reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

ja zagladam do Was z pazdziernikowek, zeby wiedziec, co mnie czeka niedlugo ;-)

k@si@ - w lutowym "twoje dziecko" jest schemat zywienia i podaja, ze dzieci w 7-9 miesiacu moga zjadac 200ml zupy i nie wiecej niz 150g soku lub przecieru z owocow dziennie

reklama
ollesia, no nieźle ;-)

My wczoraj dziś odpuścilismy sobie inne pokarmy niż cyc, bo mały mi się strasznie pręży i chciałam sprawdzić czy to nie reakcja na wprowadzone mu do diety mięsko. Ale najwyraźniej nie, więc to chyba od zabkowania :confused:
jutro wracamy więc do obiadków.

slicznie t wasze dzieciaczki jedza , ale 200 ml zupy to moja zuzu miala by przez 4 dni ...je owszem ale tylko troszke , a dla nas to i tak duzo ...no i sloiczki wogole nie wchodza ...kuchnia domowa i tyle
i wiem , ze moje dziecko uwielbia Gruszke ostatnio spapusiala cala polowke ktora jej utarlam ;-)

a ja się zastanawiam jaki jest przelicznik gramów na mililitry, bo dania w słoiczkach są podawane w gramach
czy to jest taki prosty przelicznik, że 130 g zupki = 130 ml zupki czy może inaczej?

Leyna, wydaje mi sie, ze gramy to beda jak mililitry, bo w koncu jeden kg to jeden litr (chyba) :-D. Nigdy nie bylam dobra w takich przeliczeniach :-D

A moje dziecko je ostatnio az sie je uszy trzesa. Brzoskiwnie z Hippa i banana z morela tez z Hippa pochlonela tak szybko ze nie nadazalam z nakladaniem na lyzeczke :-) (oczywiscie nie w jeden dzien oba). Zupki je codziennie, caly sloiczek 150g. Bardzo je lubi.
Dziewczyny, kiedy wprowadza sie zoltko?? Od 7 mies. ??

a moje dziecie to by wszystko jadlo ale oczami.....:baffled: nie mozna przy niej niczego zjesc, bo sie sama dopomina aby jej cos dac, wyciaga raczki i glosno mlaska;-)

A mojej wyjątkowo spasowały desery z bobofruta ..no i bardzo lubi zupke marchwiową z ryzem z bobowity:-)a dzis jej zapodam warzywa z krolikiem hehe a na deser jabka w marechewka ..

Leyna, wydaje mi sie, ze gramy to beda jak mililitry, bo w koncu jeden kg to jeden litr (chyba) :-D. Nigdy nie bylam dobra w takich przeliczeniach :-D

A moje dziecko je ostatnio az sie je uszy trzesa. Brzoskiwnie z Hippa i banana z morela tez z Hippa pochlonela tak szybko ze nie nadazalam z nakladaniem na lyzeczke :-) (oczywiscie nie w jeden dzien oba). Zupki je codziennie, caly sloiczek 150g. Bardzo je lubi.
Dziewczyny, kiedy wprowadza sie zoltko?? Od 7 mies. ??

1 litr wody wazy 1 kilogram a juz inne "rzeczy" w ilosci 1 litra waza wiecej w zaleznosci od gestosci.

Gufi dzięki za dane, ale to oznacza niewiele tych owoców w ciagu dnia.
W schemacie żywienia Hippa gdzie przed południem należy podać owoce, a po zupce po południu Owoce & Zboża, nie mówią o konkretnych porcjach, ale przyjmując że maja na mysli sloiczek to wychodzi wiecej niż podana porcja w gazetce- chyba dobrze liczę:confused:

Żóltko powinno sie wprowadzić od 7 miesiaca, chyba że dziecko jest alergikiem. I powinno sie je dodawać do zupki jarzynowej bez mięsa. Ja wprowadzam dopiero od jutra, pediatra powiedziała że wystarczy od 8 miesiąca, zwłaszcza że w dzisiejszych czasach wiekszośc dzieci ma na cos alergię.

reklama
k@si@ - ja to na razie wogole na sloczkowych daniach sie nie znam, bo u nas ciagle cyc ;-) ale trzeba by sie spytac pediatry, czy tych owocow nie moze byc wiecej w ciagu dnia

Do góry