Witajcie.Dopiero znalazłam ten wątek i ciesze sie że nie jestm sama:-)
Moja Weronika urodziła sie w 42tygdoniu ciązy przez cc.wazyla 3550g i 53cm długosci.Była troche niedotleniona po porodzie,ale ładnie jadła i wszytko było ok.Problem pokazał sie przy żółtaczce,w szpitalu miała lampy ale żółtaczka dosyc długo nie chciąła zejsc.W 14dniu dostałam telefon z IMiD w Wawie,żebym jutro przyjezdzała z córka na badania w kierunku niedoczynnosci bo z testów przesiewowych wyszedł podejrzany wynikNa drugi dzień byłam w instytucie.Zrobiono córke tsh i resztę hormonów.Poczekalismy na wynik i o zgrozo powyzej 100 (wyzej juz nie oznaczali)!Dostała na początek przez kilak dni po 25mg a po tym po 50mg.Przez ta żółtaczkę pojawiło sie wzmożone napięcie mieśniowe,do tego asymetria ciała i głowy ale skuteczna rehabilitacja pozwoliła na to że órka zaczęła chodzic majac 14miesiecy(siedziec jak miała 8 a raczkowąła majac 10)).z tym że czesciwowo było to tez wina dysplazji stawów biodrowych i unieruchomienia przez 3miesicae.Usg głowy i bruszka w normie.jak córka miała niecałe 3mieisace pojawiałam sie z nią na kontroli u endo- okazało się że dobrze toleruje ta dawke więc kontrol za 3 msieace.MNa kolejnej wyszło ze tsh ma 0,3
czyli za małe!.DAwka zmniejszona z 50mg Eutyrox-u do 37,5 na dobe oczywiscie:-)po kolejnej kontroli Pani doktor kazała mi zadzwonic i powiedziała żeby zwiekszyc dawke do 50znowu.Okazłąo sie że przy zmniejszeniu dawki do 37,5przez 3 mieisiace tsh podskoczyło do 70
na kolejnej wizycie kontrol i tsh ok.3(nie pamiętam dokładnie) i miała rbione badania w kierunku tyreoglobuliny(białako budujace tarczyce).Okazało sie że tego białka ma 0.03 ( anorma od 0,2chyba)-czyli sładowe ilosci.To było jak Weronika miała 14meisiecy.Pani doktor swtierdziła że nie bedzie robiła próby odstawienia bo skoro tsh rosło jej po nizszej dawce i do tego prawie nie ma tyreoglobuliny to raczej i tarczycy nie ma.Miała wykonany wiek kostny ale o wyniku przekonam sie na początku marca.
W chwili obecnej nie widac że Weronika zaczęła tak pozno chodzic-juz biega:-)zreszta szybko nadrobiła zaległosci:-)Sporo słów juz mówi,duzo rozumie.Sprawnie posługuje sie klockami-układa wieże,wkłada w rózne otwory,pisze na znikopisie kresląc pętelki(już od 2 meisiecy) i trzyma prawie poprwanie długopis.Nie nzlaezy do chudrelaczków
jak miała 3 msieące to ważyła 7kg(na samej pirsi była).Teraz ma 16miesiecy i wazy 14kg
ale tez jest wysoka bo ma 82cm(ale to po tatusiu
W chwili obecnej dostaje Eutyrox 50mg raz na dobę i birzez tabletke bez problemu(oczywiscie rozktuszona).
Ja w ciązy i po ciązy nie maiłą problemów z tarczyca,ale w 5 tygodniu ciązy miałam operacje i podejrzewam ze to spowodowało uposledzenie wzrostu tarczycy.Ale słowa
babciHani bardzo mnie pocieszyły.
Pozdrawiam wszytskie starpione tarczycowe mamy