reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wprowadzamy nowe pokarmy

myskle ze mozesz dawac takie soczki!
tylko sam sok 100% z marchwii podobno szkodzi na watrobe no i maluch moze miec zatwardzenie

reklama
Irlandio - żółtko podobno podaje się od 7 m-ca, ale nam lekarka zaleciła wprowadzić w 8 lub 9 m-cu. Na razie czekam, aż mały skończy 8 m-cy (jak już pisałam Karolinka miała uczulenie na żółtko, więc prawdopodobieństwo alergii jest większe). Jeśli chodzi o żelazo, to jeśli Twój mały zjada Sinlac i zagęszczasz mu mleko, to pewnie żelaza otrzymuje wystarczającą ilość. co do owoców, to daję małemu to, co jest w słoiczkach (odpowiednio do jego wieku), tzn. robię mu np. jabłko i dodaję część banana, albo gruszkę (bardzo lubi:tak:).
Na stronie np. Gerbera jest sporo informacji o żywieniu, tu jest link:
[url=http://www.twojedziecko.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=103&Itemid=40]Nowe przygody ma

Maarta - mam taką książkę od położnej, gdzie jest napisane, że można dawać sok własnej roboty, ale przyznam, że jeszcze nie próbowałam. Na pewno trzeba by dolać do niego sporo wody.

Tak - owoce daję "żywe". Banana rozgniatam widelcem, gruszkę na tarce ścieram. Jabłko też ścierałam.

Sama jeszcze boję się jej dać sok z marchwi zrobiony przeze mnie. Chociaż wczoraj się nad tym zastanawiałam. Problem chwilowo mam rozwiązany, bo nie mam sokowirówki :) Za to jak pojadę do mamy, to może dostanie troszkę.

Sok z jabłek bym już dała - skoro je surowe jabłko (gdyby nie to, że się tych jabłek panicznie teraz boję).

Czarownica - Sinlac to bezglutenowy produkt zbożowy (Nestle), zastępuje mleko, np. przy skazie białkowej, ale można też podawać zdrowym dzieciom. Może być podawany jako samodzielny posiłek, albo dodawany do potraw.http://www.nestle.pl/dziecko/

Irlandia Mysle ze warto z tym zoltkiem poczekac do 9-10 miesiaca skoro Olo jest alergikiem.Ale najlepiej skonsultuj to z waszym lekarzem.On go prowadzi i on najlepiej bedzie wiedzial.Mysle ze banany i gruszki spoko mozesz podac.

reklama
Tak czy inaczej zapytam lekarza. Olo dostaje Sinlac. Bardzo go lubi, bo słodkawy a wie, że zawsze po nim na deser je owoce. Sinlac to pierwszy preparat bezmleczny dla dzieci alergicznych bez laktozy, mleka krowiego. To mączka z drzewa świętojańskiego. Jak chcecie kupić to poszukajcie w dużych hipermarketach bo jest dużo tańszy niż w aptece i bardzo wygodny w przygotowaniu - wystarczy dodać wody. Z tym żelazem mnie uspokoiłyście. Dzięki!:-)

Do góry