reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

reklama
Ja mam chłopca Szymona, ma teraz 2 lata i 7 miesięcy
czyżby rodzynek na tym forum???

Nie rodzynek;-). Ja mam synka Olka. Ale ponoć u chłopców niedoczynność wrodzona tobardzo rzadka sprawa. Pozdrawiam

no ale wlasnie jak tak poptaryzc to lownie dzieczynki
tak jak autyzm glownie u chlopcow ale ja mam ten wyjatek...
najwaznijesze ze wszytko do przodu,
nie wiem czy wam pisalam ze Weronika nie dostala orezczenia,ale zlozylam odwolanie i etraz czekam na termin ponownej komisji....
marnie to widez,ale nie mam nic do starcenia

do dziewczyn ktore maja dzieci z orzeczeniem o niepelnosparwanosci-na tekie dziecko przysluguje platny urlop wychowawczy nawet 72miesiace!!!!!

Ustawa o świadczeniach rodzinnych --[Problemy Osób Niepełnosprawnych]--

art.10

a ponoc od listopada maja podniesc rodzinne tak w ogole,cos tam w facie ostatnio bylo.
i okres zasilkowy wydluza sie do 31pzadziernika
i na zasilek na dzieco niepelnosprawne bedzie mogla isc np.babcia opiekujaca sie dzieckiem a nie tylko rodzice(nie wiem jak to jest z dochodami) chodzi o te 420zl swiadczenia pielegnacyjnego

Ostatnia edycja:
O jakim wy orzeczeniu piszecie? o jakiej niepełnosprawności, z związku z niedoczynnością??? prawdę powiedziawszy zielona jestem w temacie!

tak walsnie o tym!
jedne komisje przyznaja inne nie,ale ja jestem zdania ze trzeba probowac.
w tym wyapdku to nie jest rzecz ktora trzeba gdzies potem ujawniaca kasa sie przyda;)
dziwie sie ze przy 3 dzieci z niedoczynnoscia nie zalatwialas nigdy orzeczenia.
ale jak chcesz to pomoge:-)
najwieksze szanse ma pewnie najmlodsze dziecko:-)

Witajcie, coś tych rodzynków coraz więcej bo ja też mam synka z wrodzoną niedoczynnością. Ma 2,5 roku i gdyby nie to, że codziennie rano dajemy mu tabletkę, to zupełnie nie pamiętałabym o jego chorobie. Normą jest, że na pytanie czy synek jest zdrowy, ja odpowiadam: "jak ryba". Dopiero po chwili uświadamiam sobie, że przecież nie do końca tak jest. Oczywiście nie oznacza to, że bagatelizuję sprawę - chcę tylko powiedzieć (co z resztą już wielokrotnie tu powiedziano), że z tą chorobą można nromalnie żyć :tak:. Najgorszy jest moment gdy się dowiadujemy, ale ... było, minęło ;-).

Witajcie, coś tych rodzynków coraz więcej bo ja też mam synka z wrodzoną niedoczynnością. Ma 2,5 roku i gdyby nie to, że codziennie rano dajemy mu tabletkę, to zupełnie nie pamiętałabym o jego chorobie. Normą jest, że na pytanie czy synek jest zdrowy, ja odpowiadam: "jak ryba". Dopiero po chwili uświadamiam sobie, że przecież nie do końca tak jest. Oczywiście nie oznacza to, że bagatelizuję sprawę - chcę tylko powiedzieć (co z resztą już wielokrotnie tu powiedziano), że z tą chorobą można nromalnie żyć :tak:. Najgorszy jest moment gdy się dowiadujemy, ale ... było, minęło ;-).

