reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

Ania prosze;)ja tez bylam w Pobierowie;))))
Dom Gościnny Piaski;)zresza u jednej dziewczyny z forum;)))
od ich domu do morza jakies 300m;)ja bylam tylko tydzien ale bylo zaj...fajnie;)))

bylam wczoraj z mala u endo.
z poprezdnich badan krwi wyszlo jej tsh 3,4 i powiedziala ze ona sie trzyma gornej granicy b jest 3,6 granica.ale to bylo pol rokutemu.
wiec od razu zwiekszyla jej dawke z 62,5 na 75mg bo Weronika jest duza 11cm i 19,5kg.
a listopadie na kontrol,bo teraz jej krwi nie pobierala.
usg tez nie miala bo nie chciala sie polozyc,a doktor powiedziala ze jej na sile klasc nie bedzie zby jej nie zrazic.
no i tyle
moja gadula coraz wiecej gada;)

Ja nie wiem, ale ta Twoja cora to szczegolnie duza ja ma 11 cm :-) :-)

reklama
Hej :)

Ja jeszcze lekko zamroczona jestem ;)
Ale - Anabuba po 1 to faktycznie ogromne masz dziecko! Mój kurdupelek ma 87 cm i 14 kg :)
A po 2 - nie bardzo rozumiem, na podstawie tylko tego, że tsh podwyższyło sie nieco mała ma zwiększoną dawkę???? Co z tyroksyną? I górna norma tsh to u Ciebie 3,6? U nas 6,5....

Stopi- po 1 te wyniki byly sprzed poll roku az wiec na pewno jej tsh zaczelo sie podwyzszactymbrdziej ze mala zaczela miec chrypke.a ft4 chyba 1,7 bylo o ile dobrze amietam.a ze mala przez te pol roku duzo poszla w gore to i tak trzebaby bylo zwiekszyc dawke.
a co do norm-kazde laboratatorium moze miec inne wartosci bo na innym sprzecie pracuje.a te normy to u nas sa dla doroslych.
nie wiem-tak jest i tyle.u niej na pewno dawka bedzie zwiekszana bo rosnie jak na drozdzach,zreszta od poczatku szybko miala zwikeszana dawke.

no i w konuc przyspia cala noc bez jedzienia;)))bo tak o 6 potrafila zawoalc o melko i dlaje spac,a teraz tabletke dostaje calkiem na czczo;)

witam dziewczyny:)ostatnio nie mam czasu siedziec na necie:(mala ma znów obnizone tsh i ft4:(wrócilismy do całej tabletki 25-tki.i znów co miesiąc musimy jezdzic na kontrol do endo:(.kupki twarde mi robi i ciemne strasznie,jest nadpobudliwa i mam nie przespane noce.nie mam pojecia kiedy to znów sie unormuje,po ilu tabletkach zeby była znów spokojna natalka?martwie sie bo natalka zaczeła 6 miesiąc a nie jest jeszcze całkiem stabilna:(.jeszcze sie chwieje:(trace siły już:(

Wisienko kochana po 1 cala tabletka to jeszcze nie tragedia;)
po 2 pewnie mala juz dostaje jakeis stale pokarmy co?od tego zmieniaja sie kupki! ;)
po 3 pewnie nadal jest rehabilitowana prawda?jezdzicie na kontrole do rehabilitanta?a czy miala robione usg przezciemiaczkowe?
i jezeli nadal jest rehabilitowana to moze btyc jeszcze chwile chwiejna bo ma male "spoznienie" w rozowju ruchowym;)
z moja Weroniak bylo to samo;)
a co do nieprzespanych nocy-czy oby przypadkiem nie wychodza jej zeby???????????????????????????
ja bym na to stawiala;)
bo jezeli tsh jest wysokie to wlasnie wtedy dziecko jest batrdziej ospale.gdy dawka jest ZA DUZA to moze byc nadpobudliwe.
ale ja i tak stawiam na zeby;)))

a co do kupek-mozesz zapytac pediatre albo uwierzyc na slowo
ja swojeej przez 2 miesiace(w zwiazku z alergia tez) podawalam probiotyk codziennie/pozniej przrwa ze 2 mies i znow probiotyk.
wiec mozesz spokojnie dawac jej przez 2 tyg probiotyk -dobry jest lacidobaby,dicloflor,ale moga byc tez te tansze.
no i podawaj jej tarte czy skrobane jablko jezeli jeszcze nie dajesz,powinno pomoc.
a jezeli zabkuje to u nas sie sprawdzily czopki Viburcol (bez recepty) i zele na zabkowanie (tzn u starszej bo mlodsza miala uczulenie)

to sie rozpisalam;))))

pochwlae sie ze praweis konczylam malowanie;)))
ostatnio przez upaly mialam przerwe bo dla farby bylo za goracao;)
za to ja korzystalam z urokow slonca i basenu na podworku;)
a ludzie sie pytaja czy na wczasach bylam;))) coz taka mama karnacje ze troche slonca i zaraz brazowa jestem;)

dzieki anabuba:)mala miala tsh-34,35 a ft4-0,67 i powiedziala ze sie jej obnizylo bardziej niz ostatnio miala,wiec dlaczego jej nie dala 50 tki zeby do normy wrocilo?jak miesiac temu brala calą 25 i byly zle wyniki tez to wtedy kazala dawac pol tabletki.i jak jechalismy na kontrole to wlasnie te wyzej podane wyniki tak wyszly!jeszcze gorsze.ierozumiem tego juz jak oni to dawkuja juz ,od czego zalezy to?teraz w piatek rechabilitantka ja bedzie widziec,jestem ciekawa co powie.a co do zabkowania to nie zauwazylam zeby miala spuchniete dzasła,ale wszystko gryzie,grzechotki i palce.nawet jak jest najedzona.kupke dzis troche lepsza juz zrobila,ale malutko jakos.dalam jej dzis jabluszko i sama zjadlam troche tez:)dzieki kochana i pa.

