reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzamy nowe pokarmy

super dziewczyny - wasze dzieciaczki juz sporo jedza :)
a mala od weekendu je zupki te mniej zmiksowane - czyli z kawalkami - i nie ma problemu :)

buba pisalas gdzies ze dajesz malemu 2Xcyc, 2Xobiadek, owoc + kaszka ... napisz jak mozesz jak to u ciebie wyglada teraz ... bo u mnie jest jeden posilek mniej i mam wlasnie watpliwosci czy to aby malej wystarcza;
7-8 cyc
11:30 - zupka lub danie miesne teraz okolo 200 g takiej mniej zmiksowanej
15 - deserek owocowy
18 - kaszka mleczno ryzowa
20:30 -cyc

a jak to teraz wyglada u innch dzieciaczkow ?

reklama
U nas wyglada to tak
* 8-9 cycek
* 12-13 kaszka bananowa
* ok.15 (zalezy o ktorej wrocimy z przedszkola) obiadek ze sloiczka lub mamy zupka
* ok.18 jabuszko lub inny deserek
* ok 20 kaszka bananowa pozniej kapiel i w lozku cycek
No i zdaza sie czasami w nocy nawet dwa razy cycek :-(

Nie wiem czy to za malo czy za duzo jedzenia ale po Mai widac ze chyba przybrala wkoncu za dwa tygodnie idziemy na kontrolne wazenie.

Idzia u mnie wygląda to tak:
8 - 250 ml kaszki mleczno-ryżowej
11 - 2 x danonek petitek + słoiczek owoców
14 - 300 obiadku
17 - 2 słoiczki owoców (ewentualnie 1 słoiczek + 1 cały owoc: banan lub jabłko)
19 - 250 ml kaszki mleczno-ryżowej
Lekarka powiedziała że w tym wieku 500 ml mleka (u nas kaszki mlecznej) jest wystarczające i odpowiednie.

dziewczyny dzieki :)
magdaleona musze przyznac ze spore te twoje porcje ...
woloszki - mamy podobne posilki tylko pozamieniane miejscami :)

No z mojego niejadka zrobiła się mały głodomorek, dawniej mała krzyczała podczas jedzenia - okazało się, że chodzi o wielkość łyżeczki a co za tym idzie porcji... zmieniłam łyżeczkę na dużą a i tak ledwo nadążam z ładowaniem porcyjek do otwartej na całą szerokość paszczki...

Idzia wlasnie widze:)))
Majka i tak najbardziej szaleje za cyckiem:))) ostatnimi czasy to az sie ze mna kloci ze jej zabieram:))) jak juz widze ze nie je a sie bawi to jej wyjmuje i daje smoka a ona zaraz gadu gadu smoczek wypluwa i sie odwraca do cycusia:))))

U nas do połowy dnia Antka karmi babcia ale zawsze o 6 rano dostaje cyca, około 8-9 kaszkę 150 ml bardzo gęstej, pozniej ida na spacer i 11- deserek, obiad 13 i o 3 wracam z pracy, wtedy Antek przykleja się do cyca, musi się nacieszyć po całym dniu, w między czasie daje mu chrupki, kaszke na noc jemy o 18 bo o 19 już Antek spi!
Co do zupek to babcia przestała je moksować tylko gniecie widelcem i zauważylismy ze chetniej takie je, zreszta całkiem inaczej smakują!

Kurde, to tlyko moje dziecko sie tak ciagle objada?? :szok:
U nas wyglada to tak:
7:30 - 180 kaszki mleczno-ryzowej
10 - 180 mleka
13 - 230-270 zupki z mieskiem
15 - deserek
17 - 180 mleka
20 - 180 mleka
i ostatnio jeszcze w nocy musze ja dokarmiac :-(

Idziu u nas jest tak:
10.00 cycek na sniadanko(lub mleko modyfikowane 180 ml)
14.00 obiadek(zupka jarzynynowa 100 gram + 220gram potrawka miesna)+ soczek
16.00 owoce+flipsik lub jakas inna przekaska
18.00 cycek
20.00 kaszka
W nocy Franek ma 14 godzinna przerwe w jedzeniu.

reklama
u nas zazwyczaj jest tak:

2 - cyc
5-6 - cyc
ok 8 - mleko mod
ok 11 - kaszka
14:30-15 - cyc
ok 17 zupka
19:30 - cyc

Czasami dostaje chrupka lub ciasteczko (ale tylko jeśli jest głodna, bo np wcześniej zjadła mało - nie chcę jej uczyć podjadać)

Ale dzisiaj karmienie w nocy było o 4:48 :), wobec tego przed wyjściem do pracy zjadła tylko raz i teraz trochę cierpię. Całe życie ;) była hmmm średnio grzeczna, ale wiedziała kiedy zgrzecznieć, żeby dostać prezent a nie rózgę. Spryciula

Do góry