reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2009

Kroptusia trzymam kciuki żeby badania wyszły dobrze!

drogi Panie, wyjaśnijcie proszę co Wy właściwie rozumiecie pod pojęciem USG GENETYCZNE? dodam że przezierność karku, długość kości udowej każdy gin ma obowiązek zrobić, na zwykłym usg, nawet bez Waszej wiedzy i zgody.

edit: podczas zwykłego usg w ok 12-14 tc gin powinien sprawdzić też obecność kości nosowej.
wydaje mi się że na tym usg genetycznym lekarz sprawdza czy dzidziuś nie ma żadnych wad genetycznych itp.

reklama
Dziewczyny od którego tygodnia USG robi się już przez powłoki brzuszne ?

Ostatnio rozmawiałam z koleżanką i ona mówiła że już przy usg genetycznym jest szansa na to żeby lekarz podał płeć dziecka ... ? 14 tyg. to nie za wcześnie ? co Wy o tym słyszałyście ??

Buziaki i trzymajcie się !!

Podobno dla kobiet w ciąży Szwecja to raj, prawda to?
Hmmm - w sumie sama nie wiem, ponieważ ja jako tako tego nie odczuwam ;-) Po porodzie ma się - cały rok urlopu macierzyńskiego i zdecydować można, kto zostaje z maleństwem w domu - na ogół rodzice rozdzielają ten "obowiązek" na dwa etapy - w pierwszym co oczywiste - z dzieckiem zostaje mamusia, natomiast w drugim tatuś. Ogólnie to raj jest przede wszystkim dla dzieciaczków, ponieważ są one wychowywane w całkowicie bezstresowy sposób. Za klapsa można stracić prawo do opieki nad dzieckiem, a w szkole pierwsze czego uczą - to do kogo zgłaszać skargi na rodziców. Ostatnio strasznie głośno było w Szwecji o polskim małżeństwie lekarzy, którzy w czasie zakupów w supermarkecie klapsnęli rozzłoszczonemu dziecku w pupcię - nim doszli do kas - tam już czekała policja - dzieci oczywiście zostały odwiezione do pogotowia opiekuńczego i nie wiem jak sprawa się zakończyła... To co można nazwać rajem - to w sumie jedne z najlepszych w świecie zaplecze opieki społecznej i warunki socjalne. Ale na ten temat jeszcze niewiele wiem - mieszkam tu od ok 2 lat - więc nie zdążyłam zbyt "wiele" przeżyć. Wszystko będzie dla mnie czymś nowym...

tak ma być, czeste oddawanie moczu to jeden z objawów ciaży, macica ucieska na pęcherz, dlatego czesto wydaje nam sie, ze już tak mocno nas ciśnie, a sikamy kilka kropel, ja tez czesto chodzę do toalety,czasem cały dzień mogłam nie sikać, a teraz....stały bywalec:)
HEJ dzieki za odpowiedz.
A wczoraj znow mialam ostrą biegunke, ja juz nie wiem co jest grane nikt nie ma w domu tylko ja...co chwila musze robic sobie diete, no i jak tu dostarczac jakichs witamin dzidzi???:wściekła/y:

Ostatnio rozmawiałam z koleżanką i ona mówiła że już przy usg genetycznym jest szansa na to żeby lekarz podał płeć dziecka ... ? 14 tyg. to nie za wcześnie ? co Wy o tym słyszałyście ??

usg przez powłoki brzuszne można robić podobno koło 12tygodnia.ja też słyszałam że przy usg genetycznym można uslyszeć o płci dzidziusia tylko to zależy pewnie też od lekarza i jego doświadczenia na ten temat.

hej to zalezy chyba jaki lekarz ma sprzęt - ja byłam u gina w 7 tyg i 4 dniu i robila mi usg przez brzuch i widziała serducho ale ze ja z tej radosci zaczelam sie smiac i plakac jednoczesnie i nic nie widziałam to zrobila mi dopochwowo zebym i ja mama niedowiarek mogla zobaczyc serducho:-). przy okreslniu plci jest tak samo - jesli ma dobry sprzet a dzidzia chetnie sie pokaze od strony płciowej:zawstydzona/y: to pewnie jest mozliwe by 14 tygodniu dojrzec kto tam mieszka:tak:ale lepiej poczekać na usg w starszej ciązy - moja kolezanka na usg w 27 tygodzniu dowiedziała sie ze córeczka a teraz wychodzi ze synek a tu wszystko różowe...
pozdrawiam

