reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzanie nowych pokarmów

Ja musze odstawic Selinke od piersi i mam pytanie jakie mleko podajecie swoim dzieciaczkom :confused: :confused: i ile :confused: :confused:

Rozmawialam z lekarzem i powiedzial mi ze dziecko w wieku 10 miesiecy powinno zjadac 5 posilkow mlecznych , obiadak/ zupke i deserek owocwy lub owocowo-ogurtowy

reklama
hmm... z tymi posilkami mlecznymi...az 5?? Agatka pije gora cztery a normalnie 3 butla po przebudzeniu, po obiadku i na dobranoc, a jak nie ma apetytu na inne jedzonkoto uzupelniam dodatkowa butla na ktora Agatka ma zawsze ochote, a z tym jedzeniem to rzeczywiscie nie da sie jednoznacznie stwierdzic, ja zawsze slyszalam ze dzieci mleko pic powinni dorosli raczej nie a jesli juz to np. zsiadle mleko, no ale tego z kartonika nie da sie przetworzyc na zsiadle i w ogole co wspolnego ma mleko z kartonika z krowim mlekiem?? jeszcze takie 0,5 % tłuszczu ?? :eek: :dry: mysle ze niewiele, poza tym gdyby sie uprzec to rzeczywiscie wszystko nam moze zaszkodzic, przyklad ostatnio odkrytej bakteri w mace, ktora moze spowodowac raka?? ludzie to jedli nie majac zadnej swadomosci i co teraz odstwimy wszelkie pokarmy, mnie sie wydaje ze jak do wszystkiego w zyciu trzeba podchodzic ze zdrowym rozsadkiem i dystansem i nie przesadzac, jesli dziecko dobrze reaguje na dany pokarm to dalczego mu go nie podawac...na takie tematy jest zawsze tyle opinii ile ludzi i chyba nie uda nam sie dojsc do takgo gdzie lezy prawda :-) :cool2:

Asia, ja daję Bebiko 2 lub na noc 2 R. Mateusz dostaje butlę po przebudzeniu (ok.200 ml) i na noc tyle samo. W ciągu dnia czasem zje ok.200 ml kaszki mleczno-ryżowej. Pozostałe posiłki to obiadek, deserek, jakiś świeży owoc i jogurt naturalny lub serek.

Ja dziś w ramach drugiego śniadanka dałam Szymkowi chlebek pszenny lekki z wasy - baaardzo posmakował, a najbardziej podobało mu się chrupanie podczas gryzienia :-)

Jeśli nie będzie żadnych dziwnych reakcji na ten chlebek to wprowadzimy go na stałe jako dodatek do niektórych posiłków - oczywiście nie codziennie, ale raz na jakiś czas.

ja wczoraj dałam Agatce kawałek chlebka pszennego ze skórką - zniknął baaardzo szybko (myślałam, że gdzieś Agacie upadł, a ona po prostu go zjadła w zastraszającym tempie:-D)
dzisiaj rano była kupka ok, ale poobserwuję ją czy wszystko ok i powoli zaczniemy wprowadzać glutenowe rzeczy

hm, asia ja daje bebiko 2 z dodatkiem kaszki ryzowej (sama dokupuje oddzielnie) i kaszke mleczko- ryzowa na kolacje.
ale my dajemy mleczko tylko 2 razy na dobe rano o 5-6 i wieczorem przed spaniem. a w ciagu dnia jest chlebek, zupka, owoce, przekaski czasem paroweczka lub jajecznica

moja tesciowa zawsze na sobote piekła chleb pycha poprostu moze to pierwsza pochwala dla tej kobiety ode mnie na forum ale cos wspanialego niebo w gębie sporo maku na wierzch noglam jesc i jesc

oo widze ze poruszylyscie temat mleka krowiego :))))
jak juz wczesniej pisalam ja takze jak Izka czy Kelts gotuje Zuzi rozne rzeczy na mleku bo tak samego mleka to ona nie pije w ogole oproc cyca. tez nic nie jest ( nie ma zadnych reakcji alergicznej) i widze ze jej bardziej smakuje niz mleko modyfikowane. tak jak koga napisala mi tez te mleko smierdzialo i nie smakowalo jak Zuzi wczesniej dawalam i zastanawialam sie jak dlugo ona je popije i sama odrzucila je i nawet ie pomogla zmiana na inne.... wiec nie widze nic co byloby przeszkoda podawania jej zwyklego mleka (oczywiscie gotuje je rozcienczone woda)

reklama
a ja tak trochę z innej beczki :)

mój Maks tyle je że aż trudno uwierzyć !!! - litrowy garnek obiadu pochłania na dwa razy - czyli w dwa dni !!!!:szok: (nie wspominam już o innych posiłkach) - na słoiczkach byśmy chyba zbankrutowali:-D

... a jest szczuplutki ...

czy któreś dziecko na BB też aż tyle je ? bo już nie wiem czy się cieszyć czy niepokoić?

jest niesamowicie ruchliwy no i minimum są dwie kupki dziennie więc może to spala:confused:

Do góry