bo mały ma podejrzenie skazy to mam pić "CALPEROS1000", ale wydaje mi się że jak zajadasz nabiał to chyba nie jest wskazane bo można przesadzić ,mogę się mylić :)
Gusia ale ci dobrze u nas niestety nie ma czegoś takiego i trzeba przepłacać:(
dziewczyny powiedzcie mi czy te kropeczki co mały ma na buzi mogą być skazą białkową??ma je tylko na buzi przy uszach i na czole policzki prawie wgl nie obsypane pojedyńcze punkciki i kilka kropeczek pod brodą, ma szorstką i suchą skórkę w tych miejscach a i dodam że jak się zezłości to robią się takie placki z tego i bardzo to widać. krochlam nie pomógł teraz używamy atoperalu do kąpieli mycia i nawilżania poprawa maleńka jest ale kropeczki nie schodzą rzadko pojawiają się nowe... nie mam pomysłu co to może być myślałam że po rumianku :(
Zdjęcie0111.jpgZdjęcie0113.jpg

Hej

Kasik ja mysle ze u mnie ostatnio na zachowanie Leny wpłyneły dwie kwestie
po pierwsze chyba faktycznie miałam za mało pokarmu i za często zaczełam wprowadzać butle i przyzwyczajać małą do "łatwego" picia...
zaczełam pić herbatki laktacyjne i mimo płaczu nie dałam butli i kryzys minął- mam nadzieje...

U mnie to chyba nie jest kwestia braku pokarmu, juz sama nie wiem. Mały wcale nie chce chwytac cycka. A jakie te herbatki popijasz

Oj mały znowu nie chce cyca, juz nie wiem co robic. Chyba sie poddam, i dam mu flache. Wyc mi sie chce jak nie wiem co.

Dziewczyny jakie macie laktatory, bo zaraz chyba wysle meza zeby jakis zakupił. A nie mam kiedy poszukac na necie ani na bb. I zeby w miare cena była

reklama
Dzien dobry :-)

No i juz sie powoli upewniam, ze mam w domu nocnego marka :-) Zasypianko po 23-24, i wstaje ok 9 a dzisiaj (!!!) o 10 rano :-) I dalej wyglada na takć, co jeszcze nie pospala dobrze. No ładnie, ładnie , cała mamusia, przynajmnie jedna rzecz ma po mnie, moze nie chlubną, ale zawsze cos...bo tak , to cały tatuś :-)
Witam z samego rana:) u nas nocka w miarę poza jednym psikusem w postaci wymiotów ..mały na śpiszka ładnie zajadał porządnie się rozbudził o 7.
Bemiaminko
dziękuje za odp. o to profesjonalną sesyjke miałyście :) ale kryzys mamy dalej do tego prawie całkowity brak laktacji i kończy się na butli:)
Dagna mi pediatra powiedziała że jak odstawie nabiał bo mały ma podejrzenie skazy to mam pić "CALPEROS1000", ale wydaje mi się że jak zajadasz nabiał to chyba nie jest wskazane bo można przesadzić ,mogę się mylić :)
Gusia ale ci dobrze u nas niestety nie ma czegoś takiego i trzeba przepłacać:(
dziewczyny powiedzcie mi czy te kropeczki co mały ma na buzi mogą być skazą białkową??ma je tylko na buzi przy uszach i na czole policzki prawie wgl nie obsypane pojedyńcze punkciki i kilka kropeczek pod brodą, ma szorstką i suchą skórkę w tych miejscach a i dodam że jak się zezłości to robią się takie placki z tego i bardzo to widać. krochlam nie pomógł teraz używamy atoperalu do kąpieli mycia i nawilżania poprawa maleńka jest ale kropeczki nie schodzą rzadko pojawiają się nowe... nie mam pomysłu co to może być myślałam że po rumianku :(
Zobacz załącznik 300043Zobacz załącznik 300044
Ksiulka, to moze byc nadal objaw skazy białkowej, Tyodstawilas nabial, ale efekty moze byc widac dopiero ok 2-3 tyg po odstawieniu, takze wysypka moze sie utzrymywac, ale powinna powoli zanikać, tylko daj temu czas.

Hej

U mnie to chyba nie jest kwestia braku pokarmu, juz sama nie wiem. Mały wcale nie chce chwytac cycka. A jakie te herbatki popijasz

Oj mały znowu nie chce cyca, juz nie wiem co robic. Chyba sie poddam, i dam mu flache. Wyc mi sie chce jak nie wiem co.

Dziewczyny jakie macie laktatory, bo zaraz chyba wysle meza zeby jakis zakupił. A nie mam kiedy poszukac na necie ani na bb. I zeby w miare cena była
Ja uzywam aventu isis, jak Dorotka, to reczny laktator. Ja sobie bardzo chwale, elektrycznego nie uzywam...bo nie mam, ale ten jest Ok i uzywalam b. czesto, teraz raz na kilka dni, jak gdzies wychodze na troche.
Kasik, spróbuj karmic pod gróke, moze za mocno mleczko leci..? Pod groke czyli Ty prawie lezysz na plecach, lub mocno sie opierasz, a dziecko na Twoim brzuszku, ja tak karmilam jak mala sie krzytusila, ale juz sobie radzi, a mleko tak mocno nie tryska jak kiedys.
Mozesz tez pokarmic spod pachy, czasem zmiana pozycji czyni cuda :-)
Kasik, zajrzyj tutaj- skarbnica wiedzy na temat kp, mozesz zadac pytanie, lub nawet zadzwonic na dyzur eksperta p. Moniki , na pewno cos sie poradzi, mnie bardzo pomogla ta lektura :-)
Karmienie piersią - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl

Wiem ze juz podawalam kilka razy, ale moze sie przyda :-)

Życzę Wam pięknego dnia, radosnego weekendu!

Do góry