Ja miałam swój kubek i sztućce bo ktoś tez mi tak podpowiedział, jest większy komfort wtedy, sama sobie umyjesz i wiesz że masz czyste. Ubranka generalnie takie jak pora roku przypada, skoro masz cc na wrzesień to przyda się bodziak z długim rękawem. Ja miałam 4 body i ze 2 kaftaniki, nie zakładałam nic na dół, tylko skarpetki bo tak jest wygodniej zmieniać pieluszki, a takiemu malcowi zmienia się praktycznie co godzinę. Małą ubrałam dopiero na 2 dobę, jak położne przyszły kąpać dzieci a na trzecia dobę już mnie wypisali więc za dużo nie przebierałam dziecka. Jeżeli masz umówioną cesarkę na 1 to szybko trafisz na stół
pewnie masz wyznaczoną godz (ja na 7 rano miałam się zgłosić a o 9:03 już miałam dziecko w ramionach) na izbie przyjęć zbadały mnie położne i kazały się przebrać (tu też rada nie pakuj do ogólnej torby którą zabierasz do szpitala tego w co się przebierzesz, weź sobie do osobnej reklamóweczki kapcie, koszulę, szlafrok bo przebierasz się odrazu na izbie i już w piżamie idziesz na oddział) na porodówce kładą cię na sali porodowej i podłączają ktg i kroplówkę leżysz tak ok godziny, potem cewnikują i idziesz na sale operacyjną. Tam już wszystko idzie migiem, znieczulenie i tną
ja widziałam wszystko w lampie, jak wyciągali małą, wszystko się odbija
dobrze jak by był ktoś z Tobą, mąż lub ktoś bliski bo jest raźniej. Potem na sali pooperacyjnej ktoś może z Tobą cały czas siedzieć, może przywieźć dziecko żebyś mogła się nacieszyć, no i ogólnie pomóc. Jeszcze jedna rada, ja miałam straszny problem z podnoszeniem sie z pozycji leżącej do siedzącej i z sąsiadką z łóżka obok wpadłyśmy na genialny pomysł ażeby przywiązać paski od szlafroków do poręczy łóżek i za to się podnosić, wtenczas nie uruchamiasz mięsni brzucha tylko ramiona pracują i omija Cię ból a wstawanie jest o niebo lżejsze, tylko paski od szlafroków były potrzebne do szlafroków dlatego proponuję weź sobie coś co będzie Ci do tego służyło. Niby banał, ale zobaczysz jak Ci pomoże. Zmykam znowu bo mała woła cyca, gdyby jeszcze coś to pisz, ja napewno w wolnej chwili zaglądne i postaram sie pomóc.