reklama
Iwonka1985
Fanka BB :)
ja mieszkam za granicą i tutaj nie znalazłam kaszy mannej więc daję małemu płatki owsiane dla dzieci od 6go mca ż. Nie wiem jaka jest różnica między tymi dwiema ale jak tej dla dzieci nie trzeba gotowac to będzie lepiej bo na początku dajesz tylko ok pół łyżeczki do mleka a ugotowac musisz więcej. No i jak to jest w poradnikach napisane, dajesz po pół łyżeczki dziennie na początku.
madzior
mamusia Eryczka :)))
Witajcie mamusie!
Moje pytanie dotyczy wprowadzenia glutenu do diety niemowlaczka. Moja córeczka skończyła właśnie 5 miesięcy i nie wiem czy mam jej gotować mannę sama czy podać taka gotową dla dzieci?
A jak WY to robiłyście????????
Aniu,
mi lekarz przy wypisie ze szpitala powiedział, aby manne podawać dopiero po ukończeniu 1 r.ż. - bo bardzo uczula...
Także ja polecam kaszki wielozbożowe - Bebilion, Nestle i Hipp - te w kartonikach - u nas się świetnie sprawdzają.
Hej my tez skonczyłysmy 5 miesiecy i bedziemy wprowadzac kaszke manne z bobovity, zaczynając od pół łyżeczki. Acha i nie wydaje mi sie zeby było to zbyt wczesnie, jezeli chodzi o wprowadzenie kaszki mannej, mysle ze po 1 roku życia to troche późno. Ale nie ponaglam, to jest twoja decyzja. (A tak na marginesie to Ty jak wychodziłaś ze szpitala to odrazu sie pytałaś o kaszke manna?)
beata26
szczęśliwa mamusia :)
ja się "bawiłam" w pół łyżeczki tylko przez kilka dni, wsypywałam pod koniec gotowania się zupki i dawałam małej. Po kilku dniach zrobiłam całą butle kaszy na gęstawo jak wypiła 200 to spała do rana i nic jej nie było później. Przyznam szczerze że żadnej większej ekspozycji nie robiłam, poprostu podałam i już. Wiem że to może mało odpowiedzialne, ale jeśli coś by się miało dziać to po tych kilku dniach na pół łyż już by reagowała. Do dziś jest spokój. Aha podałam jej kaszkę w 5 mcu. Potem biszkopty i inne zbożowe produkty jak skończyła 6 mcy. Podałam tak wcześnie dlatego że wiele dzieci moich koleżanek jak miały podane takie rzeczy w późniejszym wieku nie chciały ich akceptować ( czyli po 10 mcu). Poza tym ja jestem na mannie wychowana, moje siostry też i to nie od 10 mca tylko od ok 4 bo mama mleka wogole nie miała a kiedyś nie było takich wynalazków jak dziś. Myślę że jeśli dziecko nie jest alergikiem to spokojnie można podać, nie przesadzając w obie strony oczywiście. No ale ja lekarzem nie jestem więc może lepiej się na mnie nie wzoruj, nie chcę Ci źle doradzić:-)
margaretka80
Zaciekawiona BB
Witajcie mamusie!
Moje pytanie dotyczy wprowadzenia glutenu do diety niemowlaczka. Moja córeczka skończyła właśnie 5 miesięcy i nie wiem czy mam jej gotować mannę sama czy podać taka gotową dla dzieci?
A jak WY to robiłyście????????
Proponuje żebys poczytała sobie nowy schemat żywienia niemowląt (z 2007), tam znjadziech troche informacji na ten temat ; milutkie.pl/wartoWiedziec,prawidlowyRozwojDziecka.html
KasiaiAlex
Mama Alexa 01.04.2010
niewiem czy mogę wklejać tu link, bo reg czytalam tak piate przez dziesiate ale zaryzykuje, najwyzej admin mnie ukarze
Schemat sztucznego żywienia niemowląt - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety
schemat karmienia dzieci zywionych mlekiem mod.
Model żywienia niemowląt karmionych piersią - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety
schemat karmienia zywionych mlekiem z piersi
Schemat sztucznego żywienia niemowląt - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety
schemat karmienia dzieci zywionych mlekiem mod.
Model żywienia niemowląt karmionych piersią - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety
schemat karmienia zywionych mlekiem z piersi
reklama
Viktoria_Seres
Fanka BB :)
Mi z glutenem namieszałam pediatra.
Pawełek jest alergikiem i musimy bardzo ostrożnie wszystko wprowadzać.
Najpierw kazała nam gluten wprowadzać między 6-8 miesiącem ( zdziwiłam się trochę, ale postanowiłam posłuchać)> Pawełek miał wtedy 6 miesięcy i pamiętam że zależało mi na wprowadzeniu glutenu żeby mógł chociażby jeść różne przekąski.
Na kolejnej wizycie ( chodzimy często po recepty na mleko) zaczęła mnie ochrzaniać że nie wprowadziłam do 6 miesiąca glutenu bo wprowadza się miedzy 5-6 miesiącem.
Sama się więc zakręciła wcześniej i mimo, że mąż był ze mną na obu wizytach i słyszał dokładnie to co ja, to ona i tak uważa że zaniedbałam sprawę... tylko wziąć i zabić...
No i teraz też kazała czekać do 10 miesiąca...ale czemu wyjaśnić nie raczyła...
Pawełek jest alergikiem i musimy bardzo ostrożnie wszystko wprowadzać.
Najpierw kazała nam gluten wprowadzać między 6-8 miesiącem ( zdziwiłam się trochę, ale postanowiłam posłuchać)> Pawełek miał wtedy 6 miesięcy i pamiętam że zależało mi na wprowadzeniu glutenu żeby mógł chociażby jeść różne przekąski.
Na kolejnej wizycie ( chodzimy często po recepty na mleko) zaczęła mnie ochrzaniać że nie wprowadziłam do 6 miesiąca glutenu bo wprowadza się miedzy 5-6 miesiącem.
Sama się więc zakręciła wcześniej i mimo, że mąż był ze mną na obu wizytach i słyszał dokładnie to co ja, to ona i tak uważa że zaniedbałam sprawę... tylko wziąć i zabić...
No i teraz też kazała czekać do 10 miesiąca...ale czemu wyjaśnić nie raczyła...
Podziel się: