reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

A co do pobrania z paluszka, to NIGDY dziecku, czy dorosłemu krwi na badania hormonów nie pobiera się z palca, to musi być krew OBWODOWA, czyli z żyły lub z główki (np u noworodków)!!!
a tam w laboratorium widzą, że to mają być badania TSH, FT4 i FT3????
tak czy siak , życzę pozytywnych wyników!
Dziwne pytanie zadałaś, no jak to maja nie wiedzieć przeciez widza co jest napisane na skierowaniu ! ja juz sie ostatnio spotkałam z niejednym labolatorium ze takim małym dzieciom nie pobierają krwi z żyły tylko z palca.
A co do wyników to obaczymy jakie wyjda.

reklama
Oczywiście to bardzo WAŻNA i PODSTAWOWA sprawa by dziecko było przed podaniem leku!!!!!! ja nie rozumiem dlaczego lekarze nie jasno mówią rodzicom jak mają przygotować dziecko do badania, przecież to podstawowa sprawa, by wyniki wyszły wiarygodne! podobnie jak nie rozumie jak mogą nie informować, że po podaniu leku dziecko musi być 30 min na "diecie"???
A co do pobrania z paluszka, to NIGDY dziecku, czy dorosłemu krwi na badania hormonów nie pobiera się z palca, to musi być krew OBWODOWA, czyli z żyły lub z główki (np u noworodków)!!!
a tam w laboratorium widzą, że to mają być badania TSH, FT4 i FT3????
tak czy siak , życzę pozytywnych wyników!

mojej zawsze pobiraja z zyly,placze wyrywa sie lae coz.najgorszy jest moment wbicia igly.
ale nam lekarka nie powiedziala zeby przed badnaiem nie podawac leku:baffled::baffled::baffled:
chociaz jak ja jej podam ok.9 to ona ma krew z reguly pobierana ok.13to troche czasu mija.

Moja lekarka uważa że w dzień pobierania krwi również należy podać tabltkę rano tak jak zwykle, bo chodzi nam o uzyskanie wyniku czy podawana dawka leku wystarcza do utrzymania odpowiedniego poziomu hormonów.

A w przypadku pobierania tylko jednego hormonu wystarczy pobranie z palca, jeśli trzeba więcej badań wykonać wtedy z żyły kłują. Pielęgniarka to tż człowiek i też ma sumienie kłując takiego MAluszka

Moja lekarka uważa że w dzień pobierania krwi również należy podać tabltkę rano tak jak zwykle, bo chodzi nam o uzyskanie wyniku czy podawana dawka leku wystarcza do utrzymania odpowiedniego poziomu hormonów.

A w przypadku pobierania tylko jednego hormonu wystarczy pobranie z palca, jeśli trzeba więcej badań wykonać wtedy z żyły kłują. Pielęgniarka to tż człowiek i też ma sumienie kłując takiego MAluszka

Jeżeli chodzi o pierwszą część twojej wypowiedzi, to powiem tyle, owszem można podać tabletkę jeżeli robi się tylko badanie TSH, ale karygodne jest jeżeli wykonywane jest badanie FT4 i FT3 a to badanie powinno się wykonywać za każdym razem, gdyż tylko kompletne badania dają obraz pracy tarczycy
a już tłumaczenie, że trzeba podać hormon "bo chodzi nam o uzyskanie wyniku czy podawana dawka leku wystarcza do utrzymania odpowiedniego poziomu hormonów." jest absolutnie nieprawdziwe, tak, wiem jest mnóstwo niedouczonych lekarzy , którzy lubią eksperymentować,
a tak na marginesie wystarczy trochę poszperać w artykułach źródłowych by wiedzieć, dlaczego powinno się badania wykonywać przed podaniem tabletki.

co do drugiej części dotyczącej pobrania krwi to powiem tylko tyle a właściwie przytoczę:
"
Hormon tyreotropowy (TSH)

Hormon tyreotropowy jest wydzielany przez przysadkę mózgową. Działa na gruczoł tarczowy (tarczycę), pobudzający go do produkcji hormonów: tyroksyny oraz trójjodotyroniny.

Kiedy wykonujemy?
1. Podejrzenie zaburzeń funkcji tarczycy.
2. Biegunka, zaburzenia rytmu serca (uczucie kołatania, nierównego bicia serca), zmniejszenie masy ciała mimo dobrego apetytu, niepokój, pobudzenie, podenerwowanie.
3. Zaparcia, spowolnienie, obrzęki, zwiększenie masy ciała, osłabienie, zmiany skórne, rozdwajanie się paznokci i włosów.
4. Badanie przesiewowe u noworodków.
5. Monitorowanie terapii hormonami tarczycy.
6. Diagnostyka niepłodności u kobiet.

Materiał do badania: surowica.

Przygotowanie do badania: na czczo (co najmniej 8 godzin).

Przebieg badania: jednorazowe pobranie krwi z żyły łokciowej.

Czas oczekiwania na wynik: 1 dzień.

Norma: 0,32-5,0 mU/l.

Uwagi: W pierwotnej niedoczynności tarczycy, kiedy dochodzi do uszkodzenia tkanki gruczołu tarczowego, stężenie TSH ulega podwyższeniu. W przypadku pierwotnej nadczynności tarczycy stężenie TSH ulega obniżeniu.