my bylismy u taty (pracuje od miesiaca w wolfsburgu. kontrole mamy pod koniec wrzesnia, wlasnie sie zastanawiam bo moja Gabi sie poci ze masakra, teraz mysle czy to nadczynnosc, czy pogoda sprzyjajaca, pocimy sie wszyszcy.............
wiwat lato! szkoda ze mija tak szybko :-(

Witam

wieki mnie tu nie było a to dla tego ze Nikola super się rozwija bez żadnych problemów.
Dawkę mamy w tej chwili 37,5, a to pierwsza zmiana od października.

A teraz od miesiąca mała ma na paznokciach białe plamki które się zaczęły oddzielać wyczytałam że to może być onycholiza która często jest powiązana z tarczyca wizyte miałyśmy mieć u dermatologa we wtorek no ale na nasze nie szczęście lekarz zachorował. Jeśli ta choroba jest powiązana z tarczycą to może powinna zadzwonić do naszej endeo, wizytę mam w wrześniu 20 wiec jeszcze trochę czasu jest, a może u waszych dzieci też coś takiego wystąpiło kiedyś ?? I teraz jestem w kropce no ale chyba najlepiej by było zadzwonić najwyżej babka pomyśli że jestem nad opiekuńcza i wszytko z nią konsultuje.

reklama
dzieki anabuba:)mala miala tsh-34,35 a ft4-0,67 i powiedziala ze sie jej obnizylo bardziej niz ostatnio miala,wiec dlaczego jej nie dala 50 tki zeby do normy wrocilo?jak miesiac temu brala calą 25 i byly zle wyniki tez to wtedy kazala dawac pol tabletki.i jak jechalismy na kontrole to wlasnie te wyzej podane wyniki tak wyszly!jeszcze gorsze.ierozumiem tego juz jak oni to dawkuja juz ,od czego zalezy to?teraz w piatek rechabilitantka ja bedzie widziec,jestem ciekawa co powie.a co do zabkowania to nie zauwazylam zeby miala spuchniete dzasła,ale wszystko gryzie,grzechotki i palce.nawet jak jest najedzona.kupke dzis troche lepsza juz zrobila,ale malutko jakos.dalam jej dzis jabluszko i sama zjadlam troche tez:)dzieki kochana i pa.

o jak u WAs?co reabilitatka powiedziala?
z tymi dawkami to nie pomoge.czekaj Magdylicha wroci z wakacji to pewnie cos Ci wymysli:-p:-p:-p:-)
a skoro kmala wszytsko pcha do buzi to dziasla moga ja juz swedziec

my bylismy u taty (pracuje od miesiaca w wolfsburgu. kontrole mamy pod koniec wrzesnia, wlasnie sie zastanawiam bo moja Gabi sie poci ze masakra, teraz mysle czy to nadczynnosc, czy pogoda sprzyjajaca, pocimy sie wszyszcy.............
wiwat lato! szkoda ze mija tak szybko :-(

hmmm.pewnie tez i lato
ale powiem ci ze moja tez sie niezle poci,ale ja tez,jak bylam mala to juz w ogole.no tyle ze moja WEronika nie jest najchudsza i to tez dlatego.a podajesz jej jakies witaminy?

a co do lata-wakacje sie koncza i niebo nad tym placze.mielsimy piekne 2 miesaicae upalow i teraz ju zimna i mokra jeuen:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Witam

wieki mnie tu nie było a to dla tego ze Nikola super się rozwija bez żadnych problemów.
Dawkę mamy w tej chwili 37,5, a to pierwsza zmiana od października.

A teraz od miesiąca mała ma na paznokciach białe plamki które się zaczęły oddzielać wyczytałam że to może być onycholiza która często jest powiązana z tarczyca wizyte miałyśmy mieć u dermatologa we wtorek no ale na nasze nie szczęście lekarz zachorował. Jeśli ta choroba jest powiązana z tarczycą to może powinna zadzwonić do naszej endeo, wizytę mam w wrześniu 20 wiec jeszcze trochę czasu jest, a może u waszych dzieci też coś takiego wystąpiło kiedyś ?? I teraz jestem w kropce no ale chyba najlepiej by było zadzwonić najwyżej babka pomyśli że jestem nad opiekuńcza i wszytko z nią konsultuje.

sluchaj a moze najpierw warto isc z tym do dermatloga co?dzieci rzadko cierpia na grzybice pazokci ale moze cos podobnego.mysle ze dermtaolog powie ci co z tym zrobic:tak::tak::tak::tak::tak::tak:

Do góry