Witam!
dołączam się do ekipy z mięsowstrętem...
U mnie odwrotnie. Mięso mogłabym jeść ciągle. Przedwczoraj tak mnie ssało na mięso, że musiałam przez śniegi lecieć po kotlety. Upiekłam i na raz dwa zjadłam
Trixi jesli masz termin na 1 marca a teraz jesteś w 10t i 2d czyli tak jakby już w 11stym tygodniu to chyba trochę późno na to badanie? To badanie ma największy sens do 14-stego tygodnia a Ty będziesz wtedy już w 15-stym? Albo?
I to właśnie mnie w lekarzach denerwuje. Albo nic nie mówią albo mówią coś a jak przychodzi do badania to kilka dni zwłoki "nie zaszkodzi" i bądź tu człowieku mądrym
Acha i jakbyś miała jakieś info o Mutterschutz to ja również chętnie poczytam
Saraa ja też brałam progesteron i prawie nie mogłam się ruszać. Tak mnie mdliło i byłam słaba. Ale po wizycie Ginka powiedziała, że mogę odstawić. Całe szczęście
A jeśli chodzi o Minijob to wiem co nieco o Mutterschafstgeld (1) i Elterngeld (2).
Ad. (1) też Minijobberzy dostają MG ale zalezy to od formy ubezpieczenia. Jesli oprócz mini-pracy jesteś ubezpieczona rodzinnie to otrzymasz jednorazowo kwotę 210 EUR jako MG.
Jesli jednak masz mini-pracę i jesteś ubezpieczona w Kasie bez prawa do chorobowego (np. Studenci) to nalezy Ci się 13 Eur za każdy dzień MG od kasy.
Ad. (2) też zależy od tego czy postanowisz zostać w domu czy nadal wykonywać Minijob.
Jesli zostaniesz w domu to dostaniesz co miesiąc kwotę obliczaną według wzoru:
Za każde 20 Euro które brakuje Ci do 1000 Euro dostaje się 1 punkt procentowy więcej EG. Przykładowo przy zarobku dokładnie 400 Euro na miesiąc EG wychodzi 388 Euro.
Jesli natomiast dalej będziesz wykonywać Minijob to dostaniesz 300 Euro Elternegeld miesięcznie.
Źródło: Gazeta "Elterngeld" ze stycznia 2010.