bo z reguly pytajac o zdrowie ma sie na mysli np.grype,gardlo czy katar:-)
bynajmniej ja jak o to pytam to o tym mysle.
no fakt,trzeba tylko pamietac rano zeby podac tabletke:-)

tak walsnie o tym!
jedne komisje przyznaja inne nie,ale ja jestem zdania ze trzeba probowac.
w tym wyapdku to nie jest rzecz ktora trzeba gdzies potem ujawniaca kasa sie przyda;)
dziwie sie ze przy 3 dzieci z niedoczynnoscia nie zalatwialas nigdy orzeczenia.
ale jak chcesz to pomoge:-)
najwieksze szanse ma pewnie najmlodsze dziecko:-)

Nie załatwiałam orzeczenia, bo jakoś do głowy mi nie przyszło, że przez WNT można orzec niepełnosprawność dziecka:baffled:, pamiętam, że lekarka coś o tym wspominała, ale podkreślała, że szanse są nikłe:-(, bo do tego nie dochodzą dodatkowe komplikacje, więc prawdę powiedziawszy jakoś to "olałam", przy Szymku już zupełnie o tym zapomniałam, a szkoda, bo u niego dochodził neurolog, kardiolog, rehabilitacja itd, no ale tu już "pies pogrzebany", a na Agę pewnie tez nie dostanę,:-( ale jeśli możesz napisać, jak to załatwić, tzn gdzie, jak, skąd wziąć wniosek, czy samemu się pisze, czy jak??? daj znać może coś pomyślę!

reklama
Taka ciekawostka ze źródła:
Postępy w endokrynologii wieku rozwojowego w 2005 roku

prof. dr hab. med. Ewa Małecka-Tendera
Kierownik Kliniki Pediatrii, Endokrynologii i Diabetologii Dziecięcej ŚAM w Katowicach
Przewodnicząca Polskiego Towarzystwa Endokrynologii Dziecięcej
dr med. Barbara Kalina-Faska
z Kliniki Pediatrii, Endokrynologii i Diabetologii Dziecięcej ŚAM w Katowicach
Data utworzenia: 31.07.2006
Ostatnia modyfikacja: 30.04.2007
Opublikowano w Medycyna Praktyczna Pediatria 2006/02

"Ze względu na powszechnie stosowaną praktykę utrzymywania stężenia fT4 na górnej granicy normy podczas leczenia wrodzonej niedoczynności tarczycy, Jacoba i wsp. ocenili wpływ stężeń TSH i hormonów tarczycy podczas leczenia na rozwój umysłowy i psychomotoryczny.[10] Stosowanie zarówno zbyt dużych, jak i zbyt małych dawek lewotyroksyny może negatywnie wpływać na rozwój psychomotoryczny i umysłowy dziecka. Przedawkowanie leku w pierwszych 6 latach życia może przyspieszyć rozwój poznawczy, rozwój mowy i zwiększyć iloraz inteligencji (IQ) w tym okresie poprzez szybszą mielinizację włókien nerwowych.
Mielinizacja ta jednak szybciej zostaje zakończona, co ostatecznie powoduje zmniejszenie IQ w późniejszym okresie. Nie stwierdzono natomiast wpływu "łagodnie podwyższonego" TSH na rozwój intelektualny. Rozpoczęcie leczenia zbyt późno lub zbyt małą dawką lewotyroksyny wpływa negatywnie na ogólny rozwój dziecka między 10. a 30. miesiącem życia. Rzutuje również na rozwój mowy i agresywne zachowanie u dzieci w wieku 5-7 lat. Autorzy podkreślają, że prawidłowy rozwój dziecka z wrodzoną niedoczynnością tarczycy zależy od wieku, w którym rozpoczyna się leczenie (jak najwcześniej), dawki początkowej L-tyroksyny (>=10 µg/kg mc./24 h) i ciężkości choroby. Po uzyskaniu eutyreozy dawkę leku należy zmniejszyć tak, aby utrzymać stężenie TSH w granicach 0,5-10 m.j.m./l (optymalnie 0,5-5 m.j.m./l), co zapewnia odpowiedni rozwój psychomotoryczny i umysłowy dziecka. Jest to możliwe tylko przez regularne oznaczanie TSH podczas leczenia. "

Do góry