kerna
http://www.lauraziobro.pl
Witam. Kaszka manna to gluten. Lepiej wybrać kaszki ryżowe smakowe lub nie. W przypadku zaparć (jak u nas) robiłam kleik ryżowy przez kilka miesięcy. Nie mieliśmy problemów. Gluten wprowadza się z tego co pamietam w 9 m-cu i to odrobinke dodaje się do jedzzenia maluszka. Po pierwszych urodzinach mozna robic grysik. Ja nie kupowałam smakowych kaszek, bo uważam, że lepiej dziecka nie przyzwyczajać, a i tak mleko jest słodkie. Czasami po prostu dolewałam świeżego soku. Kaszkę robię na noc właśnie. Taka sama porcja co na śniadanie. Kolację mamy o 19.30 a śniadanie o 8.00.
A grysik się robi prosto- na zimna wode lub mleko wsypuje mannej tyle ile chce, gotuje 2 lub 3 min zalzy co pisze na opakowaniu.Trzeba często mieszać bo robią się grudki..a przynajmniej ja mam z nimi problem. Do mannej dodaje czasami świeży soczek z jablka lub z czerwonego owoca. Wit. C pomaga w przyswajaniu żelaza z mleka więc dobrze jest dodać.
A grysik się robi prosto- na zimna wode lub mleko wsypuje mannej tyle ile chce, gotuje 2 lub 3 min zalzy co pisze na opakowaniu.Trzeba często mieszać bo robią się grudki..a przynajmniej ja mam z nimi problem. Do mannej dodaje czasami świeży soczek z jablka lub z czerwonego owoca. Wit. C pomaga w przyswajaniu żelaza z mleka więc dobrze jest dodać.