Tosiu, moja Julka dynda smoka i ssie tylko piers, jakos nie zmienila techniki ssania, nauczyli ja smoka dyndac w szpitalu, a byla tam beze mnie jakos sobie musieli radzic jak dzieci plakaly. Teraz wlasnie uzywa go przed zasnieciem, ale w nocy i jak spi wcale jej nie potzrebyny, za dnia jak sie bawi rowniez nie.Wolalabym zeby nie ssala smoka, ale to nie tragedia, przynajmniej tak jak napisalas nie wisi przed zasnieciem na piersi. Moja ma smoka z canpolbabies, bo takiego jej kupil moj P jak kazali przywiezc do szpitala, to juz drugi smoczek, bo tamtem wyrzucili w szpitalu, zeby do domu nie zabierac zarazkow.
Jesli chodzi o dorazne odciaganie i karmienie piersia. Ja odciagam tuz po karmieniu malej, najpierw z tej piersi co wlasnie nia karmilam, ile sie uda, pozniej troche z piersi drugiej, pelniejszej, i udaje sie sporo odciagnac, bo od 90 do 150 spokojnie. Nie martw sie ze zabraknie dziecku mleka, ono sie szybko wytwarza na bieżąco, spoko :-)
Jak ma byc zuyzte dzisiaj, to zostawiam na wierzchu w temp pokojowej i nie kaze podgrzewac, wtedy mozna wiele godzin jeszcze podawac , na pewno 8 h, ale jak sie juz podgrzeje tzreba zuzyc do godziny. Ale zalecaja dawac nasze mleczko w temp pokojowej, nie musi byc mocno cieple.
Jak sie da do lodowki to ponoc i 3 dni moze stac , ale jak sie juz wyjmie to tez z powrotem juz sie nie chlodzi.dlatego najlepiej odciagnac mleczko i dac do dwoch butelek, zeby jednorazowo ew podgrzewac jedna tylko porcej.Mam nadzieje, ze jakos w miare czytelnie to opisalam. ? :-) Ja odciagam laktatorem recznym aventu, zajmuje mi to 10-15 minut, a kiedys nawet 45 jak Julka byla w szpitalu. Na poczatku mleczko wcale nie kapie do butelki, trzeba sie troche napompowac :-)I warto umyc piersi ciepla woda tuz przed odciaganiem, lepiej leci :-)
Dagno, witaj :-)
ta polozna to jakis leniuch,albo na bezynie oszczedza. Powina pojechac do domu poloznicy i dziecka, obejrzec nie tylko warunki, ale jak spi dziecko-lozeczko, czy dobrze sobie radzisz z przewijaniem, kapaniem, obejrzec Twoje szwy i piersi i powinna przyjechac tyle razy , ile bedziesz potzrebowala, a nie raz... !Takze spokojnie moze dzwonic do poradni zamowic znowu wizyte poloznej, jakby co :-)