reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wprowadzamy nowe pokarmy

woloszki mnie też zdziwił ten kleik na wodzie. Przecież to jest niepełnowartościowy posiłek. Ale może to chodzi o to, żeby przygotować dziecko do eliminacji posiłku wieczornego?
Idziu kleiki podobnie jak kaszki są w proszku. Na stronach Bobovity, Nestle jest wszystko pięknie opisane razem ze składem.
Ja mam zamiar wprowadzić jeszcze Sinlac do zagęszczania zupek i owoców.
Co do posiłków to mnie lekarz mówił, ze dobrze by było po szóstym miesiącu zmniejszać ilośc posiłków mlecznych (trzy w ciągu dnia).

reklama
i ja po dzisiejszej wizycie wiem ze musze zaczac wprowadzac nowe posilki - zaczne najpierw od zupek warzywnych potem miesne i owoce :) a w miedzy czasie jeszcze kaszki z lyzeczki :)
wiem ze sie powtorze ale nie mam czasu szukac - pisalyscie cos kiedyc jakich posilkow nie podawac dzieciom na noc - przypomnijcie o co chodzilo ???

Idziu ja na noc przestalam podawac kaszke bo maly budzil sie czesto bo chyba za bardzo go zapychala.:-( i teraz dostaje tylko mleczko i spi do rana.

czyli ogolnie stosowac zasade ze na noc mleko z cyca lub modyfikowane jezeli ktos takim karmi ...
ja michala karmilam na noc cycem az do 1,5 roku (na koniec byl to jedyny posilek z piersi) i mam nadzieje ze teraz tez troche to potrwa - ale chcialam wiedziec tak na wszelki wypadek :) chociaz musze przyznac ze po skonczeniu z piersia maly dostawal na noc wlasnie kaszke ... ciekawe jak to bedzie teraz - ale wiadomo kazde dziecko jest inne :)

Idziu ja tez zamiezam karmic cycem ile sie da.Zobaczymy jak sie uda.A co do tej kaszki to wiesz u mnie maly tak reagowal a u ciebie moze spac do rana :-) Moze jak dziecko starsze to juz lepiej trawi taki beton na noc:confused: :confused:

Ja też nie daję kaszki na noc tylko około 17tej kleik - jest mniej gęsty od kaszki. A wieczorem cyc do pełna. W przyszłości chcę zmienić to też na jakieś warzywko albo owoce zagęszczone troche Sinlaciem właśnie.

Ja narazie podaje zupki jarzynowe i deserki. Kaszka raz dziennie przed południem no i mleczko.Zauważyłam,ze MAti po kaszce bardzo szybko głodnieje. Jak dotychczas Mateuszek uwielbia najbardziej dynie z zniemiaczkami HIPP-a, poprostu cały się trzęsie i tak otwiera buźkę jakby sto lat nic nie jadł. No i mówi wtedy "haaam". A z desreków to brzoskwinie i śliwkę. Choć marchewką z jabłkiem też nie pogardzi. Natomiast wczoraj spróbowałam mu dac puree z marchewką i groszkiem-dostałam taką próbkę z NEASTLE, jak posmakowałam to wiedziałam, ze Mati nie będzie tego jadł, no ale sprobowałam mu podac. I co? Prawa ręka odepchnęła łyżeczkę na bezpieczną odległość, mina :baffled: .

reklama
Zuczek u mnie dzien z grubsza wyglada tak cyc przez sen o 6.00 pobudka o 8.30 0 10.00 drugie sniadanko owocki+cyc o 14 obiadek mala zupka i danie miesne lub danie miesne duze + woda z odrobina soczku o 18.00-cyc+ przysmak na dobranoc hippa o 22.00 przez sen cyc.Czyli 5 razy na dobe wychodzi.

Do góry