reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2009

Moniczka z tym poceniem się bywa różnie. Moja też się pociła ale nie była jakaś mokra poduszeczka tylko głóko i lekarka powiedziałą,że to normalne, jednak wyszła krzywica i stąd te 2 krople witaminki.
Agawa ja też kaszkę podaję łyżeczka. Aprpo kaszek to jakie podajecie dzieciom???
I powiedzcie co za fenom z tą żyrafką też slyszałam,że jest niezawodna ale mi to też wygląda na taką zwykła gumową zabawkę,choć cena jest dość wysoka, a opinie ma fantastyczne.

reklama
Moj Michas uwielbia kaszke bobovita smaczny sen z brzoskwiniami :tak: je ja na noc a rano do tej pory jadl mleczno ryzowa bobovity z bananami wlasnie nam sie skonczyla i jutro po raz pierwszy zje z malinami.

iza jot my z maluszkiem (naszym starszakiem;-) zwiedzilismy sporo:-) Od 5 m kiedy to po raz pierwszy lecial samolotem, byla Francja-przesuper:-)Wlochy bajka:-) Szwajcaria nie do opisania, Holandia sliczna, wszedzie wlasciwie da sie z dzieckiem jezdzic, trzeba tylko wczesniej obcykac sobie wszystko, poczytac w necie!!Podroz tylko jest meczaca dla dziecka-aczkolwiek Olis uwielbia podroze i nigdy nie bylo z nim problemu:-) Zawsze wyjezdzalismy w nocy albo o swicie, wlasnie ze wzgledu na dziecko:-) Zatrzymywalismy sie tylko wtedy, gdy Olis nie spal:tak:
Gorzej jak dziecko ma chorobe lokomocyjna...:-(

Sprawdzałam te pocenie Dziewczyny i więcej się nie pojawiło, chyba była za grubo ubrana:zawstydzona/y: Panikara jestem i tyle, ale tak czy siak za tydzień planuję zamówić prywatną wizytę do domu, aby inny doktor obejrzał Gwiazdeczkę i powiedział, czy trzeba nadal 2 krople wit. D czy nie- Gabi ma ją w mleczku modyfikowanym plus Vigantal- niedobór szkodi, ale nadmiar różnie.

Co do kaszek, moja Gabi na początku lubiła z Hippa z jabłuszkiem, ale potem jej się odwidziało. Teraz bardzo ładnie pałaszuje kaszkę Bebilon jabłuszkową. Od dwóch tygodnia jesteśmy na zwykłym Bebilonie- jest bardziej energetyczny, niż Bebilon Comfort, który jadła do tej pory. Sarenka27 jeśli Twoja Malutka dostaje modyfikowane mleczko, to najlepiej spróbować kaszkę na bazie stosowanego mleczka.

Dziewczyny a jakie stosujecie pieluszki, ja dotychczas Pamperaki, ale spróbowałam z Biedronki DADA i mogą być, dziś też kupiłam z Lidla i chyba są bardziej miękkie niż DADA. Skoro to i tak pieniądze wyrzucone do śmieci w dosłownym znaczeniu tego słowa to szukam tańszego rozwiązania;-)

Kolejny dzien Michal nie chce jesc :-( Wczoraj wykapalam go w nadmanganianie ze tez wczesniej na to nie wpadlam ... ponoc ladnie wybija zarazki i powinnam go w tym kapac przez ta bakterie zeby do moczu nie weszla . Czy ktoras z was kapie w tym?? bo nie wiem ile tego dawac w aptece mowili ze pol lub cala tabletke ale nie wiem na ile wody :confused:

powiedzcie mi jeszcze czy ktoras z was robila dziecku mocz?? do czego zbieralyscie ?? bo ja robilam kiedys i do takiego specjalnego woreczka ale teraz wyczytalam zeby tego nie robic tylko od razu do pojemnika bo te woreczki falszuja wyniki :confused: a Michal mi robi na zlosc bo na codzien jak lezy bez pieluchy to sika mi po scianach albo jak go do wanienki wkladam to zaraz fontanna a jak trzeba zebrac to wisze nad nim kilka godz i nie sika !!

