reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

Ojjjj.....i ja nie zagladalam tutaj ze 100 lat :-D
Witam serdecznie.
MARMI - ciesze sie ze z mala wszystko ok :-):tak:
Tez bym juz chciala probowac odstawiac te tabletki...ale nasza endo mowi ze dopiero okolo 2 roku zycia :dry:
A Kuba rozwija sie super....wyniki po lekach swietne.
MARCHEWKA - widze ze u Was przypadek bardzo podobny do naszego ;-)
Kuba tez ma tarczyce....ale pracujaca zle :sorry2: No i z kamieniem mam ten sam problem - od zawsze jest niejadkiem......tylko teraz sie juz nie da nawet na spiocha ;-)
I powiem Ci jeszcze ze naprawde warto sie przebadac - ja od dluzszego czasu mam objawy niedoczynnosci tarczycy....wyniki badan wykazaly "skaczący" poziom tsh - raz wyzszy, raz nizszy, choc w sumie zawsze w normie....Usg wykazalo ze tarczyca wyglada jak przy niedoczynnosci Hashimoto. Endo drazyla dalej.....zalecila zbadac przeciwciala - antyTPO wyszlo w normie....i niedawno antyTG - i tu szok: wynik 677 przy normie 40 :sorry2: Do tego z kilkumiesiecznej obserwacji wynika ze FT4 systematycznie spada (choc nadal miesci sie w normie)..............No i w zwiazku z tym ze obecnie jestem w ciazy tez musialam zaczac brac tyroksyne - ale i tak podobno jest bardzo duze prawdopodobienstwo ze kolejna dzidzia bedzie miala niedoczynnosc :dry:

reklama
Witam wszystkie mamy. Jesteśmy po wizycie u ENDO z 2 miesięczną Gabi. Wyniki TSH wynoszą 1,39 a FT4 17,5. Doktor jest zadowolony i kazał utrzymywać dawkę przez kolejny miesiąć 25mg/dobę. Był bardzo zadowolony, że tak szybko udało mu się ustawić Malutką. Cieszę się ogromnie z tego forum, że możemy się wspierać drogie MAMUŚKI . ANETA życzę dużo zdrówka!! MARMI powodzenia trzymamy kciuki :)
POZDRAWIAM wszystkie mamy.

W poniedziałek idziemy do endokrynologa. Zapytam o tę niedoczynność Hashimoto i o badania.
Jestem ciekawa jakie będą Olka wyniki, bo nie byliśmy u endokrynologa od 2 miesięcy. Po raz pierwszy tak długi okres od poprzedniej wizyty. Wcześniej chodziliśmy co miesiąc, ale tym razem pani doktor prosiła o wizytę za 2 miesiące. Dziękuję za pozdrowienia.
Po wizycie na pewno dam znać jak jest. Aneta trzymam kciuki za Ciebie i maleństwa (również to w brzuszku). Trzeba wierzyć, że będzie wszystko dobrze.

U nas wszystko w normie.
Ciekawa jestem, czy znacie kogoś kto ma dziecko z niedoczynnością, którego tarczyca po pewnym czasie zaczeła pracowac prawidlowo? Po czym to można poznać? Czy tylko po wynikach TSH?

Witam wszystkich.
Chaciałam Was trochę uspokoić. Mój syn ( teraz już 24 letni ) urodził się bez tarczycy. Jest cały czas na lekach. Poziom hormonów wahał się w zależności od etapu rozwoju, ale częste kontrole pozwalają wyłapać te momenty i korygować leczenie.
Nie martwcie się też tak strasznie niską wagą waszych dzieci. Mój syn zawsze chyba był najchudszym dzieckiem na osiedlu. Za to do tej pory je za pięciu i nie tyje. Właśnie został ojcem i urodził mu się zdrowy syn.
Problemy zaczną się kiedy dzieci pójdą do szkoły i pojadą na wycieczkę, bo nie każdy nauczyciel chce się bawić w pielęgniarkę.
Poza tym, że syn musi pamiętać o tabletkach funkcjonuje najzupełniej normalnie.
Nie załamujcie się. Kontrola, kontrola i jeszcze raz kontrola, a wszystko będzie ok.

Witam wszystkie Mamusie. Dawno mnie tu nie bylo ale juz nadrabiam zaległości :tak:

U nas wszystko w normie.
Ciekawa jestem, czy znacie kogoś kto ma dziecko z niedoczynnością, którego tarczyca po pewnym czasie zaczeła pracowac prawidlowo? Po czym to można poznać? Czy tylko po wynikach TSH?

Wszystko wygląda na to, że moja Maja jest takim dzieckiem :-) 9 wrzesnia odstawiliśmy jej leki, po 4 tygodniach była kontrola i wszystko jest w porządku
:-D Za 3 miesiące mamy znowu sprawdzić poziom TSH i FT4 i mam nadzieje, że pożegnamy u niej niedoczynność... U nas było tak, że u Mai zmniejszaliśmy dawki i przy każdej miała, jak to określiła endokrynolog, za dobre wyniki. I w końcu w wieku 9 miesięcy odstwilismy leki w ogóle.

Ja również dziękuję babci Hani za pokrzepiający post:) Dobrze, że wykryto u syna niedoczynność. Bo 24 lata temu chyba nie było badań przesiewowych? Czy się mylę?

Pozdrawiam wszystkich i życze zdrówka ;-)

Ojej MARMI - to super wiesci :tak::-):tak::-)
Fajnie ze juz odstawiliscie leki.....Moj Kuba ma 1,5 roku i na razie endo lekow nie chce jeszcze odstawiac.......:sorry2:
Ja teraz w ciazy tez na euthyroxie....juz 3 razy mialam dawke zwiekszana.....
I juz mam zapowiedziane, ze 6 tyg. po porodzie mam przyjsc na kontrole i badania - dla mnie, dla Kuby i z dzidzia ktora sie urodzi....takie "rodzinne" wyjscie :baffled:

Dzięki Aneta23 :-)
Wiesz, dobrze że jesteście pod tak dokładną opieką. Ciekawe czy Twój maluszek uchroni sie przed tym choróbskiem... Oby tak:tak:
Widzę po suwaczku, że już niedługo się pojawi :-D Trzymam kciuki!! Ostatnio byliśmy u znajomych, którzy mają 1miesięczną córeczkę... Już nie pamiętam Mai takiej małej ;-)Rozwaliła mnie ta dzidzia na łopatki... Taka malutka i słodka. Też bym chciała mieć jeszcze jedno takie małe :-) Może kiedyś... ;-)
Pozdrawiam cieplutko

reklama
Dziekuję bardzo, Pani Haniu za pokrzepienie.
Myślałam o tym właśnie problemie z wycieczkami. Nawet jeżeli wychowawca się zgodzi być pielęgniarką to i tak niepewność, czy dziecko będzie przypilnowane jest zbyt duża. Nie wiem czy zdecyduję się na wysłanie Olka na wycieczkę :no:, ale przecież to takie fajne przeżycie :sorry2:.

Do góry