Jeżeli chodzi o pierwszą część twojej wypowiedzi, to powiem tyle, owszem można podać tabletkę jeżeli robi się tylko badanie TSH, ale karygodne jest jeżeli wykonywane jest badanie FT4 i FT3 a to badanie powinno się wykonywać za każdym razem, gdyż tylko kompletne badania dają obraz pracy tarczycy
a już tłumaczenie, że trzeba podać hormon "bo chodzi nam o uzyskanie wyniku czy podawana dawka leku wystarcza do utrzymania odpowiedniego poziomu hormonów." jest absolutnie nieprawdziwe, tak, wiem jest mnóstwo niedouczonych lekarzy , którzy lubią eksperymentować,
a tak na marginesie wystarczy trochę poszperać w artykułach źródłowych by wiedzieć, dlaczego powinno się badania wykonywać przed podaniem tabletki.

co do drugiej części dotyczącej pobrania krwi to powiem tylko tyle a właściwie przytoczę:
"
Hormon tyreotropowy (TSH)

Hormon tyreotropowy jest wydzielany przez przysadkę mózgową. Działa na gruczoł tarczowy (tarczycę), pobudzający go do produkcji hormonów: tyroksyny oraz trójjodotyroniny.

Kiedy wykonujemy?
1. Podejrzenie zaburzeń funkcji tarczycy.
2. Biegunka, zaburzenia rytmu serca (uczucie kołatania, nierównego bicia serca), zmniejszenie masy ciała mimo dobrego apetytu, niepokój, pobudzenie, podenerwowanie.
3. Zaparcia, spowolnienie, obrzęki, zwiększenie masy ciała, osłabienie, zmiany skórne, rozdwajanie się paznokci i włosów.
4. Badanie przesiewowe u noworodków.
5. Monitorowanie terapii hormonami tarczycy.
6. Diagnostyka niepłodności u kobiet.

Materiał do badania: surowica.

Przygotowanie do badania: na czczo (co najmniej 8 godzin).

Przebieg badania: jednorazowe pobranie krwi z żyły łokciowej.

Czas oczekiwania na wynik: 1 dzień.

Norma: 0,32-5,0 mU/l.

Uwagi: W pierwotnej niedoczynności tarczycy, kiedy dochodzi do uszkodzenia tkanki gruczołu tarczowego, stężenie TSH ulega podwyższeniu. W przypadku pierwotnej nadczynności tarczycy stężenie TSH ulega obniżeniu.

no cos przy kolejnej wizycie dopytam lekarki jak to jest faktycznie,ale tow padzerniku.moja tsh z bibuly miala 276!!!!!!
na czczo 8 godzin?????????heheheheh dobre!moze dorosly tak ale nie niemowle,no alewiadomo jak jest

No mamy juz wyniki mojej córci i sa w normie !!!:-) strasznie sie ciesze. Zostajemy poki co przy 50 eutyroxu. Pytałam lekarki jak to jest z tym pobieraniem z palca lub z żyły i powiedziała mi tak jak napisała Karolka84, ze jesli chodzi tylko o jedno badanie to smiało bierze sie paluszka, a jesli potrzeba wiecej to wtedy z żyły, a co do podania tabletki w dniu badania, to jesli jest to tylko na TSH to podac, a jesli dodatkowo FT4 to wtedy juz nie.
Takze takie mam informacje . A moja córcia od wczoraj zaczyna juz gaworzyc i smiac sie na głos. Ech jak to cudnie tak patrzec jak dziecko zmienia sie z nia na dzień :-)
Pozdrawiam Was cieplutko

No to jestem w szoku z ty pobieraniem krwi PRZED PODANIEM LEKU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pierwszy raz o tym słysze. Gabi dostaje letrox o 6 rano a o endo jezdzimy po poludniu - aby uniknac brania urlopu. Oboje z mezem pracujemy. Słuchajcie Pani w aptece dała mi eutyrox bo podobno letroxu juz nie ma i nie bedzie. Wiecie cos o tym? wiem ze skład jest identyczny, ale któras z was zmieniala juz??? Jakies róznice??? Mysle ze nie powinno byc róznicy. :-) Pozrawiam. AAAAAACHA Dzis moja Bella ma roczek. Pierwszy piekny roczek. EEEEECH BUZKA!

No to jestem w szoku z ty pobieraniem krwi PRZED PODANIEM LEKU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pierwszy raz o tym słysze. Gabi dostaje letrox o 6 rano a o endo jezdzimy po poludniu - aby uniknac brania urlopu. Oboje z mezem pracujemy. Słuchajcie Pani w aptece dała mi eutyrox bo podobno letroxu juz nie ma i nie bedzie. Wiecie cos o tym? wiem ze skład jest identyczny, ale któras z was zmieniala juz??? Jakies róznice??? Mysle ze nie powinno byc róznicy. :-) Pozrawiam. AAAAAACHA Dzis moja Bella ma roczek. Pierwszy piekny roczek. EEEEECH BUZKA!

Ania jak to niema ,ja kupowałam nie takdawno i był wiec jestem zdziwiona.100 LAT DLA MALEJ, ZDRÓWKA.

reklama
Ania podobno letrox25 nie został zatwierdzony i nie ma go w aptekach. NAm lekarka teraz wypisała Euthyrox25. To jest ten sam lek tylko pod inna nazwą.

Po ostatnich badaniach okazało się że TSH jest za niskie wobec tego zmniejszyli nam Euthyrox25 do 1 tab:-)
Kolejna wizyta u endo dopiero za 3 m-ce. A 30 czerwca mamy wizytę u neurologa. Oby wszystko było oki...

Do góry