Witam
Ciąża trwa 40 tygodni ale jest przyjęte, że dwa tygodnie przed i dwa tygodnie po rodzą się dzieci również o terminie, ja np. tak urodziłam swoją córeczkę dokładnie 2 tygodnie wcześniej niż przewidywał termin a powiem szczerze, że dzień wcześniej byłam u lekarki i wszystko było idealnie, nic nie zapowiadało, że to już!!Co do tych tygodni ciąży to bardzo łatwo obliczyć, bo ciąża liczy się od pierwszego dnia miesiączki i tak np, dziewczyny, które mają termin na 26 września, to u nich ciąża liczy się od 19 grudnia, choć wtedy praktycznie jej jeszcze nie było, ale tu właśnie jest te dwa tygodnie możliwej różnicy
Co do usg 3i 4D to te usg mają przede wszystkim na celu wykrycie jakichś nieprawidłowości, my nie dostrzeżemy nic niepokojącego na obrazie, ale lekarze specjalizujący się w tych badaniach dokładnie wiedzą co mają sprawdzić na obecnym etapie rozwoju, co mają pomierzyć,na co mają zwrócić szczególną uwagę, wiem bo sama miałam te badania już dwa razy robione i ja miałam usg robione prywatnie i nawet moja pani ginekolog (chociaż też chodzę prywatnie) sama poleciła mi świetną specjalistkę, bo te urządzenia, które są na wyposażeniu gabinetów ginekologicznych są za słabe, żeby wykryć jakieś nieprawidłowości np. w serduszku!!Co do nóg opuchniętych to przy Oliwii tzn pierwszej ciąży zaczęły mi dopiero tak kolo 8 miesiąca dawać się we znaki a przy tej ciąży już widzę, że z nóg powoli robią się baloniki ale jeżeli się trochę odpoczywa z nogami uniesionymi do góry, ogranicza się sól i jednak picie to są spore efekty
A co do upałów to cieszmy się na razie, że jest jeszcze w miarę, bo pamiętam poprzednie lata, gdzie ludzie namiętnie się już opalali w kwietniu
Ale się rozpisałam hiiii!