Witajcie!
Kroptusia , widzę że sytuacja w pracy uległa radykalnej zmianie :) - to super!
Ja też się martwiłam tym całym Igg i Igm. Najpierw zrobiłam Igg i było baardzo wysokie. Pierwsze co lekarz zapytał czy mam kotka w domu i od kiedy.Kiedy powiedziałam, że od jakiś 3 lat, to stwierdził, że raczej wysokość Igg mogła być spowodowana przeziębieniem ale dla pewności zrobić Igm :szok:. No to zrobiłam i ..na szczęście wyszło, że już przechodziłam tę całą toxo.

A u mnie zaczęły sie mdłości na maxa.:baffled:. Nie ważne co i ile zjem...wszystko mi podchodzi. Od przyszłego tygodnia idę chyba na urlop (wykorzystam zaległy) i mam nadzieję że trochę odpocznę ...

Miłego dnia!

No i sie naczytalam o cytomegalii w ciazy i to byl duzy blad....ale nie krzyczcie na mnie :-( przejawia sie bezobjawowow w 10% tylko temperatura, zlapac mozna czesto w zlobku, przedszkolu i malych dzieci...powoduje ble ble i ble pisac nie bede, w 40-50% ma taki i siaki wplyw itd....poczytalam cale forum i leb mi peka....

Nieswiadomosc jest jednak darem :-(wolalabym tego wszystkiego nie wiedziec, jutro jade i na wynik czekam 10 dni i zobaczymy albo woz albo przewoz...z tego co czytalam sie nie leczy, szczepionek nie ma zostaje modlic sie by dziecko nie urodzilo sie mega chora....

Sory sory i sory musialam sie wyzalic mam dola, M obiecal super lody, film na wieczor i co sobie zazycze oraz niespodzianke ze przestane myslec i ze bedzie ok bo to jego ukochany groszek i dostane kopka w pupke zaraz mam go sluchac...rozsmieszyl mnie przez tel i wogole...kochany jest, gdyby nie te jego wsparcie mial dzis gdzies jechac i wrocic jutro ale zostaje tylko z uwagi na moj nastroj....

To tyle uciekam na big lody i fryty

Witajcie!
Kroptusia , widzę że sytuacja w pracy uległa radykalnej zmianie :) - to super!
Ja też się martwiłam tym całym Igg i Igm. Najpierw zrobiłam Igg i było baardzo wysokie. Pierwsze co lekarz zapytał czy mam kotka w domu i od kiedy.Kiedy powiedziałam, że od jakiś 3 lat, to stwierdził, że raczej wysokość Igg mogła być spowodowana przeziębieniem ale dla pewności zrobić Igm :szok:. No to zrobiłam i ..na szczęście wyszło, że już przechodziłam tę całą toxo.

A u mnie zaczęły sie mdłości na maxa.:baffled:. Nie ważne co i ile zjem...wszystko mi podchodzi. Od przyszłego tygodnia idę chyba na urlop (wykorzystam zaległy) i mam nadzieję że trochę odpocznę ...

Miłego dnia!

Dzieki u mnie chodzi o cytomegalie ... toxo nie jest grozne jest do leczenia i sa antybiotyki na cyto nie ma i powoduje zmiany w org i rozwoju dziecka, wady itp...jestem dobrej mysli nic innego mi nie pozostaje

reklama
kurcze dziewczyny jak to sie dzieje ze tak długo czekacie na wyniki badań? ja mieszkam na wsi ale jednego dnia rano ide do laboratorium np. oddac krew czy inny mocz a nastepnego dnia po 10 mam wyniki - wszystkie z wyjątkiem badań na posiew no bo trzeba pochodować;-)Kroptusia trzymam kciuki za twoj IgM i system nerwowy przez te 10 dni!!:baffled:

Do góry