reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2010...

Nasz borsuczek znowu drzemie. Nie spał od 9.40 i wytrzymałz ledwoscia do 11. Troche sie pobawilismy, a jak włozyłam go do bujaczka to od razu ko mu sie przymyka. Chyba mu sie w tym nudzi i idzie spac:-D

Calineczko ja ubieram albo w cienki śpioch albo w body i skarpetki. A u nas jest tak ok 20 - 22 stopnie

U mnie tez tyle stopni, ale zawsze na nozkach cos długiego. Czasami troche lezy z gołymi nozkami, bo tak lubi. Ale nie za czesto bo zaraz sie boje ze zmarznie i przeziebi.

Hejka :)
Moja panna jescze spi po nocy :szok: ale juz sie kreci, wiec za chwile bedzie pobudka

Guusiu masz prawo sie pytac i masz prawo przesuwac szczepienia na jak najpóxniejszy termin, zasłaniając sie chociazby "wczorajsza gorączka dziecka", dla odwazniejszych posuniec zostawia sie w poradni oswiadczenie, ze zgodnie z karta praw pacjenta nie zgadzasz sie szczepic dziecka ....imie nazwiski, data urodzenia i terminy szczepien zostawiasz do wlasnej dyspozycji. Podpis rodzica
Okazuje sie, ze nie maja prawa nas ukarac, bo karta pacjenta przeczy tym praktykom jakie probowali stosowac-czyli przymus. Od kilku lat nie scigaja tego karami, o zadnym sadzie , prokuraturze nie slyszalam, zas o ponagleniach z sanepidu owszem, ale im poradnia przekaze oswiadczenie rodzicow i z reguly na tym sie konczy.
I nie jest prawda ze nie szczepia sie jedynie Romowie :) Nawet w mojej poradi jak sie dowiedzialam rodzice odmawiaja, alebo kupuja wlasne , mniej szkodliwe szczepionki.

Na razie do stycznia mam czas, bede myslala jak postapic dalej :)

Mialam juz pisac kiedys ale zawsze mi wypada, odnosnie bioderek i przewijania dziecka. Zapewne wszystko dobrze wiecie, ale zapytam...jak przewijacie maluszki, czy podnosicie za nozki do gory pupcie, czy tez lapiecie tylko pupcie i wtedy podkladacie pieluszke ?
Ponewaz to jest teraz bardzo wazne na etapie ksztaltowania sie stawow biodrowych- i bardzo wazne by nie lapac za nozki wcale, ale wlasnie delikatnie podnosic pupcie do gory i wkladac tak pampersa. Podnoszenie za nozki moze powodowac jego zle ksztaltowaie sie ( dysplazje stawow biodrowych).

Ja dzisiaj mam odwiedziny-delegacje z pracy, i mam stres czy zdaze ze wszystkim, jeszcze jakies ciasto musze kupic, ale pogoda do bani, nie wiem jak na dwor z mala wyjsc, no jakos musze. Maja byc o 16, juz sie boje :szok: ale moze bedzie fajnie i milo :-D

Zdązysz, zdązysz Beniaminko. Udanej wizyty zycze.

Odnosnie podnoszenia to staram sie podnosic pupke, ale za nozki tez zdaza mi sie złapac, a szczegolnie wtedy jak wirzga nogami tak, ze nie moge załozyc pampka.

Witam sie i ja!:-)
Dziewczyny co wy za sny macie brrr.. aż ciarki przechodzą!!
Gusia 3mamy kciukaski!
Moja niunia tez ladnie spała pobudka była po 2 potem po 6 noi w końcu na dobre przed 8 już wstałyśmy ;)
Wczoraj była u mnie koleżanka z synkiem starszym od Igi 5,5 miesiąca i wiecie cooo??? Jeszcze troszkę i go przegoni, kawał z niej baby przy nim. Tak się artystka darła cały czas że udzieliło się to jej małemu noi noi co..?? Musiałyśmy sie pożgna bo tak się darli oboje że nie szło rozmawiac. Ach te dzieci!!

