reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wprowadzanie nowych pokarmów

prosze bardzo oto przepis na masc witaminowa (oczywiscie bez zadnych sterydow idp!)
- vit. A 40.000 jed
- vit. D3 30.000 jed
- AQ DEST. 20,0
- lekobaza AD 100,0
- MF UNG.

lub

- vit A 40.000 jed
- linomag LIQ, 10,0
- AQ. DEST. 30,0
- Eucerini AD 100,0
- MF UNG.

reklama
Cześć dziewczyny! W tym wątku jestem pierwszy raz. Chciałm porównać jadłospis Piotrusia (ma 9 miesięcy i 16 dni) z jadłospisem waszych pociech.
Piotruś zjada:
7.20 - 180 mleka Bebilon Pepti - jest alergikiem
w między czasie gryzie sobie bułkę, troszkę wędlinki gotowanej
10.20 - 180 mleka,
11.30. - mały danonek,
13.20 - 270 mil zupy z dodatkiem mięska z kurczaka,
w między czasie jabłko
16.30 180 mleka
ok. 20.00 180 mleka - idzie spać
ok. 23.00 180 mleko + kaszka bananowa - wypija przez sen i śpi do 7.00
agamama1 Łukaszek ma uczulenie na mleko i też pije Bebilon Pepti. Zaskoczyłaś mnie tym, że podajesz synkowi Danonka :no: Łukaszek nie dostaje nic, co ma w składzie mleko, w tym jogurty, serki itp. \czasem zdarzają się "niespodzianki", jak np. biszkopty - po których dostał wysypki (okazało się, że w składzie miały mleko). Teraz dokładnie sprawdzam skład. :tak:
A jego jadłospis to mniej więcej ;-)
6-6.30 180 ml Bebilon Pepti
9.00 - kaszka bezmleczna na Bebilonie, podawana łyżeczką
12.00 - jabłuszko
13-14.00 - zupka, jarzynki z mięskiem
16.00-17.00 - Bebilon lekko zagęszczony kleikiem ryżowym + owocki
19.00-20.00 Bebilon z kaszką (ostatni posiłek)
w przerwach między posiłkami dostaje owocki, deserki i popija soczek/herbatkę/wodę

o tym samym pisalam ze mleko czy bialko mleka sa czesto w produktach w ktorych sie tego nie spodziewamy ale skoro Piotrusiowi nic nie jest to moze faktycznie byla to bledna disgnoza lekarza bo tak czesto jest ze myla alergie z np trazikiem niemowlecym:-)

zaczelam podejrzewac ze te czerwone policzki u Bartusia sa od maselka :-( jeszcze musze to poobserwowac bo po chlebku tego nie ma i po danonkach a po masle sie by ujawnilo :confused:

My (mimo mojego choróbska) byliśmy w poniedziałek na wizycie kontrolnej po ukończeniu 10 m-ca. Wszystko z Szymonkiem super!
Z nowych rzeczy mamy próbować:
- biały ser - schemat wprowadzania dokładnie taki sam jak przy jogurcie naturalnym
- gluten, ale koniecznie w pieczywie ciemnym, a jak najmniej (a najlepiej wcale) w białym i w dobrych jakościowo makaronach

Poza tym jak najwięcej czerwonego mięsa i to najlepiej dwa razy dziennie.

ivka - a z mięsa to co oprócz cielęciny ??????

mój mały smakosz ostatnio zaliczył ugotowany przez mamę makron (jeszcze bezglutenowy) z indykiem w "sosie" smietanowo - brokułowo - parmezanowym:-)

no cóż, nieskromnie dodam, że pycha:happy:

jak Lenka tylko wyzdrowieje tez bedziemy probowac jogurt i chlebek :tak:
mam nadzieje ze nic jej nie uczuli :-)
a co do chleba to jaki najlepiej dawac ?? ciemny?? tylko jaki bo slyszalam ze niektore sa zbyt ciezkostrawne???

moja młodzież uwielbia rosół z makaronem - takim zwykłym, rosół był chyba na kogucie - makaron wybierał łapkami z miseczki tak mu smakowało :tak: ;
poza tym wcina Bielucha i jogurt naturalny- sam lub z płatkami i bananem, ostatnio teściowa wrzuciła mu listek kapusty do zupy - też zjadł; ciągnie go jeszcze do kawy i herbaty ale "wstrętna mama" mu nie daje :wściekła/y: a chlebek wcina biały - pszenno - żytni - zwykle skórki;
w dalszym ciągu zero gotowych kaszek i Danonków - ble...ulepki:baffled:

oj przy herbacie jest krzyk i płacz więc się z nią ukrywamy:laugh2:

makaron podaję bezglutenowy bo mi reszta z paczki jeszcze została, ale jak się skończy to dam zwykły:happy:

ja do zupek do smaku dodaję jedną brukselkę i potem podmiksowuję - bo u nas tylko dwie górne jedynki w połowie drogi:happy: i ciężko coś pogryźć:happy:

reklama
Od tygodnia Martynka je obiad złożony z dwóch dań. Bardzo go polubiła, bo do drugiego dania zawsze dostaje cos do łapki (np. marchewkę, ziemniaczka, brokuły, kalafiorek, ryż) Po takim posiłku kuchnia wygląda STRASZNIE :szok: :-D :tak:

Koga- u nas zębów w ogóle nie ma, ale gniotę widelcem. Mała rozciera jedzenie dziąsełkami:-D

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry