reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wprowadzanie nowych pokarmów

ja białka też jeszcze nie dawałam. Izka ja myślę że zawartość jajek w makaronie jest raczej symboliczna:-) i pewnie dlatego nie uczula...

reklama
Dziewczyny - zwłaszcza mamy alergików, oświećcie mnie proszę, bo dotąd nie interesowałam się zbytnio tym tematem, bo nie było z Jaśkiem problemów. Ale jak już pisałam od pewnego czasu ma szostką, czasem zaczerwienioną skórę na policzkach i podejrzewam, że to uczulenie na coś.
Jak to jest,
1) czy "skaza białkowa" to uczulenie na białko roślinne czy zwierzęce czy jedno i drugie?
2) Czy uczulenie na gluten to coś zupełnie innego niż uczulenie na białko?
3) Czego nie może jeść dziecko uczulone na białko czy gluten?
Wybaczcie durne pytania, ale jestem zielona w tym temacie. No i jakoś nie mogę sobie wyobrazić, co miałabym zrobić Jasiowi do jedzenia, bo w końcu białko jest prawie wszędzie :eek:

a wiec 1)skaza nazywana jest alergia u malych dzieci ktora najczesciej objawia sie wlasnie szorstkimi polikami ktore sa rowniez czesto zaczerwienione i jakby polakierowane lub jakby bialko jajka na nich zastyglo, albo tworza sie wreczjakby strupki ranki al to juz jest atopowe zapalenie skory
2) oczywiscie ze uczulenie na gluten i na bialko to zupelnie dwa rozne alergeny, gluten to maka , chleb, makarony, ciasta (tu najczesciej wraz z mlekiem;-) ) czesto dodaje sie go rowniez do np: wedlin czy parowek
3)dziecko uczulone na bialko mleka nie moze jesc przetworow mlecznych i mleka a wiec serow, twarozkow, jogurtow, smietan niekiedy mleko jest w chlebach a bialka mleka prawie zawsze w kupnych wedlinach!
natomiast dziecko uczulone na gluten nie moze jesc niczego co ten gluten zawiera a wiec chleba bulek makaronow ciast ciastek- tylko te oznaczone jako bezglutenowe, wedlin z dodatkiem glutenu

z tego co wiem nie ma uczulenia na bialko bo jak piszesz ono jest wszedzie
moze to byc uczulenie na bialko mleka krowiego czy bialko sojowe a przekonac sie o tym co uczula dziecko mozna w sumie najpewniej w jeden sposob - droga eliminacji tzn usunac z diety podejrzana rzecz i obserwowac skore jak sie poprawi znaczy ze mamy "winowajce"

a poliki synka mozesz posmarowac np: linomagiem, lipobaza czy diprobaza lub mascia witaminowa robiona w aptece na recepte(5-10zl) lub bez(ok 20zl)- sluze przepisem jesli chcesz
to by bylo tyle w skrocie :-) :-) jak masz jakies jeszcze pytania to sluze pomoca (jesli bede znala odpowiedz ;-) )

Pytia, Filip też ma czasem policzki zaczerwienione, ale jak mu się posmaruje to np. po nocy są znowu ładne. Myślę, że ma na to wpływ u nas suche powietrze + ślina + otarcia jakie sobie zapewnia, np. chrupkami ""). Próbowałaś może już podejść od tej strony?

jesli moge zapytac i nie zrozum mnie zle ;-) , czemu podajesz bebilon pepti skoro dajesz danonki i bulke z tego co wiem, moja corka tez jest alergiczka, mleko to stosuje sie wtedy gdy dziecko ma alergie na bialko mleka a skoro podajesz danonki to chyba jej nie ma i nie nekaja go wysypki?? :confused: tak samo z tego co wiem to gluten u alergikow tez daje sie po 12 miesiacu

Już wyjaśniam. Jak Piotruś miał 2 miesiące był karmiony mlekiem Nan, po jakimś czasie dostał wysypki. Pediatra stwierdziła, że jest uczulony na białko i zmieniła mu mleko na Bebilon Pepti. Jak byłam na wizycie z Piotrusiem jak miał 8 miesięcy to pani pediatra kazała pomału wprowadzać jogurt (jak każdą nowinkę). Po tygodniu podawania (w małych ilościach ) nie zauważyłam żadnej wysypki więc uznałam, że mogę mu podawać. To samo jest z bułką (je w małych ilościach). A co do mleka Bebilon Pepti, to chyba nie ma nic w tym złego, że je podaję. Może to była błędna diagnoza pediatry jeżeli chodzi o uczulenie na białko.

wiec jrsli dobrze zrozumialam, Piotrus nie ma alergii na bialko mleka, czyli podawanie bebilonu pepti nie jest konieczne, mozna podawac inne mleko tak?? ale oczywiscie nie ma w tym nic zlego :)))
ale zazdroszcze ci ze twoje dziecko akceptuje smak tego mleka bo moja corka niestety nie,wiec jest nadal na cycu ale ja od jakiegos czasu jem codziennie DUZE ilosci nabialu i nic jej nie jest wiec za rad lekarza bedziemy pobowac jogurty, jak tylko wyzdrowieje :-)
a mam pytanie podawalas codziennie jogurt?? przez 7 dni tak jak kazda nowinke?? a od jakiego jogurtu zaczelas??? i teraz podajesz codziennie??

wiec jrsli dobrze zrozumialam, Piotrus nie ma alergii na bialko mleka, czyli podawanie bebilonu pepti nie jest konieczne, mozna podawac inne mleko tak?? ale oczywiscie nie ma w tym nic zlego :)))
ale zazdroszcze ci ze twoje dziecko akceptuje smak tego mleka bo moja corka niestety nie,wiec jest nadal na cycu ale ja od jakiegos czasu jem codziennie DUZE ilosci nabialu i nic jej nie jest wiec za rad lekarza bedziemy pobowac jogurty, jak tylko wyzdrowieje :-)
a mam pytanie podawalas codziennie jogurt?? przez 7 dni tak jak kazda nowinke?? a od jakiego jogurtu zaczelas??? i teraz podajesz codziennie??[/quote

Piotruś jest po prostu przyzwyczajony do tego mleka, bo pije je od skończenia 2 miesiąca. U ciebie jest trochę inna sprawa, bo Lenka jest na cycu, jest już dużą dziewczynką i rozróżnia co jest dobre.
A co do jogurtów to zaczynałam od małego danonka (waniliowy, jemu najbardziej smakuje). Zaczełam od poniedziałku - 1 łyżeczka (mała plastikowa), wtorek - 2 łyżeczki, środa 1/2 danonka, przez następne 2 dni po 3/4 danonka i w piątek dałam mu cały. Obecnie jada całego danonka 3 razy w tygodniu. Pozdrawiam.

Moge sie mylic, ale zdaje mi sie, ze bebilon pepti nie powinien byc podawany zdrowym dzieciom (chyba ze dotyczy to tylko nutramigenu i bebilonu amino, bo w ich przypadku na pewno), w ogole sa ograniczenia co do tego jak dlugo moga byc podawane te mieszanki

reklama
Dzięki za wszystkie rady i sugestie. Posmarowałam na noc buźkę kremem, zobaczymy, jaki będzie efekt.
Na razie wyeliminowałam jajko i pieczywo.
Jak długo po wyeliminowaniu alergenu trzeba czekać na poprawę? Czy jeśli nastąpi poprawa to powinnam za jakiś czas podać to jajko i sprawdzić czy znowu pojawi się wysypka? (zakładając, że chodzi o białko, oczywiście).
Kasiulla23 - będe wdzięczna za udostępnienie składu tej maści.

Do góry