Macie jakieś doświadcznie z nianiami elektronicznymi??????????????????????
Kurdę bardzo by mi się przydała, ale sama niewiem ktora z tych niezadrogich jest dobra. Doradzcie coś.. ;-)

co do niani to nie pomoge bo nie mam.
A co do dzieci to tak juz bywa. My teraz z siostra nie mamy kiedy pogadac bo jak sie widzimy to albo jej Ola kwiczy(ma 6,5 m-ca) albo Antos i tak non stop:tak::szok:. I jeszcze jej starszy synek, ktoremu tez trzeba jakos czas zorganizowac. Dzisiaj własnie przyjezdzaja na poł dzionka, ale na dłuzsze pogaduchy nie mamy szans:-D

czesc kochane! no nie zasnie mi nawet na 15 minut moja Gwiazda.. Beniaminko, właśnie wtedy gdy podjelam decyzje o nie pieluszkowaniu 'na wszelki wypadek' zaczelam jeszcze bardziej uwazac na stawy.. przy przewijaniu tylko pupcia, noszenie na zabke a nawet przy karmieniu, badz ssaniu cycka wkładałam jej reke miedzy nóżki zeby robiła zabke... no i u nas wsio oki.. Kochana, wizyta bedzie good i na pewno ze wszystkim zdążysz...powodzenia i stres a kysz!
Mycha co do niani nie mam pojecia :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
ja tez czasem mam koszmary.. nawet nie bede pisaC... :no::no::no:
Kasik my tez mielismy IIa, ale strawy byly badane w 6 tygodniu, wiec mogły takie byc i mialy czas na dojrzewanie.. potem profilaktyka i mamy zdrowe.. co do prostowania nózek.. moja ja k sie bawi zawsze ma wyprostowane, jak spi robi zabke :tak::tak::tak:
I b to juz jest lepiej... Panewki stawowe u dzidziusiów w roznym czasie dojrzewają dlatego trzeba dziecko nosić w pozycji na zabke , klasc na brzuszku itp aby kosci, stawy i panewki mialy mozliwosc prawidlowego wzrostu. Dopóki nie dojrzeja trzeba pilnowac by prawidlowo sie rozwijaly.. bedzie good
Miss zasnęła jupiiiiiii
buziaki

Dzieki Tosia, troszke podniosłas mnie na duchu
My to IIA tez mielismy jak mały miał 4 tyg. i 1 dzien. Wiec chyba za wczesnie sie na nie wybralismy. Ale jak dzwoniłam to mowiłam wiek dziecka i nic nie powiedzieli. Czyli chyba JolaMi ma racje, ze wszystko o kase sie rozchodzi. A jak bylismy drugi raz to miał 7 tyg. i wyszła wtedy juz IIB.
Mam nadzieje, ze bedzie dobrze. Tylko bardziej musze zwracac uwage, zeby nosic go na żabke.

kalcha dobry pomysł z tym watkiem. Ale w swieta to my chyba za duzo nie pojemy, jak cycolimy. Bo duzo potraw ciezkostrawnych, niestety.

reklama
calineczka27 ja ubieram 2 pary bodów ( na krótki i na długi) i połspichy albo rajstopki. 2 pary z tego fakty ze szelki mają na koncówkach taki jakby lakier i mały jak główką kręci to się rysował pod bródką, wiec najpierw body dł potem połspiochy, szelki i na to body z krótkim