I jeszcze pytanko odnosnie dicofloru czy ktoras z was podaje ?? kiedys chyba Indygo pisalas. bo sie zastanawiam czy mozna zamiast w saszetkac dawac z kapsulek sa wiele tansze a w aptece mi powiedzieli ze to jest to samo tylko w innej formie a z kolei dzis pediatra poweidziala ze lepiej w saszetkach wiec juz sama nie wiem skoro to to samo .. :confused:
a mam podawac 2 razy dziennie wiec miesiecznie to mnie wyjdzie prawie 120 zl a w kapsulkach polowe ... do tego zageszczacz mleko pampersu pieluchy itp itd a mi juz nie placa :(
W związku z tym że z zawodu jestem farmaceutą to się trochę powymądrzam :tak:;-):rolleyes:
Nadmanganian działa odkażająco i ściągająco.Na skórę stosuje się roztwór 0,05% a na błony śluzowe 0,025%. Do kąpieli radzę jednak robić słabsze roztwory ze względu że nie masz pewności czy odrobina nie dostanie się np do oczka czy buzi dziecka (np mały obliże paluszki:blink:) A więc proponuję 1 tabletkę na 1-2 litry wody do uzyskania jasno różowego zabarwienia. Tabletkę zawsze najpierw rozpuść w szklance ciepłej wody i dopiero wlewaj do wanienki by mieć pewność że na dnie nie zostanie jakiś pył czy nie rozpuszczony kryształek bo może on poparzyć skórę lub nawet prowadzić do martwicy tkanek.

Co do woreczków do badania moczu to są one jałowe ale często fałszują wyniki z winy rodzica tzn. są nieprawidłowo zakładane. Polecam przy badaniu ogólnym. Natomiast gdy robimy posiew zależy nam by wyszły tylko bakterie z moczu a więc ważne by nie zanieczyścić go np tymi z naszych rąk czy z skóry dziecka gdzie oczywiście sobie bytują i są naturalną florą. Dlatego robiąc posiew proponuję łapać mocz "w locie" tak by nie dotykać do skóry dziecka brzegiem foli woreczka czy pojemnika na mocz. Mamy wtedy pewność że wyniki nie będą sfałszowane a wyhodowane bakterie rzeczywiście znajdują się w moczu. Przy trudnościach z wywołaniem siusiania można rozkręcić kran :-D U nas działa!

Wreszcie Dicoflor możesz spokojnie dawać w kapsułkach (tzn jej zawartość ;-)). Różnica między tym w kapsułkach a tym z saszetki jest taka że w saszetkach ma większą zawartość węglowodanów a więc większą wartość energetyczną. Poleca się go zwłaszcza dla niemowlaków karmionych piersią by zwiększyć tym przy okazji "kaloryczność" mleczka. Michałek co prawda kruszynek ale i tak więcej kilodżuli dostanie np w kaszce niż w saszetce Dicofloru a i w tym z saszetki i z kapsułki zawartość żywych kultur bakterii jest taka sama ( 3 miliardy )

Hehhhh koniec wykładu. Mam nadzieję że się to na coś przyda :sorry2:.

Sarenka wole się mężowi nie przyznawać ile za nią dałam bo by mi dał:-). Trochę żałuje, że ją kupiłam. Ala siedzi cicho, no ale co z tego pewnie jakby podpasowała jej inna zabawka też by siedziała.

Witam dzis z rana, mój synek spisał się dziś na medal, wczoraj dał popalić, dziś obudził się tylko 2 razy na jedzonko i spał do samiuśkiego rana (kazałam nawet męzowi w nocy zobaczyć czy nic nie stało się, bo taki grzeczny był):-)
tak wiec mama wyspana = zadowolona.
co do wykładu- to Mulatka super wykład, jak cos nie będziemy wiedzieć liczymy na Ciebie:)
Co do pocenia, to u nas też czasem główka mokra i poduszka, ale ewidentnie jak niuniowi jest za gorąco.
A co do pieluch, to ja używam Dadę, na początku jak używaliśmy 2 były pampki, ale przy 3 się zniechęciłam wychodzącą wiecznie kupa i przerzuciłam na dadę, przy 1 córce używaliśmy też tychz tesco fioletowych-ale cena już wysoka, i z lidla-były takie z kreską co zabarwia ją mocz, nie wiem czy nadal są.
ja bynajmniej dadę polecam!(w przeliczeniu sztuk i tak wychodzi taniej) dla mnie różnica wyrzucić 54 a ok30 zł do kosza.

reklama
My również z pampersów przerzuciliśmy się na Dadę-jak do tej pory starczają 3. No właśnie-czy któraś używa już 4? Bo M na zakupach wypatrzył 4, ale nie kupił bo podobno ta sama cena a o połowę mniej w opakowaniu:confused:. Póki co mały mieści się jeszcze w 3...
A kaszki używamy z Bobovity.

Do góry