reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wprowadzanie nowych pokarmów

Ja nie mam nic przeciwko dodawaniu zwyklego mleka do potraw dzieciecych, pamietam, jak mieszkalam w UK to tam "Angielskie" dzieciaki z zegarkiem w reku konczac roczek mogly pic zwykle mleko, wiec miesiac przed mysle nie robi wiekszej roznicy. Ponad to wg Annabel Karmell juz o wiele wczesniej dodaje sie zwykle mleko i zolte sery do potraw dzieciecych, nie mowiac o podawaniu ryb w 6 mcu. U nas podobno czeka sie do ukonczenia roczku aby podac rybe. Ja ostatnio zaczelam gotowac wlasnie wg ksiazki Annabel i Lolo wszystko zajada ze smakiem.
Swoja droga to zazdrosze Wam mamusie mieszkajace w UK (w Stanach pewnie tez to jest) ze macie Weetabix i Ready Brek no i Sweet Potato, choc to ostatnie u nas sie zaczyna pojawiac, choc nie w mojej okolicy niestety.

reklama
u nas z gryzieniem cieniutko mimo 6 zębów na stanie jakoś to nie idzie .
Ja też boje się o zaksztuszenia - Kuba też juz pare razy zrobił mi taki numer - myślałam, że padne. Teraz bardzo uważam

Kuba też ostatnio bardzo wyrywa się do naszego jedzenia i papki są już niekoniecznie dobre - dzisiaj skosztował zalewajki - oczywiście była rewelacja.

ja już od dawna wiele Maksiowych zupek zabielam śmietaną - jakieś takie liche i cienkie mi się wydawały bez
i masłka czasem dorzucę ...
i żółty ser - parmezan ostatnio dorzuciłam ... żółty i biały ser wydaje mi się zdrowszy jest niż np topione, bo wnich jest wiele konserwantów:dry:

u nas jajecznica była przedwczoraj - mały ciągle otwierał dzióbek po jeszcze - musiałam jeść bardzo szybko :tak:
dziś dostał kawałek żółtego sera - zobaczymy czy nic się nie wydarzy..

Od jakiegoś czasu też mam ochotę podać ser żółty i ogórkową. Poczekam trochę po tej jajecznicy i przystepuje do działania...:tak: :laugh2:

U nas z gryzieniem tez cieniutko bo Slinka jak ma juz cos wraczce to wklada sobie wszystko do buzi i bez gryzienia chce polykac :szok: oczywiscie konczy sie to strasznym zaksztuszaniem dlatego ja tez jestem ostrozna i jak na razie podaje jej malutkie kawaleczki do buziaczka i troche nawet mieli no ale dopiero wychodza jej zabki :happy:
wydaje mi sie ze nic na sile i na wszystko przyjdzie czas

mam maly problem, moze wy cos bedziecie wiedziec?
Wczoraj okolo 21 Ola zjadla calego omleta z 4 jajeczek przepiorczych (w sumie jak 1 jajko kurze) na oliwie, bez maki. Zjadla, bardzo jej smakowal. Miala dobre samopoczucie, bawila sie, okolo 23 wykapalam ja, dalam cycusia, ktorego z ochota wtrabila, i potem nagle zaczela potwornie wymiotowac. Wymiotowala w sumie do 2 nad ranem, z godzinna przerwa na sen. Potem zasnela a nad ranem juz normalnie zaczela jesc cycusia i dzis bylo wszystko ok.
I teraz moje watpliwsci:
czy te wymioty to mogla byc reakcja alergiczna na jajko? (ale minely ponad 2 godziny od zjedzenia i nic nie wskazywalo na to ze sie zle czuje, nawet zreszta podczas wymiotow byla bardzo spokojna), czy po prostu zwykla niestrawnosc? A moze to wina malej skorki od jablka , ktora przypadkiem zjadla tego dnia (ale o 16tej, czyli duzo wczesniej). Omleta dalam jej juz jakies dwa tygodnie temu (tylko mniejsza ilosc) i wtedy nic sie nie dzialo, a na pewno nie wymiotowala.

reklama
mi sie wydaje ze to wina skorki( chociaz nigdy nie wiadomo) ............u nas było podobnie jakis czas temu .........patryk zjadł kawałeczek skorki .....potem tez dałam mu piers i wydawało sie ze skorka poszła sobie do zołądeczka....a patryk po jakims czasie zwymiotował wszystko ..........i pozniej wszystko było oki:):) jedyne co mnie dziwi to taki długi odst ęp czasu pomiedzy zdjedzoną skorka a wymiotowaniem........
Jezeli jej nnic nie jest to sie nie martw .....tylko ja obserwuj:)

Do góry