KasikN82 tak nadal szelki, jak to dr powiedział 1 przykórcz pokonany ale nadal trzeba pracowac, ja jak mu "wkręcam nózki w stawy" to czuje ze ta lewa trudniej wchodzi, prawa głądziutko, dr mówi że lewa kość udowa nie centruje w panewce. jak zdejmujemy przed kąpielą szelki to Emil wszystkimi kończynami strzela na wszystkie strony. a i dr jak kładziemy go na żabkę to kazał układac palce stup do wewnątrz a pięty na zewnątrz nie na odwrót, bo przy szerokim rozstawieniu dziecko ciągle ma stópki na zewnątrz i zeby potem nie chodził jak kaczorek

kalcha mi pomysł z nowym wątkiem świątecznym bardzo się podoba, tylko ja ewentualnie podczytywać bedę, bo na ogólny nie zawsze czasu stracza a już wątek kulinarny to wręcz rozpusta :)

Beniaminka ja od początku tylko za pupkę podnoszę i mąż też, w ogóle jak na wizyte szłam to myslałam ze to tylko kolejne rutynowe badanie, przez mysl mi szelki nie przeszły, a tu ooo zonk. synka nosze tylko na brzuchu, w szelkach nie ma innej opcji.
umie jak z pracy byli w gosciach u Emilka to ja 3 ciasta upiekłam :) a to wynika raczej z faktu ze mi szkoda kasy na kupne, tymbardziej ze musiałam obdzielić 15 osób (Ci co do domu nie przyszli to dawałam do pracy) ale za to Emilek dostał śliczny kocyk

Ostatnia edycja:
zapomniałam z wami się podzielić zdolnością mojego męza, on od jakiegos czasu kaszle, mówie do niego wczoraj czy cos bierze na kaszel (mamy w domu ACC MAX) i on mówi ze tak że już zjadł całe opakowanie tabletek nic nie pomogło, ja do niego jakich jak te na kaszel się rozpuszcza? hehe a on mądry dzieciach zjadł opakowanie sudefet od kataru

Witam mamusie!!!
Ja was ciagle poczytuje,ale jeszczce nei skoncze czytac a tu alarm maly sie budzi i nie zadrze nic napisac.Dziasaj zaczynam od pisania,maly zansa.Wczoraj mielismy szczcepionke w nozki...bidulek plakal...a pozniej od 17 doslownie koncert i marudzenie,lekarka mwoila ze jak bedzie marudzil albo mial goraczke calpal dac mu to dalam wczoraj na wieczor i nocka byla spokojna bidulek ilez on musi sie nacierpiec i naplakac:((i jeszzce ten brzuszek mu dokucza nic nie pomaga,mam nadzieje ze to tylko kolki nic powaznego!!!a ja na nic nie mam czasu...nawet kwiaty podlac biedne moje roslinki dzisaj im dalam wody od tygodnia.
Juz oczeta jak piec zloty pobudka wiec znikam pospal 10 min.

Kasik, kochana Ib czy II b???
tu masz rozpiske:
Skale Graffa
Biodra prawidłowe:
Ia - alfa > bądź = 60', beta < 55'
Ib - alfa > bądź = 60', beta > 55'

Ukształtowanie panewki dobre
Kostny brzeg panewki ostry lub tępy
Obrąbek chrzęstny wąski i długi lub krótki o szerokiej podstawie.

IIa - alfa 50'-59', beta >55' - oznaczenie stosowane tylko u dzieci poniżej 3
miesiąca życia. Może być dodatkowo oznaczone "+" lub "-", gdzie:

IIa+ opisiuje się:
Ukształtowanie panewki dość dobre
Kostny brzeg panewki zaokrąglony

IIa- opisuje się:
Ukształtowanie panewki wadliwe
Obrąbek chrzęstny szeroki obejmujący głowę kości udowej

Biodra dysplastyczne:

IIb - alfa 50'-59', beta > 55' (oznaczenie dla dzieci powyżej 3 miesiąca życia)
Ukształtowanie panewki wadliwe
Obrąbek chrzęstny szeroki obejmujący głowę kości udowej

IIc - alfa 43'-49', beta < 70'-77'
Istnieje zagrożenie przemieszczenia głowt kości udowej

IId - alfa 43'-49', beta > 77'
Decentralizacja głowy kości udowej.

III - alfa <43', beta > 77'
Biodro podwichnięte:

IV - alfa <49', beta > 77'
Biodro zwichnięte.

hej mamusie :))
kurcze nie wiem co sie dzieje z moją niuńką od godziny 3 w nocy co godzine karmienie az do 12 w południe gdy juz wymiękłam i dałam butle..... zobacze ile teraz pospi... kazdy mi mówi ze mam małowartościowy pokarm a to przeciez ponoć mit....

weszłam sobie na stronke mojje lokalnej gazety i sie tylko zdołowałam - chodzi o przepowiednie baba vanga, ale nie bede Wam tu pisac bo mnie pewnie wyśmiejecie z reszta ja tez niby nie wierze w takie rzeczy ale po tym artykule.... ahhhhh :(

zmykam poczytac zalegolosci...

odnosnie szczepionek to wyczytałam opinie naurologa ze skojarzone wcale nie sa bezpieczne, i jest lekka przesada podawac 6 szczepien w jednym ukłuciu ponoc bardzo to obciąża układ nerwowy :?
Beniaminko z tego co dzis wyczytałam co wczraj napisałaś to WZW to gnój tak?? kurcze to moze ja nie podam 2 dawki... dzieki Ci wielkie za rozmowe masz taaaką duza wiedze jak dobrze ze tu jesteś z nami :)))))

Dokładnie Magi :)Tymczasem pozostaje nam wybierać "mniejsze zło" i być doinformowanymi.
My w kazdym razie tak szybko zaszczepić się nie damy, chociaż pewnie i tak nas drapną ;-)
I wybierajmy szczepionki bez thimerosalu.

Moja marudka jeszcze nie spi, co chwile biegam do sypialni ja utulic, podac smoczek i dalej ciumka, spróbuje ja dzisiaj wczesniej nakarmic, bo cos padam juz na pyszczek, moze sie zlituje i pójdzie spać, jak grzeczne dziewczynki chodzą :-) A ona dzisiaj je i je...i miała super kąpiel w duzej wannie, kapala sie razem z tata , była wniebowzięta, chyba zapiszemy sie na basen dla niemowląt. Tylko nie wiem kiedy zacząc, niby od 3 miesiaca zapisy, ale chyba cos to za wczesnie kurcze :szok:

Dobrej nocy ,papa !
ja pierwszy raz na basenie z Julia byłam gdy skonczyła ona 4m ale mysle ze mozna spokojnie i wczesniej zacząc.. jedyne co by mnie odstraszało to aura na dworze :/
hej kochane

dziewczyny ja w szoku jestem
Olaf wczoraj koło 22 zasnął na dobre, pobudka o 5 dopiero:szok: potem pomarudził z pół godziny i mój S. położył go na swojej poduszcze, ja zasnęłam, nawet nie słyszałam kiedy do pracy wyszedl, patrze obok a dziecko moje spi sobie smacznie, i tak śpi do teraz a już 9, co chwila się przepudza, poprzeciąga i śpi, ja juz posprzatałam ile mogłam, wykąpałam sie i czekam aż wstanie:-):-D chyba częsciej musze z nim do lekarza chodzic, moze to jakaś czarownica i dobry urok rzuciłam na niego:-D

dzis idziemy po wyniki i z wynikami do niej, trzymajcie kciuki aby wszystko bło ok.

