reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wprowadzanie glutenu

Witam. Kaszka manna to gluten. Lepiej wybrać kaszki ryżowe smakowe lub nie. W przypadku zaparć (jak u nas) robiłam kleik ryżowy przez kilka miesięcy. Nie mieliśmy problemów. Gluten wprowadza się z tego co pamietam w 9 m-cu i to odrobinke dodaje się do jedzzenia maluszka. Po pierwszych urodzinach mozna robic grysik. Ja nie kupowałam smakowych kaszek, bo uważam, że lepiej dziecka nie przyzwyczajać, a i tak mleko jest słodkie. Czasami po prostu dolewałam świeżego soku:tak:. Kaszkę robię na noc właśnie. Taka sama porcja co na śniadanie. Kolację mamy o 19.30 a śniadanie o 8.00.
A grysik się robi prosto- na zimna wode lub mleko wsypuje mannej tyle ile chce, gotuje 2 lub 3 min zalzy co pisze na opakowaniu.Trzeba często mieszać bo robią się grudki..a przynajmniej ja mam z nimi problem. Do mannej dodaje czasami świeży soczek z jablka lub z czerwonego owoca. Wit. C pomaga w przyswajaniu żelaza z mleka więc dobrze jest dodać.

reklama
a nie powinnas o wprowadzeniu glutenu porozmawiac z pediatra?? Jak wcześniej napisałam gluten się wprowadza w 9 m-cu i to po trochę. Michał w tym wieku jadł kleik kukurydziany na zmiane z ryżowym. Ale jak uważasz. Na 260ml mleka wsypuję 3 miarki kaszki mannej. Wychodzi gęste ale bez przesady. Ugotujesz i będziesz wiedzieć co i jak.

jak tam już wyżej pisałam, moja mała już dawno je produkty z glutenem.nie wiedzialam o nim i już jej wprowadziłam dawno makarony, mączne kluseczki,nawet chleb już ze mną je bo wymusza jak widzi wiec nie będę jej już tego przerywać.a położna wie o tym bo na szczepieniu w 5miesiącu pytała czym ją już karmię to powiedziała żeby jeszcze tylko rybkę dawać ze dwa razy w tygodniu.i wie o wszystkim.za kilka dni mamy nastepne szczepienie to bede musiala powiedziec że mleko(na krowie dla dzieci mamy tutaj specjalne takie od 6miesiaca) zmienilam bo oni to zapisuja chyba w karcie bo widzialam ze jak mowie co i jak to bezgra.dziekuje i pozdrawiam

aham no to ok. Nie czytałam wszytkich postów. Michałowi razem z grysikiem gotuję płatki owsiane tylko, że im trzeba więcej czasu. Życzę smacznego:-)

mój od pierwszych zupek (5mc) mial dodawana kaszke manne i wszystko oki, z tym wprowadzaniem w 9 mcu to sredniowiecze, jak dziecko jest 'normalne' to od razu sie daje, z reszta taki jest teraz schemat zywienia, warto go przeglądnąć...

Witajcie drogie Mamy!

Pracuję w firmie IMAS International, która robi badania opinii społecznej przez internet. Potrzebujemy do jednej z ankiet mam, które posiadają dzieci w wieku od 0 do 5 miesięcy. Ankieta jest na temat produktów mlecznych dla dzieci. Badanie jest w toku i do przyszłego wtorku potrzebujemy wypowiedzi jeszcze ok. 40 mam.

Serdecznie zapraszamy wszystkie mamy, które chcą się podzielić swoimi opiniami do rejestracji na portalu badań internetowych IMAS OnLine http://www.imasonline.pl/pl/register/
Nasz portal umożliwia gromadzenie punktów za udział w badaniach, które można wymienić na bony pieniężne lub wpłaty na cele charytatywne. Ponadto wśród osób zarejestrowanych w tym roku wylosujemy cenne nagrody.

Czekamy na twoją rejestracje oraz po jej zakończeniu na maila zatytułowanego MAMA na adres pomoc@imasonline.pl

Ostatnio neonatolodzy stwierdzili , że to brak glutenu powoduje alergie. Gluten posiada rzęski , które otaczają cały organizm i ich brak jest przyczyną alergii. Moja córka dostała gluten jak skończyła 9 miesięcy i trochę żałuję , że tak późno.
Ja na Twoim miejscu podałbym zwykłą kaszę mannę. Ugotuj pół łyżeczki na 150 wody i wsyp 5 miarek mleka.

reklama
mi pediatra powiedziala żeby nie dawać zwykłej kaszki manny dla dorosłych tylką jakąś z nestle. Ja obeszlam kilka marketow i w zadnym nic takiego nie znalazłam albo źle szukałam. A Wy wiecie jaka to kaszka? aha znajoma daje dziekcu (4 mce ma mała) zwykłe biszkopty rozmoczone jako gluten i małej też nic nie jest:eek:

Do góry