Paulka straszny ten sen
skrzaciku Twój tez brrrr
ja tez miewam jakis dziwaczne koszmary, ostatnio ze mi się zgubił Olaf, wyszło ze go porwali, ja go szukałam i szukalam wszędzie, ale po 2 dniach go odnaleźli, wcześniej miałam sny ze Olaf nie żyje, ze go znajduje matrwego wrrrr nie nawidze takich snów

o budzi się mój jarzębinek ide zrobic mu mleczko
no prosze jaki Olafek grzeczniutki sie zrobił aż miło czytać :))
Witam sie i ja!:-)
Dziewczyny co wy za sny macie brrr.. aż ciarki przechodzą!!
Gusia 3mamy kciukaski!
Moja niunia tez ladnie spała pobudka była po 2 potem po 6 noi w końcu na dobre przed 8 już wstałyśmy ;)
Wczoraj była u mnie koleżanka z synkiem starszym od Igi 5,5 miesiąca i wiecie cooo??? Jeszcze troszkę i go przegoni, kawał z niej baby przy nim. Tak się artystka darła cały czas że udzieliło się to jej małemu noi noi co..?? Musiałyśmy sie pożgna bo tak się darli oboje że nie szło rozmawiac. Ach te dzieci!!

Pisalam juz pytanie na watku zakupowym, ale spróbuję jeszcze tu...

Macie jakieś doświadcznie z nianiami elektronicznymi??????????????????????
Kurdę bardzo by mi się przydała, ale sama niewiem ktora z tych niezadrogich jest dobra. Doradzcie coś.. ;-)
czytałam ale nie odpisałam bo nigdy z żadną nianią nie miałam do czynienia...

Sara ja tez czekam na akwarium i mam nadzieje ze sie spodoba ...

asia:-D
u mnie samesame od 2dni mam gabiske przyklejona do cyca,jest spokojniutka ale poje10min-pospi 20 i to na rekach:nerd::nerd::nerd::nerd:i tak caly dzien

w nocy3-4 karmieenia. abyly juz tylko 1-2,spi ladnie ale w dzien nie moge nic zrobic:confused: nadia juz sie poddala,mama ciagle z cycem na wierzchu...'gabi ciagle je?":baffled:
wydaje mi sie,ze mamy kryzysy albo skoki dziewczyn w tym samym okresie:tak:
walnij se flaszke...karmi, zawsze mi pomaga:tak:

reklama
hej kochane

my juz wróciliśmu jakis czas temu

no i nie ma żadnej infekcji w krwi ani w moczu ale mały ma niedokrwistosc, czyli anemie:( ponoc dlatego ze ja miałam w ciązy, dostalismy żelazo, witamine b6, kwas foliowy , ale się tego nazbierało, pogubie się co kiedy dawac.

Zamówiłam papmki u mojego znajomego tez się tym zajmuje i mam 144 za 70 zł, i 60 szt jakis pampers fit za 35 , tak więc 204 szt za 105 zł wiec się opłacało.

asiek kochana co to jest ta przepowiednaia baba vanga??? daj linka? co do małowartościowego mleka to ja słyszałam ze to moze byc prawda i dziecko moze się nie najadac, ale slyszałam tyle róznych zeczy na temet karmienia piersią ze nie wiadomo co prawda co nie.

tak wogóle luknęłam dziś na zdjęcie z usg bioderek i na karte co od nich dostałam i ja nie mam tam napisane nic w stylu IIb, I b czy cos takiego, ale pisze zalecane i tu nie mogę sie rozczytac i wygląda jak pieluszkowac, ale nic mi nie mówili ze mam pieluszkowac, wiec nie mam pojecia:baffled:

mycha ja tez nie mam doswiadczenia z nianiami, bo my mamy 1 pokój więc nie potrzebne nam to, poszperaj po necie, pewnie znajdziesz dużo opinii.

tak wogóle nadrobiłam was teraz i czytam ze wy macie kontrole z bioderkami za np. 3 miesiące a my dopiero na kwiecień:no: może ja ich źle zrozumiałam:(ale napisane ze na kwiecień
aha a co do łapania za nóżki przy przewijaniu to na czasami złapie jak kupy ogarnac nie mogę, bo mały nimi wierzga a potem wszystko w kupie

Ostatnia edycja:
Do góry